Vaihtoehtoiset sijoitukset

Arvoitus nimeltä Ripple

ripple-logo
Sormihyrrät ovat muotia kryptomaailmassakin! Kuva: Wikipedia.

Kukaan kryptoja seuraava ei varmastikaan ole voinut välttyä Ripplen nousukierteeltä. XRP-tokenin hinta on moninkertaistunut syksyn n. 20 dollarisentistä kirjoitushetken n. 3,7 dollariin. Ripplellä on kyllä vakuuttavia kumppaneita verkostossaan, mutta noin 140 miljardin dollarin markkina-arvo kuulostaa aika hurjalta. Tämä vastaa vain kierrossa olevan XRP-tokenin laskennallista arvoa. Ripple Labs -yritys omistaa merkittävän osan (n. 60 %) alun perin generoiduista XRP:stä ja nämä tokenit eivät vielä ole kierrossa. Koko lohkoketjun arvoksi on arvioitu 300-400 mrd. dollaria.

Luit oikein, satoja miljardeja dollareita. Bitcoinin koko lohkoketjun arvo on tämän hetken n. $ 15 000 kurssilla n. $ 250 mrd. Tämä on noin puolet esim. Facebookin markkina-arvosta (n. $ 500 mrd). Vertailu yritysten markkina-arvoon tosin ontuu, koska XRP:n hallussapito ei tuo omistusosuuksia Ripplestä yrityksenä. XRP on yksityisen, listaamattoman yrityksen luoma rahake (token), jota ”tuhoutuu” pikku hiljaa jokaisen Ripple-protokollaa käyttävän maksutapahtuman yhteydessä.

Menee helposti yli hilseen? Minunkin piti lukaista kuvio läpi useampaan otteeseen. Käytännössä siis jos pankit haluavat lähettää rahaa Ripplellä, heidän tulee maksaa siirrosta pieni määrä XRP:tä, muuten transaktio ei mene läpi. XRP:tä käytetäänkin välitysvaluuttana ja lohkoketjun suojana. Ilmaiset (pienet) transaktiot kun tukkisivat lohkoketjun nopeasti. Kukaan taho (ei edes Ripple Labs) ei kerää näitä maksuja, vaan käytetyt XRP:t yksinkertaisesti lakkaavat olemasta.

Ripple jakaa vahvasti mielipiteitä. Alkuperäiset krypto-intoilijat dissaavat sitä rankasti, sillä kyseessä on viralliseen pankkimaailmaan suunnattu tuote, oikeastaan mahdollisimman kaukana bitcoinin alkuperäisestä ideasta irtisanoutua pankkisysteemistä. Toisaalta Ripplelle tuntuu löytyvän ihan oikea käyttökohde, toisin kuin alkuperäiselle bitcoinille, jota vain holdataan (tai ”hodlataan”, kuten kryptoskenessä sanotaan) arvonnousun toivossa.

Hetki sitten uutisoitiin, että yksi Ripplen perustajista, Chris Larsen, olisi ohittanut mm. Warren Buffetin ja Bill Gatesin maailman rikkaiden listalla. Tämä tietysti on puhtaasti teoreettista varallisuutta, mutta antaa kuitenkin kuvaa ilmiön suuruusluokasta.

Onko Ripple sitten hyvä sijoituskohde? Ripple (tai XRP) on siis hyvin erilainen kryptovaluutta kuin Bitcoin tai vaikkapa Ethereum. Tähän en tohdi antaa neuvoja, mutta itse päätin vaihtaa omat XRP:ni (400 kpl) bitcoineiksi, joita sain vastineeksi noin 0,08 kpl. Dollarikurssi olisi myyntihetkellä ollut noin $3,72, joten noin tuhannen euron suuruisesta transaktiosta olisi ollut kyse.

Mitä mieltä olet Ripplestä? Ohittaako se Bitcoinin ykköskryptona vai onko kyse tähdenlennosta?

 

 

12 vastausta artikkeliin “Arvoitus nimeltä Ripple

 1. Ripplen nousu kertoo siitä miten sekaisin koko virtuaalivaluutta maailma tällä hetkellä on. Itseäni Ripple lähinnä ärsyttää, mutta samalla luulen että se ottaa pian ensimmäisen sijan Bitcoinilta, koska sitä veikataan ja yllätys yllätys, siten moni tekee sijoituspäätöksensä virtuaalivaluutoissa.

  Liked by 1 henkilö

 2. Itse olen jo ihan pihalla näistä, vaikka IT -alalla työskentelenkin. Valtavalta kuplalta tuntuu kaikki kryptovaluutaat juuri nyt, mut kiistatta niillä voi kylä rikastua aika nopeesti jos ajoitus osuu kohilleen 😄

  Tykkää

  1. Tässä ollaan kyllä mielestäni isomman murroksen äärellä. Ei välttämättä bitcoin tai mikään nykyisistä kryptoista, mutta teknologia yleisesti. Ja suurissa murroksissa aina tapahtuu varallisuuden uusjakoa.

   Tykkää

 3. Näiden ideologisista syistä Bitcoiniin sijoittaneiden uskovaisten sanoille en suosittele antamaan kovin suurta painoarvoa. Ripplen näen itse ihan hyvänä pitkän aikavälin sijoituskohteena, jos hajauttaa useampaan kryptoon. Alkukesällä tuli ostettua hieman Rippleä kryptosalkkuun muiden joukoksi, Bitcoinia jo vuosia sitten.

  Tykkää

  1. Bitcoin-leiri (etenkin BTC, ei ehkä niinkään BCH) on kieltämättä aika hurmoshenkistä ainakin Twitterin perusteella. Minustakin Ripple on ihan ok kolikko, mutta tuolla $3-4 tasolla oli mielestäni ”yliarvostettu” ja ainakin lyhyellä tähtäimellä taisin osua oikeaan 🙂

   Jos Ripple tippuu takaisin ~$1 tuntumaan, voisin kyllä kauhaista pienen position. Ripplessä tosin se huono puoli, että toimivia lompakkosoftia ei juuri ole, enkä haluaisi pörsseissä kolikoita säilytellä.

   Tykkää

 4. Juu kyllä noissa pump&dumpeissa voi tehdä treidaamalla hyvin rahaa. Toki moni polttaa näppinsä. Tällä hetkellä itsellä on kaikki ihan puhtaasti vaan holdina, eikä tule treidailtuja ollenkaan, koska ei riitä aika seurailemaan kovin tarkasti kryptomaailman asioita.

  Niin, noista ”yliarvostuksista”. Jos tarkastelee vaikka tuolta top-100 listalta coinmarketcapista vähän tarkemmin kolikoita, niin väistämättä alkaa vähän naurattamaan. Esim. tuo Dogecoin luotiin alkujaan ihan puhtaasti huumorilla ja v***uilu mielessä ja market cap näyttäis olevan nyt 1,3 miljardia. Dentacoinin (terveysalalle suunnattu kolikko) market cap 880 miljoonaa, ja todellisuus on se, että sillä voi maksaa tällä hetkellä vain kuudessa eri hammaslääkärissä. Mikä ois sopivampi market cap tässä vaiheessa? 8,8 miljoonaa? Tarkastelua jos jatkaa, niin huomaa, että ~95-prosenttia altcoineista on ihan pelkästään kusetusta, huijausta, rahastusta, hypeä. Seuraava kunnon dippi kun tulee, niin paska tippuu komeasti rattaista. On Bitcoinikin selvästi ”yliarvostettu” tällä hetkellä, mutta ei lähellekään niin paljoa kuin 2013. Itse laskeskelin tuossa alku syksystä, että 50-100k käydään ennen seuraavaa isompaa dippiä, mutta se jää nähtäväksi.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.