Vaihtoehtoiset sijoitukset

OP Tuotto-osuus: irtisanominen

Ostaessani ensimmäistä sijoitusasuntoani minulle jäi hiukan ylimääräistä käteistä. Helsingin OP:lla oli tuolloin tarjous asiakasomistajatilistä, josta sai 3,25 % takuukoron sillä ehdolla, että merkitsi samalla summalla tuotto-osuuksia, kun Helsingin OP Pankki muuttui samantyyppiseksi osuuskunnaksi kuin muutkin OP-pankit. Merkitsin tuolloin osuuksia 5000 eurolla.

Monessa mielessä tuotto-osuudet ovat olleet ihan hyvä sijoitus. Viime kesänä sain ennustetun 3,25 % tuoton ja toisin kuin osinkoja ja korkotuottoja, osuuskuntien maksamia ylijäämiä verotetaan kevyemmin (7,5 % mukaan). Päätin kuitenkin nyt irtisanoa osuuteni.

op-tuotto-osuus-irtisanominen
Tuotto-osuuksien irtisanomisessa menee tovi!

Miksikö näin? Ensinnäkin tarvitsen lisää omaa pääomaa uusiin asuntosijoituksiini. Lisäksi kun kokemus sijoitustoiminnasta karttuu, tuotto-osuuksien riski/tuotto/likviditeetti-suhde on alkanut tuntumaan yhä heikommalta. Mietitäänpä:

 • Tuotto-osuuksille ei luvata minkäänlaista takuutuottoa. Markkinoinnissa käytetty 3,25 % on tuottotavoite, josta pankki voi halutessaan luistaa.
 • Osuuksien takaisinmaksuakin pankki voi viivästyttää tai kieltäytyä kokonaan heikossa taloudellisessa tilanteessa.
 • Takaisinmaksussa kestää parhaimmassakin tapauksessa noin vuosi, worst-casessa jopa kaksi vuotta. Likviditeetti on siis erittäin huono, osuuksia ei voi siirtää vapaasti eikä niille ole jälkimarkkinoita. Myöskään panttaus ei onnistu.

Tuotto-osuuksien merkintä tapahtui pankissa, mutta irtisanominen onnistui onneksi verkkopankin kautta. Jos suunnittelet irtisanomista, niin homma onnistuu Yleisen pankkiasioinnin valtakirjan muodossa. Kirjoita vain viestiin, että haluat irtisanoa kaikki tuotto-osuutesi ja tilinumeron lunastusta varten. Pankki kyllä kyselee lisätiedot tarvittaessa tai lähettää tiedoksi suoraan yllä kuvatun irtisanomisilmoituksen.

Huom! Huom! Jos haluat rahasi mahdollisimman pian, kannattaa toimia nopeasti ja lähettää valtakirja tai piipahtaa pankissa viimeistään maanantaina 31.12.2018. Tuotto-osuudet lunastetaan irtisanomista seuraavan kalenterivuoden päätteksi, eli saan omat rahani vasta 2.1.2020. Jos lykkäät irtisanomista vuoden 2019 puolelle, saat rahasi vasta 2021 tammikuussa. Tuottoa toki maksetaan irtisanomisajalta, ellei pankki satu joutumaan talousongelmiin.

Olen edelleen sitä mieltä, että riskiä kaihtavalle osta-ja-pidä -sijoittajalle tuotto-osuudet ovat ihan mukiinmenevä sijoituskohde. Verotuettuna kohtalaisen varma noin 4 % korkotuottoon rinnastettava tuotto voittaa nollakorkoiset käyttelytilit mennen tullen. Mutta jos olet valmis ottamaan hieman enemmän riskiä esim. osakkeiden, vertaislainojen tai asuntosijoitusten muodossa, tuotto-osuudet eivät vertailussa pärjää.

7 vastausta artikkeliin “OP Tuotto-osuus: irtisanominen

 1. Itsellä sama homma osuus irtisanottu ja tarkoitus siirtää rahat osakkeisiin. Jäi
  selvittämättä tuo koron maksu, eli tämä vuosi tulee kesäkuussa. Tuleekos ensi vuosi
  myös kesäkuussa vai tammikuussa rahojen mukana, onko hajua?

  Tykkää

  1. Tämän vuoden korko tulee ymmärtääkseni joo kesäkuussa 2019. Vuodelta 2019 kertyvästä korosta en ole varma. Veikkaisin, että tulee vasta kesällä 2020, sillä ylijäämän suuruus päätetään ymmärtääkseni vasta keväällä.

   Tykkää

  1. Parempi tai ei itse ainakin tykkään ns riskittömämmästä sijoituksesta. Tuosta kyllä tupsahtaa tilille sellanen 4 numeroinen summa laakista niin on sitä mukava katella kun verojakaan ei tunnu menevän juuri ollenkaan 😀 OPkin on vakavarainen pankki joten ihan huonosti ei niilläkään mene etttä olis pelkoa menettää pääoma. Itse ei raaski kaikkea laittaa osakkeisiin sillä se euromääräinen luku voi olla aika iso mitä sitten voi hävitä.. Mielummin varman päälle kun täysillä riskeillä.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.