Osakkeet · verotus

Välipäivien verovinkit mm. Amerin omistajille

Amer_Sports_Logo_tp

Jouluviikko toi iloista (sähkö)postia Amer Sportsin omistajille. Kiinalaisjohtoinen konsortio aloitti 20.12. ostotarjouksen Amerin osakkeista mehevällä miltei 40 % preemiolla. Jos luottaa ostotarjouksen läpimenoon, osakkeenomistajien ei oikeastaan kannata tehdä muuta kuin hyväksyä tarjous ja istua osakkeiden päällä lunastusajan loppuun asti (28.2.2019). Amerin kurssi on tämän jutun kirjotushetkellä 38,35 euroa ja lunastushinta 40 euroa / osake, joten markkinoilla pidetään varsin todennäköisenä (~95 %) tarjouksen onnistumista.

Aktiiviselle kaupankäyjälle, johon itsenikin nykyään luen, kaupan ajoituksella on merkitystä sen kannalta onko vuoden sijoitustoiminta tappiolla vai voitolla. Voitolla olevien kannattaa luonnollisesti odottaa tarjouksen toteutumista tai käteispulan yllättäessä vähintään lykätä myyntiä tammikuulle. Tällöin myyntivoittoverot tulevat maksuun vasta 2020 puolella (ellei kata niitä tulevilla mahdollisilla tappioilla).

Jos taas sinulle on kertynyt tappioita, voit myydä Amerit teoriassa ilman myyntivoiton veroja. Tässäkin tapauksessa voit hyvin odottaa tarjousajan päättymistä, ellei sinulla satu olemaan vanhentuvia myyntitappioita. Nykyään tappiot ovat voimassa 5 vuotta, eli aika vanhoista tappioista täytyy olla kyse, jotta vanhentuminen uhkaisi.

1000EuroGBN_VS
Tonnin seteli! 😉 Kuva: Euromuntzhandel.

Osta-ja-pidä -sijoittajat huomio! Näiden perusvinkkien lisäksi kannattaa muistaa alle 1000 euron verovapaan luovutusvoiton sääntö. Mikäli olet kurinalaisesti ollut myymättä mitään osakkeita kuluneen vuoden aikana, voit myydä osakkeita alle 1000 eurolla ja välttää luovutusvoiton verotuksen kokonaan. Osinkoja ja korkoja ei lasketa tähän lukuun mukaan, riittää kunhan et ole myynyt arvopapereita yli 1000 eurolla.

Amerin tapauksessa en itse pääse tästä vero-erikoisuudesta hyötymään, sillä olen myynyt ja ostanut osakkeita pää märkänä kuluneen vuoden aikana. Sen sijaan lapsen salkusta myin juuri puolet Amereista hiukan alle 1000 eurolla ja jätin toiset puolet odottamaan ostotarjouksen toteutumista. Verosäästö tässä tapauksessa noin pari sataa euroa. Lisäksi voimme sijoittaa muksun rahat saman tien eteenpäin, kun ei tarvitse jättää niitä jemmaan vuoden 2020 verotusta odottamaan.

Riemukasta vuodenvaihdetta ja tuloksekasta Uutta Vuotta 2019 kaikille lukijoille! 🙂

* Sijoita osakkeisiin alk. vain 3 € kuluin *

Disclaimer: Kannattaa tarkastaa veroihin liittyvät säännökset Verohallinnon sivuilta ennen päätösten tekemistä. Kirjoittaja ei kannusta ketään verojen välttelyyn, mutta normaali verosuunnittelu kuuluu toki myös jokaisen yksityissijoittajan oikeuksiin.