Osakkeet · verotus

Näin hain (ja haet sinäkin) palautukset Saksan osinkoverosta!

Kuten moni teistä varmasti jo tietääkin, Saksa on yksi niistä meille suomalaisille tutuista maista, joka kohtelee ulkomaisia osakesijoittajia hiukkasen kehnosti. Saksalaisten yritysten maksamista osingoista kun peritään yksinkertaisesti liikaa veroa. Kirjoittelin taustaa ja lukuja tästä kuviosta aiemmin syksyllä, joten nyt voidaankin keskittyä käytännön osuuteen, ylimääräisten verojen takaisinperintään!

Oletetaanpa siis, että olet omistanut saksalaisia osinko-osakkeita muutaman vuoden. Näin loppuvuodesta onkin hyvä aika ryhtyä hommiin, kun viime vuoden verotuskin on jo vahvistettu. Optimaalinen ajankohta tälle harjoitukselle on siinä vaiheessa, kun ensimmäisestä saksalaisesta osingosta on kulunut hiukan alle neljä vuotta, mikä sattuu olemaan takaisinperinnän takaraja. Tänä vuonna voit siis hakea veroja takaisin vuosilta 2014-2017. Alla step-by-step ohjeet kuvien kera, eiköhän ryhdytä hommiin!

1. Soita verottajan palvelunumeroon ja pyydä heitä lähettämään todistus verovelvollisuudesta Suomessa. Käytännössä siis asuinpaikkasi on pitänyt olla Suomessa koko sen ajan, jolta haet palautuksia. Jos et ole ollut kirjoilla ulkomailla, niin tämä osuus on läpihuutojuttu ja saat todistuksen postitse muutamassa arkipäivässä.

saksa-todistus-suomesta
Muista pyytää todistus kaikille niille vuosille, joilta haet palautusta!

2.  Lataa Saksan verottajan sivuilta takaisinperintälomake ja täytä se. Lomake on kolmiosainen, joista ensimmäinen osa on tarkoitettu Suomen verottajalle, toinen Saksan verottajalle ja kolmas omaan arkistoon. Jos täytät lomaketta tietokoneella, niin tietojen tulisi kopioitua automaattisesti kaikkiin osioihin.

saksa-lomake-ekasivu
Näyttää nihkeältä, mutta on oikeasti vain tietojen kopiointia ja prosenttilaskua. You can do it!

Lomakkeeseen tarvitset seuraavat tiedot:

 • arvopaperin ISIN-koodi (löytyy helposti googlaamalla osaketta)
 • osakkeiden määrä
 • arvopaperin virallinen nimi (yl. yrityksen nimi + mahd. lyhenteitä)
 • osinkojen maksupäivä
 • osinko bruttona
 • ennakkopidätetty vero (ennakkopidätys+solidaarisuusvero)
 • haettavan palautuksen määrä

Nämä tiedot on aika helppo listata verkkopankista ainakin Nordnetillä*. Tapahtumanäkymästä valitaan ”osinkoraportti”, syötetään aikaväli ja toistetaan haku niille arvopapereille, joiden osalta olet hakemassa palautusta. Hankalin osuus on haettavan palautuksen määrä, joka on 11,4 % brutto-osingosta. Esimerkiksi siis 190 euron osingosta ennakkopidätystä on 50,11 € (26,4 %) ja palautusta haetaan 21,66 € (11,4 %).

Huomaa, että jos haet palautusta yli viideltä maksupäivältä, sinun täytyy jatkaa selvitystä erilliselle liitelomakkeelle, joka näyttää kuitakuinkin (mutta ei ihan!) samalta kuin varsinainen lomake.

saksa-lomake-lite
Jos selvisit varsinaisesta lomakkeesta, selviät kyllä liitteestäkin! 😉

Liitteelle syötetyt tiedot kopioidaan sitten varsinaisella lomakkeella olevaan kohtaan ”total carried forward from attachments”. Tarkasta, että tiedot ovat kopioituneet oikein kaikkiin kopioihin ja tulosta nippu. Muista allekirjoittaa ainakin kaksi ensimmäistä kopiota!

3. Työläin osuus takanapäin! Nyt aika vierailla verovirastossa. Ota mukaan kaikki lomakkeet ja liitteet. Itse pölähdin paikalle ruuhkaisella lounastunnilla, joka ei ehkä ollut paras idea. Jonoa oli sen verran paljon, että päätin kysäistä vuoronumerolaitteen vieressä seisoneelta asiakaspalvelijalta, mille tiskille minun tulisi kenties jonottaa.

Kerrottuani asiani hän haki paikalle toisen henkilön ja lyhyen keskustelun jälkeen he lupasivat toimittaa paperit eteenpäin ja saisin leimatun version sitten postitse. Tämän tapaisia pyyntöjä ei kuulemma tule ihan joka toinenkaan päivä, joten kannattaa varautua hämmentyneisiin virkailijoihin.

Jos satutte tietämään osoitteen, jonne paperit voisi lähettää suoraan, kertokaa ihmeessä, sillä verotoimistossa käynti niiden aukioloaikana on työssäkäyvälle aina oma operaationsa!

EDIT 17.12.2017: Kuten Jarmo Vestola kommenttiketjussa kertoi, lomakkeet voi lähettää vapaamuotoisen saatteen kera postitse osoitteeseen Verohallinto, PL 400, 00052 VERO. Näin selviät hommasta ilman verotoimistovisiittiä, kiitokset Jarmolle vinkistä!

4. Kun saat verottajalta leimatun ja allekirjoitetun version lomakkeista takaisin, temppurata on viimeistä vaihetta vaille valmis! Paketoi kirjekuoreen:

 • Saksan veroviranomaisille tarkoitettu kopio (tunnistaa saksankielisistä teksteistä)
 • Mahdollinen liitelomake
 • Tuloste osinkotapahtumista (kts. ao. kuva)
 • Todistus verovelvollisuudesta Suomessa (esiteltiin kohdassa 1)
saksa-tapahtumaliite
Kotitekoinen tapahtumaliite, säästö noin 50 euroa!

Toisin kuten aiemmassa jutussani voivottelin, osinkoraportiksi riitti mainiosti itse tulostettu kooste Nordnetin tapahtumalistasta, johon olin vain lisännyt käännökset suomesta englantiin. Voi olla, että isommilla summilla vaadittaisiin virallista todistusta, mutta sehän maksaa Nordnetissä noin 50 euroa, joten eipä oikein kannata, ellet sitten elele pääasiassa saksalaisilla osingoilla.

saksa-leima-ja-osoite

Sitten vain postimerkki kuoreen, osoitteeksi Bundeszentralamt für Steuern, D-53221 Bonn, Germany, kuori postiin ja palkitsemaan itsesi jollain sopivalla saksalaisella herkulla kuten vaikkapa baijerilaisella vehnäoluella!

800px-2013_augustiner_weissbier_munich_pub
Lopussa kiitos seisoo! Kuva: Wikipedia (CC-BY-SA 3.0).

5. Unohda koko juttu vähäksi aikaa. Ainakin itse sain postia Saksan verottajalta vasta parin kuukauden päästä:

saksa-verottajan-vastaus-sm

Siinäpä sitä kauniilla Saksan kielellä todettiin, että olin tosiaan maksanut hiukkasen liikaa pääomatuloveroja ja takaisinperintäpyyntöni on hyväksytty. Vilkaisu verkkopankkiin vahvisti asian:

saksa-palautus

No kannattiko? Panos / hyöty -mielessä todellakaan ei, mutta näin huvin, urheilun ja bloggauksen vuoksi tottakait. Ehkäpä jos summat pyörisivät lähempänä tuhatta euroa, tässä pääsisi kohtuullisemmille tuntipalkoille. Nythän operaatioon paloi yhteensä ainakin kokonainen työpäivä. Mutta toki jos vaikkapa joulupyhinä alkaa kovasti ikävystymään, niin tässäpä oiva iltapuhde välipäivien ratoksi!

 

12 vastausta artikkeliin “Näin hain (ja haet sinäkin) palautukset Saksan osinkoverosta!

 1. Mielenkiintoinen aihe. Tai siis ainakin niille, joille homma on ajankohtainen 😉 Laskeskelin, että itselläni olisi ”saamisia” noin 150 euron edestä. Jotenkin ei jaksaisi tuon summan takia asian kanssa pakertaa. Olin itse asiassa siinä luulossa, että Saksasta ei näitä palautuksia hetkeen maksettaisi, koska homma on laitettu jäihin. Syynä siis se, että Saksan verottajalta huijattu näitä ”palautuksia” jollain väärillä asiakirjoilla. Lähdettä en kyllä enää löydä.

  Oman tuloksellisen esimerkkisi johdosta päätin kuitenkin ottaa itseäni niskasta kiinni ja hakea palautuksia. Kai sen vapaapäivän voisi huonomminkin käyttää 🙂 Verottajan chatissa vastattiin, että nivaskan voi postittaa leimaa ja allekirjoitusta varten vapaamuotoisen saatteen kera: Verohallinto, PL 400, 00052 VERO. Jos pitäisi käydä paikan päällä, niin sitten saisi homma jäädä osaltani siihen. Katsellaan miten homma toimii itselläni…

  Tykkää

  1. Kuulemma Tanskassa on näin menetelty, mutta saksalaiset ovat onneksi jämptejä eikä heitä varmaankaan edes yritetä huijata 😉

   Kiitokset kovasti postitusvinkistä, pistän tuon osoitteen juttuun oikaisuna tässä kunhan ehdin. Eihän tuossa ole mitään järkeä käydä verotoimistossa kun homman voi hoitaa postitse!

   Tykkää

   1. Tanskahan se tosiaan oli, ilmankos en lähdettä löytänytkään…

    Kellotin huvikseen aikaa näiden lomakkeiden täyttöön. Noin kaksi tuntia sain aikaa menemään. Suurin osa siitäkin meni taistellessa ohjelmien kanssa. Takaisinperintälomakkeessa eivät tiedot millään tahtoneet kopioitua ja tulostua muille sivuille. Välillä turhautti ja suljin jopa kaksi kertaa vahingossa koko lomakkeen, jolloin tiedot piti syöttää uudestaan. Tunsin itseni aika tyhmäksi.

    Verottajan takaisinsoitto-palvelun ansiosta tuo todistus verovelvollisuudesta suomessa on nopea tilata. Enää odottelen sen saapumista ja lähetän sitten koko täytetyn nivaskan postitse verottajalle. Leiman jälkeen sitten saksaan ja eikun odottelemaan rahan tuloa 🙂 Ei tämä todellakaan mikään paha nakki ole, vaikka siltä alkuun tuntuikin. Neljän vuoden päästä homman tekee jo varmaan kokemuksen perusteella alle puolessa tunnissa. Kyllä siinä tuntipalkoille pääsee.

    Tykkää

   2. Kiitokset kellotuksesta, olit selvästi meikäläistä näppärämpi vastoinkäymisistä huolimatta 😀

    Suomen Verottaja ei muuten sillä (itse myöntämällään) asuinpaikkatodistuksella tee mitään, eli leimat voi hakea samalla kun odottaa todistusta. Vasta Saksaan tarvitaan kaikki lirpakkeet.

    Tykkää

 2. Tämä sinänsä mielenkiintoinen artikkeli antaa vastauksen siihen, miksi en sijoita suoraan saksalaisiin tai tanskalaisiin osakkeisiin. En itse jaksaisi tuota verobyrokratiaa. Kasvuosuus DAX-indeksirahastosta on niin paljon helpompaa. 🙂

  Tykkää

 3. Itselläni sama edessä nyt keväällä ensimmäisyä kertaa. Ajattelin sen jälkeen kyllä myydä Munich Re:t pois salkustani, koska rahamäärät eivät tosiaan ole vaivan arvoisia, mutta toisaalta en halua maksaa liikaa verojakaan.

  Tykkää

  1. Sama suunnitelma! Paitsi että myin Munichit jo (liian) aiemmin tässä syksyllä. Henkelit pistin juuri lihoiksi ja Allianzille tarkoitus tehdä samoin keväällä ennen osingonjakoa. Vähän liikaa vaivaa näistä vaikka nythän menisi jo rutiinilla 🙂

   Tykkää

 4. Kiitos kun kirjoitit tämän!

  Mullakin on jokunen saksalainen osake, mutta ehkä ne voisi pikkuhiljaa myydä pois. Ja pistää nekin rahat vaikka indeksiin 🙂

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.