Osakkeet

Kesäostoksilla: Konecranes, SSH, AT&T, Micron sekä kaksi mehevää myyntiä

Kesäkuu on ollut yllättävän aktiivinen osakekuukausi. Useampi firma pyrki pörssiin ja suurin osa sinne pääsikin (Kojamo, VMP). GF Money jäi rannalle, ainakin toistaiseksi. Itse skippasin kaikki IPO:t kireän hinnoittelun (Kojamo), tase-outouksien (VMP) tai kaapissa olevien luurankojen (GF Money) takia. Sen sijaan olen kaatanut lomarahoja pörssiin ahkeraan tahtiin.

ssh_logo_dark-400x194-3vkihac9

Olin pidempään jo tarkkaillut kotimaista teknologiafirma SSH:ta (SSH1V), joka on lähinnä tunnettu nimeään kantavasta tietoliikenneprotokollastaan (Secure Shell). Yhtiö tekee paljon muutakin, mm. pääsyn- ja avaintenhallintaa ja viimeisimpänä aluevaltauksena palomuuriteknologiat (kts. Kyberleijona). SSH on ollut pörssissä pitkään ja perustaja Tatu Ylönen kerran jo yritti ostaa firmaansa (silloin nimellä Tectia) ulos pörssistä. Monen mielestä yhtiö on alisuorittaja, jolla olisi potentiaalia isompiinkin kuvioihin. Nappasin SSH:ta salkkuuni 500 osakkeen erän kappalehintaan 1,99 euroa.

Konecranes_Logo.svg

Konecranesia (KCR) olen myös katsellut ostosilmillä jonkin aikaa. Terex-fuusion jälkeen firmasta on tullut iso peluri nosturimarkkinoilla. Osakekurssi on kuitenkin polkenut paikallaan tai oikeastaan laskenut viime aikoina. Myin jossain määrin kilpailevan Cargotecin osakkeet viime vuonna, joten salkussani oli tilaa taas nosturifirmalle. Osinkotuotto on 3,5 % luokkaa, joka hillitsee mahdollisia laskupaineita. Konecranesia nappasin 30 kpl á 34,91 €.

attlogo

Sitten vaihteeksi rapakon taakse. Paikalliset pörssihait kohkasivat pitkään kommunikaatiojätti AT&T:n (T) (nimi muuten alun perin American Telecom & Telegraph), suunnitelmista ostaa Time Warner -viihdeyhtiö. Lopulta tuomioistuin päätti hyväksyä kaupan ja kurssi sukelsi n. 7 %. Vaikka diili antaa Ma Bellille etulyöntiaseman myydä omaa sisältöä omissa tietoverkoissa, sijoittajia hirvittää kaupan myötä siunaantuva velkavuori. Toisaalta jos kaikki menee hyvin, AT&T saattaa nousta aliarvostuksen suosta uusiin korkeuksiin. Riskiä kuitenkin piisaa, mutta firma maksaa ainakin toistaiseksi vielä jenkkiyhtiöksi anteliasta 6 % osinkoa. Olen mukana 50 osakkeen positiolla ($ 32,52 / kpl).

micron-technology_416x416

Toiseksi jenkkiostokseksi valikoitui Micron Technology (MU), jonka arvostus on rymistellyt alaspäin kauppasotapuheiden myötä. Siruvalmistaja kuitenkin tekee hyvää tulosta ja yrittää nousta arvoketjussa ylöspäin. Tavoitehinnat pyörivät 80 dollarin pinnassa, jolloin n. 50-60 taalassa kieppuva kurssi kummastuttaa. Avasin tähänkin 25 lappusen peliposition hintaan $ 53,15 / kpl. Jos kurssi dippaa 50 dollarin tuntumaan, olen valmis tuplaamaan position, mutta toisaalta myyn herkästi jos tavoitehinta alkaa lähestymään.

Metsä_Board-logo.svg

Sitten ne myynnit. Ensin kevensin sellupositiotani myymällä puolet (150 kpl) Metsä Boardin (METSB) osakkeista hintaan 10,15 € / kpl. Kartonkivalmistajan kurssi on ollut aikamoista nousua viime vuodet ja osa analyytikoista pitää osaketta jo täyteen hinnoiteltuna. Kun tuotto-% kilahti omalla kohdallani jo yli sadan, päätin keventää salkun selluriskiä, UPM:ää kun myös löytyy portfoliosta jonkin verran.

nikelogo

Toiseksi lähtijäksi valikoitui urheiluvälinevalmistaja Nike (NKE). Aloitin tossufirman omistamisen pari vuotta sitten 55 taalalla kipale ja tankkasin myöhemmin hiukkasen lisää n. 50 taalan tuntumassa. Pitkään kurssi polki paikoillaan, kunnes sitten lähti rivakkaan nousuun ja lopulta loistavan FY2018 (Fiscal Year) -tuloksen myötä ponkaisi 80 taalaan yli 10 % päivänousulla.

Itse vähän hätiköin ja myin heti koko potin (40 kpl) kellon soidessa 79,40 taalalla kappale, mutta silti olen varsin tyytyväinen n. 45 % tuottoon. Nike on todennäköisesti edelleen hyvä sijoitus, mutta kun analyysit luonnehtivat arvostusta sanoin priced to perfection, katson mieluummin touhua sivusta.

* Avaa tili Nordnetiin helposti verkkopankkitunnuksilla. Asiakkuuden avaaminen on maksutonta. Säilytys 0 €, pörssikaupat alk. vain 3 €. *

Edellä mainittujen ostosten lisäksi kasvattelin hieman jo salkussa majailleita positioita Outokummussa, Huhtamäessä, Aktiassa ja YIT:ssä. Yhteensä ostoja kertyi kesäkuussa n. 6 700 eurolla, kun taas myynneistä kilahti salkkuun n. 4 200 euroa. Netto-ostokset lopulta siis vain parin tonnin luokkaa, kovin paljon en uskalla näillä arvostustasoilla osakepainoa kasvattaa.

1343504886_img-93bcc372fdae99d3378952bf9d6fe023
Kuva: Tursas-kakku / Blomma-blogi

Jospa heinäkuussa malttaisi ottaa rauhallisemmin. Kesällä kuitenkin markkinoiden volatiliteetti laskee, jolloin kurssiliikkeet voimistuvat ja tarjoavat meheviä osto- ja myyntipaikkoja. Amatöörisijoittajana pitäisi kuitenkin muistaa pitää kohtuus tässä salkunvatkauksessa.

Leppoisaa lomakautta toivottaa Kesä-Tursas!

4 vastausta artikkeliin “Kesäostoksilla: Konecranes, SSH, AT&T, Micron sekä kaksi mehevää myyntiä

Kommentointi on suljettu.