verotus

Osinkoverojen kuittaus luovutustappioilla

Pääomatulojen verotus muuttuu tänä vuonna (2016) siten, että jatkossa luovutustappiot voi vähentää luovutusvoittojen lisäksi muista pääomatuloista. Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi osinko- ja vuokratuloja. Muutoksesta on kerrottu tarkemmin mm. Taloustaidon ja verottajan sivuilla:

Vuodesta 2016 alkaen omaisuuden myynnistä tai muusta luovutuksesta syntyneet tappiot vähennetään kaikista pääomatuloista. Ennen vuotta 2016 syntyneet myyntitappiot vähennetään vain myyntivoitoista, ei kaikista pääomatuloista. Muutos koskee siis vain vuonna 2016 tai sen jälkeen syntyneitä myyntitappioita.

Jotenkin puun takaa tuli tämä muutos, en ainakaan itse ollut tietoinen että moista olisi valmisteltu. Ovatko lobbarit saaneet tämän vaivihkaa porvarihallituksen agendalle? Heillä tuskin mitään tätä vastaan ole, helpottaahan se luovutustappioiden kuittaamista kun ei tarvitse myydä mitään voitolla olevaa omaisuutta verojen optimoimiseksi.

Mietitäänpä hieman. Tämähän tarkoittaa, että osingoista maksettavia veroja voi vältellä helposti myymällä vaikka loppuvuodesta jotain tappiolla olevaa arvopaperia. Sopivan ajan kuluttua voi sitten ostaa samat osakkeet takaisin. Voi olla kyllä että verottaja tulkitsee tämän veronkierroksi. Varmuuden vuoksi kannattaisi siis ostaa jotain toista arvopaperia tilalle.

Tämä tietty toimii vain jos löytyy tappiolla olevia arvopapereita. Sellaista ei voi pitää tavoitteena, mutta vähän veikkaan että aika monen piensijoittajan salkusta sellaisiakin löytyy. Muutos saattaakin voimistaa joulukuussa muutenkin tapahtuvaa kurssien heilahtelua vero-optimoinnin merkeissä.

Osinkoverotusta melkeinpä mielenkiintoisempi vaikutus muutoksella on asuntosijoittajan verotukseen. Sijoitusasunnon omistaja voi ostaa rohkeammin arvopapereita, koska mahdolliset tappiot voi tiettyyn pisteeseen asti vähentää vuokratuloista. Etenkin osinkopaperit sopivat tähän, koska niiden kurssikehitys on yleensä kasvuosakkeita tasaisempaa. Varsinkin kun näistä saatavista osingoista voi vielä vähentää ne mahdolliset luovutustappiot. Mielestäni Suomessa tuetaan asuntosijoittajia jo varsin avokätisesti – sijoituslainojen korotkin kun ovat edelleen 100 % vähennyskelpoisia.

En osaa sanoa onko kyseessä merkittävä muutos, mutta jokaisen piensijoittajan kannattaa kyllä ottaa huomioon verotusta miettiessään. Ainakin meidän joilla salkuissa muhii pienempiä tai isompia luovutustappioita. Kannattaa tosin muistaa, että alle 1000 eurolla hankittu ja tappiolla myyty omaisuus ei ole tuota vähennyskelpoista luovutustappiota. Ihan pieniä voittoja ei siis kannata lähteä optimoimaan, välityspalkkioidenkaan takia.

Mitä mieltä olette muutoksesta, vai tuliko tämä muillekin pienenä yllätyksenä? Aiheuttaako muutoksia sijoitusstrategioihinne?

Yksi vastaus artikkeliiin “Osinkoverojen kuittaus luovutustappioilla

Kommentointi on suljettu.