Osakkeet

Tursaan TOP-5 sijoitusmokat!

investingmistake
Kuva: Investinvy.com

Yksi ensimmäisiä kirjoituksiani tässä blogissa esitteli TOP-3 sijoitusmokaani. Nyt kun puolijulkista sijoitustaivalta on takana jo muutama vuosi, on aika päivittää mokalista ajan tasalle.

1 – Ylpeys ja ennakkoluulot. Valitettavasti Austenin klassikkoa en ole vielä ehtinyt lukemaan, mutta em. luonteen heikkouksia löytyy siitä huolimatta. Konkreettisena esimerkkinä tästä käyköön Kotipizzan listautumisanti kesällä 2015kotipizza-ipo. Heti IPO-ilmoituksen jälkeen totesin itselleni, että tuossapa vasta varsinainen tuulipukuosake. Antia vieläpä mainostettiin kansaan vetoavasti pizzalaatikkosalkun kera.

Omahyväisyyteni meinasi nousta omiin sfääreihin annissa ilmennneiden ongelmien myötä ja Kotipizza joutui lykkäämään antia ja laskemaan merkintähintaa.

Tästä huolimatta (tai siihen lainkaan liittymättä) pitsaketjun myynti on vain kasvanut kasvamistaan ja Kotipizzan osake on tuottanut parissa vuodessa vaatimattomat 300 %. Klassinen esimerkki, että jokainen IPO tulisi käydä läpi neutraalisti eikä teilata taikka sijoittaa suoralta kädeltä.

2 – Putoavat puukot. Pari kertaa olen huomannut joko itse tai sijoittajatoverien kautta jonkun runsaasti arvoa menettäneen yrityksen, joka on alkanut näyttää tunnuslukujen valossa varsin edulliselta. Esimerkkinä toimikoon H&M, jota ostin muka edullisesti kahdessa erässä n. 210-240 kruunun hintaan. Kaikki talousuutisia seuranneet tietävät varmasti ruotsalaisen vaatejätin ahdingosta. Onneksi tajusin hieman keventää positiota 190 kruunun tietämillä, mutta salkussa muhii edelleen 50 kpl satsi meheviä henkkamaukkaturskia.

henkkamaukka
Hennes & Mauritz B-osakkeen kurssikehitys 7/2015 – 7/2018.

Toisesta tapauksesta kirjoittelin oman postauksenkin pari vuotta sitten. Kyseessä oli eräs amerikkalainen terveydenhuoltoalan yhtiö (AMN Healthcare), jonka osakkeet myin tukevalla tonnin tappiolla. Kaiken kukkuraksi osake vielä siitä nousi uusiin korkeuksiin, joten tässä voi säätävä & hermoileva Tursas todella kurkata peiliin.

3 – Kuplauunoilu. En varmaankaan ole ainoa Suomi-sijoittaja, joka poltti näppinsä lääkeyhtiö Orionin kurssikuplassa. Huvittavaa vieläpä, että tulkitsin Orionin osakkeiden myynnin yhdeksi pahimmista sijoitusmokistani viime mokapostauksessani. Ostin ne sittemmin takaisin 30 euron tietämillä ja jonkin aikaa pidin päätöstä erinomaisena.

orion-kupla
Orion-kupla. Kuvan editointi: Sijoittaja-Tursas.

Toki Orion keikkui jatkuvasti analyytikkojen myyntisuositusten kärjessä, mutta pidin itse muiden mukana Orionia erityistapauksena, jonka kurssi ei vaan voi romahtaa. Jälkiviisaana olisi tietysti kannattanut pistää laput myyntiin lähes 60 euron hintaan, mutta kuplasokeana tankkailin vain lisää kurssin tippuessa 40-50 euron tuntumaan.

4 – Kryptojunan missaaminen. Kuten vanhat lukijat tietävätkin, olen ostanut (ja myynyt) kryptovaluuttoja aika ahkerasti kuluneen vuoden aikana. Jossain määrin on jopa ollut tuuria matkassa, sillä olen tienannut kryptoilla jo parisen tonnia. Tietty jos olisin myynyt kaikki kryptot joululomalla, tiliä olisi tullut pari tonnia enemmänkin.

image
Kryptojunan kyytiin olisi kannattanut hypätä ajoissa! Kuva: Cointelegraph.com

Isompi moka joka tapauksessa oli junaan hyppääminen liian myöhään. Nörttinä olin kuullut bitcoinista jo vuosi sitten ja tuttavapiirissäni oli useita siihen sijoittaneita. Itse en kuitenkaan jostain syystä ottanut virtuaalivaluttoja tarpeeksi vakavasti alkuvaiheessa, jolloin tehdyllä parin tonnin sijoituksella olisin edelleen miljoonääriklubissa.

5 – Teknojen dissaus. Olen aika varovainen sijoittaessani kasvuyrityksiin, jotka eivät maksa osinkoa. Osinkotuotto on kuitenkin aika konkreettinen arvostusmittari ja ilman sitä sijoittaja joutuu oikeasti miettimään yrityksen näkymiä pidemmällä tähtäimellä.

faang2
Amerikkalaiset teknojätit. Kuva: Sharesinv.com.

Aika moni amerikkalaisista teknojäteistä, mm. Google, Facebook, Amazon – melkeinpä koko FAANG-klubi, kuuluu tähän joukkoon. Osinkoa ei tipu tai se on nimellinen (1 % tai alle). Siitä huolimatta nämä firmat ovat vastuussa suurimmasta osasta jenkki-indeksien noususta viime vuosina.

Aina ne vain tuntuvat liian kalliilta ja mieluummin investoi johonkin edullisempiin yrityksiin, joiden kasvunäkymät eivät kuitenkaan ole kummoisia. Verkostovaikutusten myötä voittajat vievät teknobisneksessä ison osan kakusta. Joskus kannattaisi olla vähemmän individualisti ja peesata kiltisti massoja.

o o o

Kylläpäs on masentavaa kirjoittaa mokista – ehkä seuraavaksi voisin yrittää listata onnistumisiani 🙂 Joka tapauksessa, nämäkin mokat olisi helposti voinut välttää sijoittamalla kiltisti indeksiin. Suosittelenkin sitä lämpimästi edelleen, onnistuu helposti esim. Nordnetin maksuttoman ETF-kuukausisäästämisen* kautta. Muista, että isoin moka on yleensä olla aloittamatta sijoittamista, joten nyt ne lomarahat pörssiin jos eivät siellä vielä ole!

7 vastausta artikkeliin “Tursaan TOP-5 sijoitusmokat!

 1. Omat virheeni:
  1) Pysyminen H&M:n kyydissä liian pitkään: Varoitusmerkit alkoivat jo vilkkua 2015 tilinpäätöksen yhteydessä, jolloin hinta oli about 280SEK. Uskoin vain sokeasti, että tilanne paranee, mutta ei se parantunut. Jatkoin vain holdailua sen jälkeen ja myin lopulta hintaan 135SEK. Tuosta opin sen, että jos marginaalit ja osingonmaksukyky ovat ongelmissa ja parantumista ei ole näköpiirissä, niin myy heti. H&M:n vuoden 2015 marginaalit olivat heikommat yli kahteen vuosikymmeneen ja payout ratio oli 125%.
  2) Ostaminen liian kalliilla: Ostin Philip Morrisia alkuvuodesta hintaan 100$ vaikka tiesin selkeästi osakkeen olleen ylihinnoiteltu. Sokeuduin kuitenkin yli 4% osinkotuotosta. Q1 tulos tiputti osakekurssia 20% 80$ paikkeille, jossa osake on nyt vihdoin järkevästi hinnoiteltu ja tankkasin hiukan lisää. Tästä opin sen, että jos osake näyttää selkeästi kalliilta historiallisiin arvostustasoihin verrattuna ja kasvu ei ole kiihtymässä, niin älä osta vaan odota rauhallisesti.
  3) Jäämällä pois tekno-osakkeista: Ne eivät maksa osinkoa Applea lukuun ottamatta, osakekurssit ovat nousseet liikaa, niiden liiketoimintahistoria on liian lyhyt ja ne toimivat nopeasti muuttuvalla alalla. Näiden takia en sijoittanut FAANG osakkeisiin. Nyt olen kuitenkin hiukan muuttanut lähestymistapaani. Apple ja Google ovat loppujen lopuksi melko edullisesti hinnoiteltuja. Netflix on pelkkä kulpa. Amazon on omasta mielestäni kallis ja Facebookista en osaa sanoa mitään. Apple, Google ja Amazon ovat omasta mielestäni parhaimpia vetoja tulevaisuuden teknologian murroksessa niiden resurssien takia. Olenkin tullut siihen loppupäätökseen, että salkussani voisi olla 5-10% näitä kasvuyrityksiä vaikka velkarahalla, niin voin normaalisti ostaa osinkoyrityksiä ilman, että se vaikuttaa osinkosuunnitelmiini.

  Tykkää

 2. Jos on ollut arvosijoittaja ja kurinalainen, ei ole voinut oikeastaan päätyä muuhun lopputulokseen kuin pihallaoloon Faang -osakkeista.
  Noin on käynyt itselle myös.
  Opiskellessani, sain aikaisessa vaiheessa mahdollisuuden tutustua internettiin. Hakukoneina olivat Yahoo, AltaVista, HotBot, Lycos ja sitten se ,-se Google . Viimeinen oli käytettävyydeltään paras.
  Teknobuumin krapulassa kuitenkin nielin vallallaolleen fiiliksen. Tekno-osake=vedätettyä ilmaa.
  Nykyään uskon että Google ja Amazon ovat tulevaisuudessa vielä paljon nykyistäkin dominoivia koko maailmassa.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.