Vaihtoehtoiset sijoitukset

Näin siirrät bitcoinit ja muut kryptokolikot talteen omalle koneelle

Kryptovaluutat ovat kyllä jänniä otuksia. Viime päivinä nähty hillitön hintaralli on varmasti jotain, mistä puhutaan vielä pitkään. Hintakehityksen ohella olen kuitenkin ollut huolissani kryptokolikkojeni säilytyspaikasta, Kraken-kryptopörssistä. Vaikka kyseessä on iso, amerikkalainen toimija, sekään ei näytä pystyvän vastaamaan kysyntäpiikkeihin. Esimerkiksi 7.12. tapahtuneen hintapiikin yhteydessä palveluun oli hyvin vaikea saada yhteyttä.

Kryptovaluuttojen yksi oleellinen piirre on mahdollisuus ottaa kolikot omaan hallintaan. Jos bittikolikkosi ovat jonkun välittäjän (kuten Kraken, muita mm. Coinbase, Coinmotion, Bitfinex) tilillä, et hallitse valuuttoja itse. Jos välittäjä menisi konkurssiin, hakkeroitaisiin tai vaikkapa viranomaiset sulkisivat palvelun, jäisit helposti nuolemaan näppejäsi. Tilin yksityiset avaimet kun ovat välittäjän hallussa. Siispä siirtämään kolikot omalle koneelle!

Huom: Kryptovaluuttojen säilytys omalla koneella ei ole laisinkaan riskitöntä. Konehan voi rikkoutua tai siihen tarttuva virus voi anastaa lompakon sisällön. Suosittelen lämpimästi varmuuskopiointia ja tietoturvasta huolehtimista!

Kryptolompakkoja on moneen lähtöön ja tarkoitukseen. Itse valitsin lompakoksi Exodus-lompakon. Valintakriteerinä oli toimiminen Windowsissa, tuki käyttämilleni kolikoille ja luotettavuus. En ainakaan vielä löytänyt mainintoja, että Exoduksesta olisi ilmennyt mitään pahempia tietoturva-aukkoja. Kertokaa ihmeessä, jos tiedätte paremmin.

Latauksen ja asennuksen jälkeen Exodus käynnistyy ja näyttää todella karkilta:

exodus-splash

Tätä osaa käyttää, vaikkei nörtti olisikaan! Valitsen etusivulta, mitä valuuttoja haluan seurata. Kryptosalkussani on Bitcoinien lisäksi Bitcoin Cashia, Etheriä, Litecoinia ja Rippleä. Näistä ainostaan viimeksi mainittua Exodus ei tue. Ensimmäiseksi päätän hakea Litecoinit talteen, sillä niiden markkina-arvo on muutaman sadan euron luokkaa ja hyvä harjoitella vähän pienemmillä panoksilla 🙂

exodus-ltc

Exodus on luonut automaattisesti lompakot kullekin valuutalle. Receive-namiskaa klikkaamalla saan esille oman Litecoin-osoitteeni.

exodus-ltc-address

Sittenpä vain Krakeniin lähettämään kolikkoja. Ensimmäistä pyöreää nappulaa klikkaamalla saa kopioitua osoitteen leikepöydälle. Suosittelen tätä lämpimästi, sillä osoite on todella helppo kirjoittaa väärin ja kryptomaailmassa väärään osoitteeseen lähetetty valuutta menee suoraan mustaan aukkoon!

ltc-withdraw

Kraken varmistaa uuden lompakon osoitteen sähköpostitse ennen kuin suostuu lähettämään kolikkoja. Voi olla, että muissakin pörsseissä on vastaavia varmistuksia.

Kolikkolähetys Krakenista Exodukseen kustantaa 0,001 Litecoinia eli jokusen sentin. Litecoinin lohkoketju ei ole mitenkään erityisen ruuhkainen ja maksu prosessoidaan muutamassa minuutissa. Jos Exodus ei päivitä saldoa itsestään, voit klikata Litecoin-logoa, niin Exodus skannaa lohkoketjun uusiksi.

ltc-received

Sitten sama operaatio Ethereumille ja Bitcoin Cashille. Kumpikaan näistäkään lohkoketjuista ei ole erityisen ruuhkainen, Exodus huomasi siirrot muutamassa minuutissa. Lopputuloksena kryptolompakkoni näyttää varsin komealta:

exodus-portfolio

Tarkat lukijat ehkä ihmettelittekin, missä varsinaiset bitcoinit ovat. Päädyin sittenkin myymään ne! Mielestäni bitcoinissa on nyt sen verran raju kupla menossa, että päätin vetäytyä huumasta hetkeksi. Olen kyllä valmis hyppäämään takaisin bitcoin-junaan, jos hinta laskee edes hieman järkevämmille tasoille. Kuittasin myynnistä 1253 euroa, josta myyntivoittoa 1023,71 euroa, josta tunnollinen kryptosijoittaja maksaa toki 30 % myyntivoittoveron, kts. Verohallinnon ohjeet kryptovaluuttojen verotuksesta.

Jäljellä on enää tärkein vaihe, eli lompakon varmuuskopionti. Exodus tarjoaa siihen todella helpon keinon, valitaan vain Backup wallet -toiminto ja säilötään tunnussanat varmaan talteen, esim. muistitikulle tai ulkoiselle kiintolevylle. Jos haluat säilyttää salasanoja internetissä, kannattaa salata tiedot ennen lähettämistä.

Pro tip: Meille nörteille kiinnostavaa ja olennaista on tietysti kryptolompakon yksityiset avaimet, jotka loppupeleissä ovat avain lompakkoon. Niillä siis todistetaan lompakon omistajuus, joten älä koskaan anna yksityistä avainta (private key) kenellekään tai etenkään minnekään internetiin!

Jos kuitenkin haluat fiilistellä yksityisillä avaimilla ja foliohattuna kirjoittaa ne talteen paperilapulle, niin se onnistuu Export private keys -toiminnolla:

exodus-export

Jos yläreunan valikko ei näy (oletuksena piilossa), niin sen saa esille näppäinyhdistelmällä Ctrl+Shift+D. Avaimet ilmestyvät varmistuksen jälkeen työpöydälle exodus-exports– kansioon csv-muodossa, jossa ne saa auki esim. taulukkolaskentaohjelmalla (Excel, OpenOffice) tai ihan tekstieditorillakin. Operaatio pitää toistaa joka valuutalle erikseen.

Mutta oikeasti varovasti sitten niiden avainten kanssa! Jos sinulla on oikeasti merkittäviä määriä kryptoja ja haluat saada ne varmaan talteen, niin tällöin suosittelen käyttämään ns. cold storagea eli tarkoitukseen varta vasten suunniteltuja laitteita, esim. Ledger Nano. Ohjeiden mukaan käytettynä (ei yhdistetä nettiin jne) ovat idioottivarma tapa säilyttää virtuaalivaluuttaja, kunhan et itse kapulaa kadota minnekään 🙂

* Helppoa mainontaa verkossa ja mitattavia tuloksia. *

9 vastausta artikkeliin “Näin siirrät bitcoinit ja muut kryptokolikot talteen omalle koneelle

 1. Itselläni oli melkoista säätöä vanhentuneiden lompakoiden ja niiden avainten kanssa. Meinas jo mennä usko siihen, että saan kryptoja ylipäätään myytyä. Onnistui lopulta – tosin ois kannattanut odottaa vielä ainakin tähän päivään saakka 🙂

  Tykkää

  1. Euroiksi (tai muihin fiat-valuuttoihin) vaihtaminen on tosiaan siinä mielessä hankalaa, että kolikot pitää lähettää johonkin pörssiin.

   Ajoitus on sijoittamisessa aina hankalaa – ja kryptojen suhteen ei ainakaan kannata tuntea morkkista sen suhteen, niin arpapeliä tämä on 🙂

   Tykkää

 2. Tosiaan tuli sinne mailiinikin se vahvistus Coinbasesta joka piti tunnin sisään kuitata ja siinäkin oli aivan oikein se rimpsu ja senkin ajoissa kuittasin. Coinbasen tilitapahtumissa näkyy kyllä maksu lähetetty mutta tila kesken.

  Tykkää

 3. Kokeilin ensikertaa siirtää Bitcoineja Coinmotionista omaan Exodukseen siis Exoduksen kohdasta Wallet ja sieltä RESEIVE ja sieltä ensimmäinen +pallukka (copy this address) ja sitten kirjauduin Coinmotioniin ja sieltä lähetä ja kohtaan (vastaanottajan bitcoin-osoite…) ja kopioin sen RESEIVE rimpsun siihen kentään ja tarkistin kahdesti että on varmasti oikein ja määräkenttään sen BTC määrän ja LÄHETÄ. Nyt odotellut 4 tuntia mutta eipä vielä mitään näy. Kauanko tuossa siirrossa omaan lompakkoon yleensä vierähtää?

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.