Osakeannit

Osallistuin Viafinin listautumisantiin

Kuluneen vuoden aikana pörssin porstuassa on ollut aikamoinen kuhina. Liiankin ruuhkaista, sillä päätin vetäytyä listautumisista sen jälkeen, kun keväällä osallistuin Altian antiin. Iso osa kesän ja syksyn listautujista on ollut joko epäilyttäviä tai muuten vaan eivät ole kiinnostaneet. Etenkin isosti mainostaneet annit arveluttavat ja yksi näistä, henkilöstöpalvelufirma Smile, joutuikin perääntymään viime hetkellä.

viafin_service-logo_x2

Viime viikolla starttasi kuitenkin Viafin Servicen osakeanti. Harva oli firmasta mitään kuullut aiemmin ja itsellenikin oli täysin uusi tuttavuus. Samaan aikaan starttasi myös tapahtumajärjestäjä Rush Factoryn anti, joka toimialan puolesta on kerännyt enemmän medianäkyvyyttä.

Mitäkö tämä Viafin Service sitten tekee? Tarjoaa huolto- ja kunnossapitopalveluita teollisuudelle, erityisesti energia- ja selluteollisuudelle. Osa liikevaihdosta kertyy myös projekteista, jolla tarkoitetaan ymmärtääkseni mm. uusien laitteistojen ja putkistojen asennuksia. Ei erityisen mediaseksikästä, mutta toisaalta hyvinkin tarpeellista.

Itse kuitenkin jonkinmoisena arvosijoittajana tykästyn helposti tylsältä kuulostaviin yrityksiin, sillä ne joutuvat hinnoittelemaan osakeantinsa usein hieman alakanttiin herättääkseen yleisön kiinnostuksen. Tylsät toimialat ovat myös usein vakaita, mikä sopii mainiosti tasaista tuottoa kaipaavaan mielenlaatuuni. Viafinin tavoite on maksaa 30-50 % nettotuloksesta osinkona, jota pidän aika hyvänä ja kestävänä tasona kasvuyritykselle. Omistajat eivät myöskään myy osakkeitaan, vaan varat käytetään kasvun rahoittamiseen.

Sen verran tietty pitää olla varovainen tässä vaiheessa pörssisykliä, että lähdin mukaan vain minimipanoksella, joka oli 150 osaketta kappalehintaan 7 euroa, yhteensä siis 1050 euroa. Instituutio- ja henkilöstöanti keskeytettiin tänään, mutta yleisöanti on vielä avoinna todennäköisesti määräajan päättymiseen asti eli perjantaihin 9.11. klo 16:30. Jos kuitenkin merkintä houkuttaa, suosittelen tekemään sen heti, sillä ylimerkintätilanteessa anti voidaan keskeyttää jo aiemmin. Lisätietoa IPO-sivustolta ja itse merkintä onnistuu mm. Nordnetin tai Alexander Corporate Financen kautta.

Löytyykö muita Viafiniin sijoittaneita? Seuraava listautuja, Nordic ID, onkin jo käynnistänyt antinsa ja Oma Säästöpankki taitaa myös ehtiä vielä tämän vuoden aikana pörssiin. Näitä kumpaakin harkitsen vakavasti.

Sen sijaan Rush Factoryn antia suoraan sanottuna ihmettelen – suhdanneherkän, erikoisen ja ennestään tuntemattoman firman listautuminen pörssisyklin loppuvaiheessa ei kuulosta loppuun asti mietityltä. Rush Factory joutuikin pidentämään merkintäaikaansa, mutta taitaa silti päästä pörssiin. Omalta osaltani jätän kuitenkin väliin.

2 vastausta artikkeliin “Osallistuin Viafinin listautumisantiin

  1. Koska minulla on mahdollisuus sijoittaa 3M:n ja Disneyn kaltaisiin laatufirmoihin, en viitsi edes kusta noihin suomalaisiin nakkikioskeihin päin.

    Tykkää

    1. Totta on, vedän kotiinpäin ja Suomi-paino on salkussa liian iso. Toisaalta ajattelen myös niin, että suomalaisena minulla on kotikenttäetu – esim. amerikkalaiset tuskin uskaltaisivat sijoittaa suomalaiseen kasvuyritykseen, vaikka lupaavalta näyttäisikin.

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.