Vaihtoehtoiset sijoitukset

Kryptosalkku paisui, hodlatako vaiko ei?

Alkaa pikku hiljaa tuntua, että tämä kryptosijoittaminen ei sovi meikätursaan psyykkeelle. Bitcoinin raketointi loppuvuodesta oli hurjaa, nyt taas ns. altcoinit pomppivat lähes päivittäin kymmeniä prosentteja. Eihän näihin liikkeisiin ole tarkoituskaan reagoida 24/7, mutta selvästi aktiivisempaa seurantaa nämä virtuaalikolikot vaativat kuin perinteiset sijoitukset.

Ostelin vuodenvaihteen tienoilla muutamia kiinnostavilta vaikuttaneita virtuaalikolikoita Binance-kryptopörssin kautta:

 • Cardano (ADA): 159 kpl
 • Digital Cash (DASH): 0,1 kpl
 • IOTA: 17 kpl
 • Monero (XMR): 0,3 kpl

Näiden arvo on pomppasi n. 380 dollarista 500 dollariin, ei huonosti parin viikon sijoitukselle! En kuitenkaan jaksanut seurata näin montaa valuuttaa, joten vaihdoin jännäkolikot ensin Ethereumiksi ja siirsin Krakeniin, jossa yhdistin Ripplejen myynnistä saatuihin bitcoineihin. Lopulta siirsin koko komeuden (0,12 BTC) omalle koneelleni Exodus-lompakkoon.

Binancesta sen verran, että sinne ei saa Euroopasta käsin siirrettyä fiat-rahaa (euroja/dollareita/tms), mutta kryptokauppaan sopii mainiosti. Käyttöliittymä on selvästi insinöörimäisempi eikä yhtä selkeä kuin Kraken, mutta toimintavarmuus on ainakin omien kokemusteni mukaan todella hyvä. Rekisteröityminen on myös todella yksinkertaista ja nopeaa. Henkilöllisyyttä ei tarvitse todentaa, vaan sähköpostiosoite riittää. Tosin pitää muistaa, että kyseessä on kiinalainen saitti, jonka toimintaan kansainvälinen politiikka saattaa helposti heittää kapuloita rattaisiin. Kovin suurta saldoa en sielläkään säilöisi.

Huom: Binance ilmoitti alkukuusta, ettei ota tilapäisesti vastaan uusia käyttäjiä. Moni muukin kryptopörssi on joutunut rajoittamaan käyttäjämääriä suuren kysynnän vuoksi. Krakenkin oli jokusen päivää tässä alhaalla, mutta nyt taas linjoilla huomattavasti entistä säpäkämpänä.

Väliaikaistuloksena tästä kryptotreidailusta on ihan mehevä kryptosalkku, kuten kuvasta näkyy.

exodus-5k
Salkun sisältö: 0.2 BTC, 1 BCH, 1.8 ETH ja 2 LTC. Yht. markkina-arvo n. 5700 €.

Sinänsä ihan kohtuullisen pieni positio koko salkkuni kokoon (n. 2 %), mutta toisaalta ei ihan enää karkkirahoiksi kehtaa kutsua. Itse luulen, että kryptot vetävät nyt henkeä ja alkuvuosi tulee olemaan mollivoittoinen, mutta jossain vaiheessa saattaa taas lähteä ralli päälle. Silloin n. 5000 euron kryptosalkku saattaisi paisua mukavasti entisestään 🙂

Toisaalta nytkin tuntuisi aika kivalta kerätä messevät pikavoitot kotiin. Tosin pitää muistaa, että verottaja kahmaisisi merkittävän osan (30 %, n. 1500 €) potista, joka olisi suurimmalta osin puhdasta myyntivoittoa. Alkuperäisen pääoman (800 €) olen jo nostanut pois, joten voin huijata itseäni ajattelemalla näiden rahojen olevan leikkirahaa, vaikka sijoitusmielessä ovat toki euroja siinä missä muutkin.

Mitäpä itse tekisitte? Itse olen päättänyt, etten enää lisää euroja pistä näihin arpalappuihin kiinni. Lähinnä kysymys kuuluu, holdatako vaiko myydäkö? Nyt saa antaa täysin katteettomia neuvoja, joista ette takuulla joudu vastuuseen 😉

* Avaa tili Nordnetiin helposti verkkopankkitunnuksilla. Asiakkuuden avaaminen on maksutonta. Säilytys 0 €, pörssikaupat alk. vain 3 €. *

10 vastausta artikkeliin “Kryptosalkku paisui, hodlatako vaiko ei?

 1. ”Ilmaista” rahaa joten hodlaisin itse. Sitä paitsi jos uskoo teknologiaan niin ei välttämättä ole ikinä tarve myydä pois. Toki voi vähän keventää jos ”paisuu” liian suureksi suhteessa koko salkkuun.

  Tykkää

   1. Mutta tässäkin feilaisin perinteisen sijoitustestin, eli en minä tällä hetkellä pistäisi 5000 euroa uutta rahaa kiinni kryptoihin. Jos tuota periaatetta noudattaa, niin pitäisi varmaan myydä tai ainakin keventää salkkua parilla tonnilla 🙂

    Tykkää

  1. Niinpä. Upside on kuitenkin aika iso näissä. 4K menetys harmittaisi, mutta ei nyt käytännössä juuri muuttaisi mitään. Sen sijaan vaikkapa 50K voitto muutaman vuoden päästä merkkaisi jo paljon 🙂

   Tykkää

 2. Heh, salkussasi on nyt omasta mielestäni riskisimmät sijoitukset mitä kryptovaluutoista löytyy. Bitcoin, bitcoin cash ja litecoin ovat mielestäni yliarvostetuimmat virtuaalivaluutat mitä löytyy. Niiden suosio perustuu pelkästään aikaisempaan suosioon ja niiden teknologia on vuosia muiden vaihtoehtojen perässä. Ethereum on todennäköisesti hyvä sijoitus, mutta luulen että se romahtaa omien ICOjensa perässä jossain vaiheessa.

  Tosin en todellakaan väitä tietäväni mitä tapahtuu. Huomautan vain, että virtuaalivaluutoissa jännäkolikot ovat ihan kaikki kolikot ja itse en jaksa uskoa, että huonoimmat teknologiat voittaa pitkässä juoksussa. Bitcoinin todellista romahdusta odotellessa…

  Tykkää

  1. Hyvä pointti tuokin. Monen mielestä bitcoinilla on jossain määrin saavuttamaton first mover -etu. Bitcoin Cash oli mielestäni hyvä betsi, mutta nyt kun Lightning network tuunaa Bitcoinin astetta säpäkämmäksi, luulen että sen painoarvo tippuu.

   Sama juttu Litecoinin kanssa ja itse asiassa viime viikolla balanseerasin 0.5 BCH -> ¨~0.1 BTC. Jos LTC:tä olisi enemmän, tekisin saman tempun, mutta nyt on niin vähän että ehkä jätän arpalapuksi 🙂

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.