Vaihtoehtoiset sijoitukset

Myisinkö loputkin kryptot vai en?

Olen tässä alkuvuoden aikana hiljalleen myynyt viime vuonna ostamiani kryptovaluuttoja laskeviin kursseihin. Kryptohuuma on selvästi laantumaan päin, ainakin toistaiseksi. Laskusuhdanne ja myynnit ovat laihduttaneet kryptosalkkuni alkuvuoden huippulukemista noin tonnin pintaan.

exodus-201807

Kuten kuvasta näkyy, bitcoineja on jäljellä enää reilu kymmenys ja ethereumia noin 1 kpl. Omaksikin yllätyksekseni salkkuun oli eksynyt jokunen tron-kolikkokin huhtikuussa toteutetun airdropin myötä. Niitä on vain niihin vähän, että ei kannata edes vaihtaa pois.

2018-07-05 06_56_58-Start

Myyntejä olen tehnyt Coinmotionin kautta muutamassa erässä. Yhteensä näistä olen netonnut 1618,93 euroa. Myin ensimmäisen erän tosin jo viime joulukuussa, jolloin ns. otin omani (=alkuperäisen sijoituksen) takaisin, joten tämän vuoden myynnit ovat pitkälti puhdasta voittoa. Verotuksessa toki pitää laskea hieman tarkemmin.

Coinmotion tukee vain bitcoinia ja litecoinia, joten osa myynneistä on käytännössä ethereumia, jotka piti ensin vaihtaa bitcoineiksi.

2018-07-05 06_21_45-Start

Mutta nyt siis tuo (kirjaimellisesti) tuhannen taalan (tai euron) kysymys, laittaisiko loputkin kryptot lihoiksi vai ei? Netti on pullollaan analyysejä, joista osa povaa lopullista romahdusta ja osa taas uutta nousua. Ainoa varma fakta on se, että kaikki esittävät vain enemmän tai vähemmän valistuneita arvauksia. Itse olen pähkäillyt seuraavasti:

 • (+) lohkoketju on tullut jäädäkseen ja joku / jotkut kryptovaluutat jäävät elämään
 • (+) hinnat ovat tippuneet reilusti viime vuoden huipuista, uusi pomppu voisi olla taas mahdollinen
 • () kryptovaluutoilla ei ole edelleenkään minkäänlaista fair valueta, koko homma on spekulointia
 • () kaikki nykyiset varteenotettavat kryptovaluutat ovat aikamoisia energiasyöppöjä ja erilaisten kuppikuntien taisteluareenoita

Monessa mielessä tekisi mieli rahastaa loputkin kryptot nyt, kun niistä vielä on saatavilla jokseenkin relevantti summa. Toisaalta reilu tonni on koko salkun mittakaavassa sen verran pieni osuus, että voisi hyvin jättää hajautusmielessä ns. moonbagiksi.

Miten itse tekisit? Tai miten itse olet tehnyt? Nyt saa taas antaa katteettomia neuvoja 🙂

Nordnet.fi: Sijoittamisen ei tarvitse olla tylsää – avaa tili jo tänään ilmaiseksi

11 vastausta artikkeliin “Myisinkö loputkin kryptot vai en?

 1. Mielestäni kannattaa ehdottomasti pitää virtuaalivaluutat jos siihen on varaa. Jos ei ole varaa, niin ei niihin olisi alunperinkään kannattanut sijoittaa. Virtuaalivaluutat ovat hyvin spekulatiivisiä, mutta tällä hetkellä ei ole mielestäni mitään syytä miksi ne haihtuisivat pois. Jos ne ottavat taas tuulta alleen, niin mukaan hyppääminen on siinä vaiheessa taas tuplasti riskisempää.

  Se, että virtuaalivaluutat katoisivat nyt on todella epätodennäköistä. Itse en nää juuri mitään tapaa miten se voisi tapahtua. Ajatteluni onkin vaihtunut ajatuksesta ”miten kauan nämä voivat kestää”, ajatteluun: ”mitä pitäisi tapahtua, että virtuaalivaluutat katoaisivat?”. Itse en ole vielä keksinyt vastausta siihen kysymykseen, vaikka media siihen vastauksia tarjoaakin jatkuvasti.

  Nykyinen lasku johtuu lähinnä median vaikutuksesta ja kun media taas unohtaa virtuaalivaluutat hetkeksi, niin seuraava nousu on hyvin mahdollinen. Mutta kuten sanoin, kaikki tämä on hyvin spekulatiivistä ja virtuaalivaluutat ovatkin vain hyvällä todennäköisyydellä varustettu lottokuponki. Eli sijoittaa ei kannata jos pelkää menettävänsä rahansa. koska niin voi hyvinkin käydä.

  Tykkää

  1. Eihän minulla tosiaan ole mitään pakkoa myydä. Enemmänkin ehkä semmoinen tarve, että voisi sanoa jälkeenpäin tehneensä hyvän tilin niillä hassuilla kryptoilla 😀 Olettaen siis, että arvostukset tästä romahtaisivat. Vaikea pitää itseään hyvänä sijoittajana, jos tekisi mojovat tappiot spekulatiivisilla instrumenteilla.

   Virtuaalivaluutoilla on paljon ”vihollisia”, ts. pankit, verottajat yms. On siis hyvinkin mahdollista, että keksivät vielä temppuja, joilla saavat kryptoelämää vaikeutettua esim. lainsäädännöllisin keinoin. Toisaalta jonkin asian kieltäminen usein vain edesauttaa sen leviämistä pitkällä tähtäimellä.

   Osakkeista sanotaan usein, että jos et ostaisi osaketta nykyhinnalla, myy omat omistukset. Kryptoja en ehkä nykyhinnoilla vielä ostaisi, joten siinä mielessä pitäisi myydä? Tosin kun noita nyt salkussa on ja myynti aiheuttaisi veroseuraamuksia, holdaus tuntuu vähän helpommalta. Toisaalta taas haluaisi myydä ennen kun mahdollisesti valuvat tappiolle – niitä kun ei saa verotuksessa vähentää.

   Tykkää

   1. Mielestäni voi hyvinkin pitää itseään hyvänä sijoittajana vaikka tekisikin tappiota spekulatiivisilla instrumenteilla. Kunhan tiedostaa riskin. ”Enkelisijoittajat” esim. tekevät tappiota osalla sijoituksillaan lähes varmasti. Eikä se tee heistä huonoja sijoittajia.

    Tiedän vain, että ajoittaminen kannattaa vain jos on hyvä tuuri. Sijoitustaidoilla harvemmin on sen kanssa tekemistä 🙂 Muuta en sitten tiedäkkään 😀

    Tykkää

 2. Itse olen pohtinut välillä samaa, mutta päätynyt pitämään kryptot. Omassa kryptosalkussa on BTC pääpainolla ja 4 pienempää kryptovaluuttaa. Todella mielenkiintoinen ala ja myllerrys tulee jatkumaan vielä pitkään. Ostaessani mietin, että omistusikkunani tulee olemaan näissä useampi vuosi. Sitten näkee kuinka kävi, eikä tule kiireessä ja mediamyllerryksessä tehtyä huonoja päätöksiä.

  Netistä löytyy ilmainen nettikurssi aiheesta, jos haluaa ymmärtää paremmin mistä on kyse. Opettajana mm. Andreas Antonopoulos.

  https://digitalcurrency.unic.ac.cy/free-introductory-mooc/

  Tykkää

 3. Ite en luottaisi bitcoiniin pitkällä aikavälillä. Käyttökelpoisempia vaihtoehtoja on niin pirusti. Toisaalta käyttökelpoiset sovellukset voivat olla vuosien tai vuoskymmenen päässä. Itsellä odotukset on korkealla esim IOTAan, mutta on kyllä se ja kaikki muutkin kolikot niin spekulatiivisia, että myyn muut jos tulevat lähellekään ostohintoja. En laskisi ainakaan tämän vuoden aikana tapahtuvan ihmeitä. Jos kaikki puhuvat bear marketista, sellainen pysyy, niin toimii ihmismieli.

  Tykkää

  1. Parempia vaihtoehtoja on, mutta historia on näyttänyt, että parhaat vaihtoehdot eivät aina voita, joskus first mover vie koko potin. Toki mikään ei ole ikuista, paitsi ehkä kulta tässä kryptojen aikaperspektiivissä.

   Tykkää

 4. Itse ennustan kryptovaluuttojen kokonaisarvon ohittavan pidemmällä aikavälillä kullan kokonaisarvon. Itselläni myymistä motivoi ainoastaan tilanne jossa uskoisin että pystyn nyt myymällä ostamaan pian enemmän takaisin.

  Huvittavinta viime vuoden hintarallissa on se, että miten hasardissa tilanteessa oltiin Bitcoinin suhteen niin teknologian kuin lainsäädännön / valtiotason hyväksynnän suhteen ja silti aloitettiin kohtuu päätön hintaralli. Nyt sitten kun on oikeastaan kaikki merkitykselliset esteet ohitettu näiden suhteen hinta meneekin alaspäin. Itse kuvittelen että pohja alkaa olla saavutettu. Seuraava nousu ylöspäin toivottavasti jaksaa odottaa sitä että teknologia alkaa olla oikeasti valmista ja kuluttajaystävällistä.

  Tykkää

  1. Kryptot tai ainakin bitcoin on tosiaan tällä hetkellä lähinnä kultaan verrattavissa oleva investointihyödyke. Monessa mielessä kuitenkin aika paljon näppärämpi, joten voi hyvin ohittaa kullan market capin.

   Olisiko kryptoista (ehkä jostain bitcoinin seuraajasta) scifi-leffoista tutuksi ”maailman krediitiksi”? Ihan lähitulevaisuudessa en tuohon usko, mutta pidemmällä tähtäimellä kylläkin.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.