Osakkeet

Tursaan TOP-3 sijoitusmokat!

Näin laskumarkkinoilla on jotenkin luontevaa miettiä omia sijoitusmokiaan. Kaikkihan ei suinkaan ole mennyt viiden sijoitusharrastusvuoden aikana kuin elokuvissa. Tai toisaalta onhan elokuvissakin yleensä jännitystä.. ja ehkä onnellinen loppu? No, eipä runoilla enempää, asiaan siis.

epicfail1

1. Osta oman työnantajasi osakkeita

Onhan se mukavaa, että osa työsi hedelmistäsi kilahtaa omaan taskuusi myös osinkojen ja arvonnousun muodossa? Vähän kuin olisi samassa veneessä työnantajan kanssa. Kuulostaa järkevältä ja sitä se voi ollakin. Mutta toisaalta, jos firman tilauskirjat alkavat ohentua ja yt-blues lähtee soimaan, niin pian saattaa huomata olevansa lomautettuna tai kortistossa kutistuneen osakepotin kanssa. Työnantajaan sijoittaminen sotii siis rankasti hajautusperiaatetta vastaan.

Itse olen tehnyt sekä euromääräisesti että prosentuaalisesti suurimmat tappioni oman työnantajien osakkeilla. Vaihdettuani työpaikkaa ensimmäistä kertaa ostin hieman ko. puljun osakkeita pitkälti tunnesiteen vuoksi. Virhe. Myin kyseiset paperit parin vuoden päästä n. 50 % tappiolla. Toisessa tapauksessa kävi kutakuinkin samoin, ainoana erotuksena että ostin osakkeita vielä ollessani yrityksessä töissä.

Ilkeämielisempi voisi todeta että allekirjoittanut tuo firmoille pahaa karmaa, mutta oikeasti kyse taisi olla enemmänkin huonosta tuurista. Oikeasti pieni potti työnantajan osakkeita voi olla hyväkin veto, jos se kohentaa työmotivaatiota. Etenkin jos työnantaja sattuu vielä tulemaan vastaan henkilöstölle suunnatun osakesäästöohjelman muodossa. Mutta tämä onkin henkilökohtainen mokalista, enkä edelleenkään näköjään ole ottanut opiksi, sillä omistan myös nykyisen työnantajani osakkeita eikä ainakaan vielä ole menty pakkasen puolelle (kop kop)!

2. Luota sokeasti talousalan auktoriteetteihin

Jos Warren Buffet ostaa tuntemattoman kuuloista firmaa, se ei tarkoita että sen kurssi raketoisi heti seuraavana päivänä. Mr. Buffetilla ja monilla muilla talousalan vaikuttajilla on kieltämättä sijoitusvainua ja perspektiiviä markkinoihin, mutta eivät hekään erehtymättömiä ole. Yksityisillä suursijoittajilla on myös varaa tehdä riskisijoituksia, joihin meidän piensijoittajien ei kannata sortua.

Tunnettujen kasvojen seuraamisessa on myös sijoitusvinkkien perusongelma. Siinä vaiheessa kun tieto on netissä, olet jo myöhässä. Siivottuani salkustani edellisessä ”vinkissä” mainitut osakkeet, Mr. Buffetin esimerkin johdosta ostamani General Motorsin osakkeet johtavat salkkuni syntilistaa tyylikkäällä 30 % tappiolukemilla. Ei näin!

3. Myy heti kun olet hiukkasen voitolla

Aloittelevana osakesijoittana sitä seurasi ostettujen osakkeiden kursseja herkeämättä ja kun lappuset alkoivat pyöriä kaksinumeroisissa voittoprosenteissa, teki mieli painaa myyntinappia. Vähän kuin olisi peliautomaatilla tuplaamassa, mutta jänistää sitten kuitenkin, ettei vaan menetä jo voitettua summaa.

Tämähän on varsin klassinen sijoitusmoka. Takerrutaan huonoihin osakkeisiin ja uskotaan niihin vaikka kurssi on tippunut jo puoleen, kun ei malteta realisoida tappiota ja tunnustaa virheinvestointia. Samalla myydään hätäpäissä laatulaput liian aikaisin. Ei ole malttia vaurastua.

Ensimmäiset osakesijoitukseni olivat, ehkä aloittelijan tuurilla valikoituna, itse asiassa aika hyviä poimintoja. Myin nämä, Elisat ja Orion B:t, parin vuoden päästä pienellä voitolla. Jos olisin malttanut pitää nykyhetkeen, pääoma olisi lähes tuplaantunut.

Näistä sekoiluista huolimatta sitä ollaan plussalla ja toivottavasti hieman viisaampia. Tuleeko mieleen yhtä meheviä pörssimokia, vai olenko sittenkin ainoa kantapään kautta oppiva?

6 vastausta artikkeliin “Tursaan TOP-3 sijoitusmokat!

 1. Salkun kokonaistuotto tällä hetkellä +-0 joten ainakin on paljon saanut aikaa käyttää tämän harrastuksen pariin. 🙂 Pitää osata reflektoida ja nauttia matkan hyvistä ja huonoista kokemuksista kohti määränpäätä.

  Blogisi vaikuttaa hyvältä, seurantaan lähtee 🙂

  Tykkää

  1. Kiitokset kommentista ja tervetuloa seuraamaan aivoituksiani!

   Meidän aloittelevien sijoittajien kannattaa muistaa että tämä on pitkäjänteistä touhua. Jos muutaman vuoden jälkeen on nollilla taikka vähän tappiollakin, ei kannata heittää lusikkaa nurkkaan. Tämän harrastuksen hedelmät kerätään varsinaisesti vasta parin kymmenen vuoden jälkeen.

   Mutta kannattaa toki matkastakin nauttia ja oppia, ei tässä korpivaelluksella pelkästään olla, vaikka talousviisaat tuota termiä maamme talouden tilasta viljelevätkin.

   Tykkää

  1. Kieltämättä harmittaisi jos onnistuisi missaamaan juuri julkisen ostotarjouksen. Toistaiseksi vielä yhtäkään omistamistani yhtiöistä ei ole ostettu, mutta ehkäpä vielä sekin päivä koittaa.

   Tervetuloa vaan blogini pariin! Huomasin tuossa että en ollut sinun blogia lisännyt linkkilistaani, vaikka sielläkin säännöllisesti vierailen. Nyt on tuokin korjattu!

   Tykkää

 2. Oliko siis niin, että noissa molemmissa tapauksissa, kun ostit työnantajasi osakkeita, kyseessä oli julkisesti noteerattu yhtiö? Mietin vaan, kun usein yksityisissä yrityksissä tuotto-odotus (tai oikeastaan tuotto-vaatimus) on pörssiyhtiöitä selvästi korkeampi, mikä saattaa tehdä työnantajaan sijoittamisesta kannattavaa, vaikka siinä onkin tuo mainitsemasi hajautushaitta.

  Tykkää

  1. Molemmissa tapauksissa oli kyllä kyseessä Helsingin pörssin päälistan yhtiö. Toinen keskisuuri, toinen pienempi.

   Jokunen tuttavani on päässyt sijoittamaan listaamattomaan yhtiöön (heidän työnantajiaan) ja kuulemma on ollut aika mehevät tuottoprosentit.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.