Osakkeet

Jäitä hattuun ja laatulappuja salkkuun

Alkuvuodesta kirjoittelin vielä tyynesti, miten leppoisasti uusi vuosi oli lähtenyt käyntiin ja kaikki näytti varsin selvältä ainakin kesään asti. Little did I know. Tulikin vähän tiukempi dippi, kuten kaikki tiedättekin.

On ollut hiukka hankalaa kirjoitella blogia viime viikkoina. Osittain sen takia, että arki on mennyt hiukkasen uusiksi. Etätöihin olen toki koodarina tottunut aiemminkin, mutta etenkin 3.-luokkalaisen kotikoulutus on muuttanut päivärytmiä. Osittain taas sen takia, että maailman taloustilanteet ehtivät heittää häränpyllyä sillä välin, kun kelailen mitä kirjoittaisin.

Osittain myös sen takia, että ei minulla ole tähän koronakriisiin mitään erityistä kommentoitavaa. Koronaviruspandemia on hirvittävä paitsi taloudellinen, niin etenkin inhimillinen tragedia, jonka etenemistä me kaikki jännitämme etätyöpisteillämme. Paitsi tietysti te, jotka teette niitä oikeasti tärkeitä töitä, joita ei näppiksen ääreltä pysty tekemään.

Ehkäpä helpointa on kertoa, mitä olen itse salkkuni kanssa tehnyt. Sehän on sulanut kuin jäätelöpuikko kesähelteellä:

koronadippi

Tarkempi tilanne löytyy salkkusivulta. Sain sen vihdoin viime viikonloppuna päivitettyä, vaikka olin lykännyt sitä mielessäni ymmärrettävistä syistä. Vaikka n. 40 kiloa on ikävä dippi, niin koko salkkuun suhteutettuna köyhdyin vain n. 15 % sijoitusasuntojen suuren painon vuoksi.

Mutta niihin toimenpiteisiin. Ensimmäisen koronaviikon kalastelun jälkeen olen lähinnä ollut ostolaidalla:

  • Harvia: 100 kpl á 7,90 e
  • Revenio: 50 kpl á 20,95 e
  • Kesko: 15 kpl á 53,60 e + 15 kpl á 42,80 e
  • Elisa: 20 kpl á 41,87 e

Yhteensä noin 4 100 €, ajoitettu laskupäiviin parin päivän välein. Tarkoitus on ainakin ollut poimia niitä laadukkaita ja taantuman kestäviä valioyhtiöitä. Aika näyttää osuiko valinnat taikka ajoitukset edes sinnepäin.

Ainiin, tein maaliskuun alussa pari taktista myyntiä, kun orastavat virusuutiset hiukan hirvittivät. Heitin laitaan Relais Groupin ja Nordic Hospitality Partnersin (NoHo) osakkeet, kummatkin pienellä voitolla. Tuolla hetkellä tehty mikä tahansa myynti näyttäisi nyt nerokkaalta, mutta etenkin NoHon myynti osui varsin hyvään saumaan – muutamassa viikossa kun on lasketeltu miltei -70 %.

Lisäksi olen myynyt muutamia lappuja (mm. Sampo, Nordea) tappiolla pääsalkusta ja ostanut piakkoin takaisin osakesäästötilille. Tietäjät tietää kyllä miksi 😉

o o o

Valehtelisin, jos väittäisin ettei tämä meno minua yhtään hirvittäisi. Välillä tutkailen etenkin syöksykierteessä olevien jenkki-REIT-lappujen tippumista hikikarpalot otsalla. Toisaalta salkkuni on aika hyvin hajautettu (40-50 eri osaketta), joten yksittäinen konkurssikaan ei romauttaisi sitä.

Jossain määrin oloni on kuitenkin myös helpottunut. Kurssien noustessa manattiin koko ajan pörssiromahdusta ja oli hiukkasen hutera olo, kun ei tiennyt milloin se romahdus tulee. Nyt se sitten tuli ja vaikka pohjia ei varmastikaan vielä ole nähty, niin ehkä pahin syöksy on jo takana, näin ainakin toivon. Tuhannen taalan kysymys on tietenkin, miten tästä eteenpäin, mutta jos se vuosikymmenen kiirastuli oli tässä, niin ei se nyt niin pahalta tuntunut, eihän?

Tämä kaikki toki taloudellisesta ja vieläpä laiskanpulskean koodarin (jota ei vielä ole lomautettu) perspektiivistä. Kansantaloudellisesti pahin on vielä edessä ja moni meistä vielä joutuu itse covid-19 -taudin kärsimään, toivottavasti ilman visiittiä teho-osastolle. Itse ainakin nautin draamani mieluummin pörssissä, kuin viruksen kourissa tai läheisten kohtaloa jännittäen. Pysytään siis poteroissamme ja muistetaan arvosijoittaja Benjamin Grahamin vanha viisaus:

In the short run, the market is a voting machine but in the long run it is a weighing machine

2 vastausta artikkeliin “Jäitä hattuun ja laatulappuja salkkuun

  1. In the long run, we are all dead.

    P.S. Missä ne laatuosakkeet oli? Kirjoituksessa vilisi pelkästään tusinafirmoja.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.