Osakkeet

Myin loputkin Omega Healthcaren osakkeeni

Ostin pari vuotta sitten monen muun sijoitusbloggarin tapaan yhdysvaltalaisen REIT-yhtiön Omega Healthcare Investorsin (OHI) osakkeita. Kyseessähän on verotuettu (Real Estate Investment Trust) ja pörssilistattu kiinteistörahasto, joka on erikoistunut palvelutalojen (joita joskus kutsuttiin vanhainkodeiksi) ja muiden ns. avustetun asumisen palveluiden vuokraamiseen. Omega ei siis itse tuota ko. palveluita, vaan vuokraa tiloja operaattoreille, jotka hoitavat varsinaisen palvelutuotannon.

logo

Sinänsä Omega on megatrendien äärellä – vanheneva & vaurastuva väestö yhdistettynä matalaan korkotasoon kuulostaa hyvältä bisnesmaastolta. Omega on maksanut hieman päivän kurssista riippuen 6 % – 10 % osinkoa, joten ostin ensimmäisen erän (50 kpl) marraskuussa 2016 ja toisen erän (50 kpl) vuoden myöhemmin.

Loppuvuodesta 2017 tuli kuitenkin huonoja uutisia – osa Omegan operaattoreista eli vuokralaisista oli ajautunut maksuvaikeuksiin. Lisäksi kauppasodat ja koronnostot alkoivat kummitella horisontissa ja kurssi kyykkäsi nopeasti n. 32 taalasta 27 taalaan ja valui siitä muutaman kuukauden aikana 25 dollarin tietämille.

ohi-ostot-myynnit
Käytännön esimerkki nk. ”buy the dip – sell into rally” -strategiasta 🙂 Graafi: Yahoo Finance & kuvankäsitely: Sijoittaja-Tursas 

Yleensähän putoaviin puukkoihin ei kannattaisi tarttua, mutta itse tällä kertaa rohkeus palkittiin. Toinen ostoni toteutui n. 26 taalalla per osake, kun ensimmäinen erä kustansi n. 29 taalaa per osake.

Sittemmin operaattorien maksuvaikeudet ovat helpottaneet ja Omegan kurssi elpyi ja viime kuukausina on nousi all-time-high -lukemiin 38,21 dollariin. Hätäilin hieman elpymisvaiheessa ja puolitin positioni elokuussa uutta dippiä pelätessäni 32 dollarin kappalehintaan. Onneksi myin vain puolet, sillä sain kaupattua loputkin omegat joulukuun alussa $ 38,18 / kpl.

ohi-analyysit
Seeking Alphassa ollaan vähän negiksiä Omegalle.

Miksikö myin? Analyytikkojen mielestä osake oli (ja on edelleen) yliostettu ja olin osanut Omegaa alun perin vakaa osinkopaperi mielessä. Useiden kymmenien prosenttien heittely kurssissa ei sopinut oikein tähän sijoitusteesiin. Seeking Alphasta voi lukea muutamia muitakin karhuisia analyysejä Omegasta, esim. OHI – Why I sold everygthing.

Lisäksi omistan toista amerikkalaista terveyssektorin REIT-rahastoa Welltoweria ja lähintä kotimaista vastinetta eli Suomen Hoivatiloja, joka tosin toimii myös itse operaattorina. En väitä, että Omega olisi huono sijoitus, mutta nykykurssilla downside-riski on liian suuri ja kaipasin hieman hajautusta terveydenhuolto-painotteiseen salkkuuni.

nrz-logo

Tässä vaiheessa noheva sijoittaja kysyy tietty, mistä vaihtoehtoinen sijoitus tilalle. En halunnut poistua REIT-sektorilta, koska kiinteistöt ovat yleensä tuottaneet hyvin taloussyklin loppuvaiheessa (=kestävät paremmin laskusuhdanteen yli). Olin jo alkuvuodesta avannut 100 osakkeen position New Residential Investement Corporationiin (NRZ) n. $ 16 / kpl. Osakkeen kurssi matelee nyt 15-16 dollarin välimaastossa, niin tuplasin positioni hintaan $ 15,60 / kpl.

nrz-analyysit
New Residential taas resonoi Seeking Alphassa hyväntuulisesti!

New Residential on osinkosijoittajan näkökulmasta kiinnostava messevällä 12,8 % osingolla nykykurssille. Välillä kurssi on pompannut 19 dollarin tietämiin, mutta tällöinkään osinko ei ole tippunut alle 10 %. Ruhtinaallinen tuotto ei toki tule ilmaiseksi – NRZ on niin sanottu mREIT-rahasto, eli sijoittaa asuntolainojen (mortgage REIT) jälkimarkkinoilla. Käytännössä firma tekee rahaa lyhyiden ja pitkien korkojen erotuksella, joten tulos ja kurssi ovat erittäin herkkiä FED:n korkopäätöksille. Luottoriski on myös korkea, sillä velallisena ovat kulutushysteeriset amerikkalaistaloudet.

Nykytilanne osakemarkkinoilla on kuitenkin niin levoton, että teen tällä hetkellä vain lähinnä pieniä taktisia sijoituksia. Perinteisiltä korkomarkkinoila ei vielä irtoa tuottoa, joten REIT:t ovat yksi harvoista & helpoista keinoista hajauttaa salkkua korkopuolelle. Luottamus New Residentialin johtoon on aika korkealla, joten uskallan osallistua asuntolainabisnekseen 200 osakkeen (n. 3000 €) panoksella.

* Sijoita osakkeisiin alk. vain 3 € kuluin *

Disclaimer: Älä nyt mene ostamaan New Residentialia tai myymään Omegaa tämän jutun perusteella, vaan tee kotiläksysi itse – tai seuraa sivusta kun Tursas köyhtyy tai rikastuu 🙂

3 vastausta artikkeliin “Myin loputkin Omega Healthcaren osakkeeni

Kommentointi on suljettu.