Osakkeet

Salkku sen kuin laihtuu :.I

Kulunut syksy on ollut opettavaista aikaa meille nuorehkoille sijoittajille. Itsekin aloitin aktiivisen osakesijoittamisen vuonna 2011, joten varsinaista laskumarkkinaa ei ole vielä kohdalle osunut. Pienempiä romahduksia toki (Brexit, Trump), mutta näistä selvittiin säikähdyksellä. Pari viikkoa sitten alkanut kurssilasku ei nyt tunnu oikenevan, joten saatamme olla vihdoin karhumarkkinatunnelmissa.

salkkulaihtuu
Näyttääkö sinun vaakasi erilaisia lukemia? Sijoittajilla vaan on hauskempaa.. 😉

Pahimmat murheenkryynit? Numero 1 on valitettavan monelle tuttu rakennusalan lupaus, Lehto Group Oyj. Lähdin Lehdon kelkkaan mukaan n. 8-10 euron hinnoissa ja nythän sieltä on lasketeltu viiden euron tuntumaan. Euromääräiset tappiot ovat onneksi jääneet alle tonniin, mutta harmittaahan se silti. Toki voin aina lohdutella, että en ollut ainoa vipuun mennyt.. mutta eihän se oikeasti auta, virheinvestointi mikä virheinvestointi.

Toinen pettymysten lähde on putkivalmistaja Uponor. Tämä alun perin defensiiviseksi mieltämäni, usein analyytikkojenkin suosima Paasikivien suvun ylpeys on sukeltanut antaumuksella suorastaan lattiakaivojen tasolle. Ihan en ole vieläkään täysin ymmärtänyt miksi Uponoria näin on lyöty, mutta ilmeisesti meno ei isompia pelaajia ole vakuuttanut.

Kolmas tuuliajolla seilaava tapaus on margariineista tuttu Raisio. Viljelijöiden hallitsema rehuvalmistaja on myynyt tappiollisia makeis- ja välipalaliiketoimintojaan urakalla, mutta ei ole onnistunut luomaan uutta kasvua. Kun ylin rivi (liikevaihto) kuihtuu, ei alimmalle riville jää paljoa jaettavaa, vaikka miten tehokas mylly olisikin alla.

IT-alalla työskentelevänä olen myös hamstrannut liikaa oman alan osakkeita kuten esim. Siili Solutionsia, Vincitiä, F-Securea ja SSH:ta. Nämä kaikki ovat tulleet alas kuin kivi, osa tulosvaroitusten saattelemana, osa ihan omalla painollaan.

Lisäksi olen viime aikoina ostanut muutamaa teollisuusyritystä analyytikkoja peesaten, nimeltä mainittakoon Konecranes ja Outokumpu. Nämäkin ovat pahasti pakkasella, mutta syytän tästä ensisijaisesti Mr. Markkinaa ja etenkin kauppasotilas Trumpia.

Viimeisimmän salkun punnituksen myötä osakesalkkuni alkaa lähestyä 100 000 euron rajaa, mikä ei tästä näkövinkkelistä tunnu lainkaan yhtä mukavalta, kuin alhaalta päin ponnistaminen. Onneksi muut sijoitukset eivät ole sulaneet yhtä pahasti, hajautus palkitsee taas kerran. Mutta pitkästä aikaa salkku ei ole kasvanut vaan kutistunut. Se on hyvä muistutus niin minulle, kuin meille muillekin nousukauden lapsille.

** PS: Nyt saattaa olla hyvä hetki aloittaa sijoittaminen – avaa salkku Nordnetissä ilmaiseksi! **

10 vastausta artikkeliin “Salkku sen kuin laihtuu :.I

 1. sen verran kommenttia uponorista, etta osake kallis laatuunsa nahden. p/fcf 18 paikkeilla on ihan liikaa nollakasvun ja alhaisen kannattavuuden firmalle.

  Tykkää

  1. Kieltämättä vähän on luotto mennyt, lähinnä myydään liiketoimintaa pois. Tuntuu sama tauti vaivaavan melkein kaikkia Paasikivien firmoja (Uponor, Kemira, Tikkurila), ei oikein osata löytää uusia kasvunlähteitä.

   Tykkää

 2. Ihan mielenkiinnosta, mikset puhtaasti kevennä salkkuasi myymällä? Oletatko potentiaalisen upsiden tästä eteenpäin olevan suurempi kuin downsiden? Esimerkiksi vetämällä 20-40% salkusta käteiseksi antaa pirusti ostovoimaa, joka antaa miltei varmasti enemmän tulosta seuraavan 1-3 vuoden aikana. Downside on suuri, potentiaalinen upside on hyvin rajattu.
  En koe olevani super vahva fundis bear, mutta jokaista taantumaa ennen suurin osa ekonomeista jauhaa samaa ”joitain heikkouksia on, mutta fundat on yhä hyvät…” matskua.
  Silti olemme muutaman kuukauden jälkeen historian pisimmässä bullmarketissa. This time is no different, talouden syklisyys ei ole kadonnut ja käteinen on kuningas.

  Tykkää

  1. Kaipa olen luonteeltani enemmän holdari, vaikea ajoittaa myyntejä oikein. Mutta validi pointti toki ja moni on keventänyt osakepainoa kuluneen vuoden aikana.

   Yksi syy on tietty myös se, että (voitollisten) sijoitusten myynti realisoi verot ja siten hidastaa korkoa korolle -vaikutusta. Tälle vuodelle on kertynyt hieman tavallista enemmän pääomatuloja, joten senkään takia en haluaisi niitä enempää realisoida.

   Jos härkämarkkina jaksaa jatkaa vielä ensi vuoden puolelle, niin harkitsen kyllä kevennystä. Tietty ei pitäisi tehdä sijoituspäätöksiä verotuksen perusteella. Osakesäästötiliä odotellessa.. 🙂

   Tykkää

   1. Korkoa korolle efektiä heikentää myös kunnon lasku ja toisaalta verojenkin jälkeen hyvässä laskussa ostettuna ja painotettuna, tuottopotentiaali kasvaa. En siis sano että ”kaikki lihoiksi” mentaliteetti olisi hyvä, mutta kun aloin sijoittamaan pienellä salkulla 2003 hujakoilla, aloitin myyntiohjelman kun NYSE & NASDAQ saavutti PE 22 luvun. Siitä sitten 10% käteiseksi ja 23 luvulla taas 10%. Tämä super ei-niin-tieteellinen lähestymistapa toimi ja 18-20v iässä ajoitin kohtuu hyvin taantuman (toki sitten firmojen perustelu yms. tarkoittivat etten uudelleen investoinut käteistäni ja meni 2009 ostohetket ohi)….mutta silti.

    Toisin päin kysymys olisi sama (jonka esitin toisellekin sijoitusbloggarille). Jos sinulla olisi ystävä joka tarvitsisi neuvoa (ja sinä olisit neuvovaa tyyppiä); kaverillasi on 20,000e sijoitettavaksi ja haluaa alkaa sijoittamaan. Kuukaudessa salkku kasvaa, sanotaan vaikka 500e. Olisiko vinkkisi todella ”ALL IN”? Vielä kun laittaa viereen chartit, jotka näyttää poikkeuksellisen pitkän bull marketin, historiallisesti suurimmaksi paisuneen yritysvelan, naurettavan korkeat tunnarit p/r yms. ja vastaavat. Jos tästä näkökulmasta vinkki ei olisi ”All in”, eikö tulisi miettiä miksi silti itse jyrää all in salkulla?
    Food for thought. Toki myönnän että saattaahan se olla että itse istun vielä seuraavat 2 vuotta käteisen päällä ja menetän mahdollisuudet 20-30% nousuun, mutta tuo nousukaan ei hirveästi itseäni palvele, ellen pysty semi onnistuneesti likvidoimaan salkkuani ennen laskua.

    Tykkää

 3. Oikeassa olet, etten minäkään nyt pitäisi all-in jos olisi iso käteispositio joutilaana. Harkitsen kyllä vakavasti salkun keventämistä etenkin osinkoa maksamattomista tai muuten vaan epäilyttävistä lapuista ensi vuoden puolella.

  Tykkää

 4. ”Se on hyvä muistutus niin minulle, kuin meille muillekin nousukauden lapsille.” On myös aidosti mielenkiintoista seurata mitä lukemattomille talousblogeille tapahtuu kun lasku kunnolla alkaa, nousuhumala kuin tunnetusti on laskuhumalaa mukavampi. Erittäin hieno blogi sinulla, seurantaan menee!

  Tykkää

  1. Toisaalta salkun syöksykierteistä ja velkajärjestelyistä on varmasti mielenkiintoista kirjoittaa ja lukea, joten ennustaisin nykyisten aktiiviblogien jatkavan. Sen sijaan uusia blogeja tuskin karhumarkkinassa pahemmin syntyy.

   Kiitokset kehuista, laitan itsekin oman blogisi seurantaan! 🙂

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.