Off-topic

Survivor-Tursas ja maailmanlopun ennustajat

Suomalaiset säästävät kansanluonteelle tyypillisesti pahan päivän varalle. Me sijoittajat taas sijoitamme hyvän päivän varalle. Ensin mainitut ovat pessimistejä, jälkimmäiset optimisteja. Mutta mitäpä jos joku päivä oikeasti ns. lentäisi kakka tuulettimeen?

Woman-Survivalist-5-661x441
Osakesijoittaja päivällistä hakemassa? 😉 Kuva: Kellie Nightlinger / RealWorldSurvivor.com

Enkä nyt tarkoita pörssiromahdusta, vaan kokonaisvaltaista modernin yhteiskunnan romahdusta. Tämän päiväisessä sunnuntai-Hesarissa esiteltiin kaksi survivalistia. He ovat opetelleet elämään mahdollisimman omavaraisesti. Metsästäen, kalastaen, itse tekemällä kaiken minkä voi. Jutussa haastateltu survivalisti oli vakuuttunut, että jonkinmoinen romahdus koittaa väistämättä hänen elinaikanaan, todennäköisesti 20-30 vuoden sisällä.

Tälläisessä tilanteessa muhkeasta osakesalkusta ei olisi mitään iloa. Käteisestä ja jalometalleista ehkä hieman, mutta sanomattakin selvää, että suurin osa meistä piensijoittajista olisi hätää kärsimässä romahduksen koittaessa. Mutta onko survivalistien maalailema dystopia oikeasti realistinen skenaario?

Maailmanlopun ennustajiahan löytyy joka lähtöön, mutta survivalistit perustelevat näkemystään enimmäkseen järkisyillä. Koreoiden sota, terrorismi tai ihan vaan pahasti eskaloitunut onneton sattuma voivat kaikki suistaa keskinäisriippuvaisen globaalin talousjärjestelmän raiteiltaan. Epätodennäköistä, mutta mahdollista.

Kuoriutuuko Sijoittaja-Tursaasta hädän hetkellä Survivor-Tursas? Täytyy tuottaa teille pettymys, sillä tähän harrastukseen en ole lähtenyt mukaan. Itse olen sen verran optimisti ja uskon että vaikka erilaisia kriisejä väistämättä tulee vastaan, niiden laineet tuskin kovin rankasti tänne Pohjolaan ulottuvat. Lisäksi ennustan niiden olevan varsin nopeasti ohimeneviä. Totaaliseen ydinsota-apokalypsiin taas ei oikeasti voi varautua.

keepcalm-carpediem

Ainoa oikeasti pahan päivän varalta tekemäni liike on sijoituskullan ostaminen. Lisäksi kotoa löytyy hieman käteistä muutamassa eri valuutassa. Kotivaran yritän pitää kunnossa, mutta siihenpä se sitten jääkin. Sijoittajan on vähän pakko olla optimisti, muutenhan tässä hommassa ei olisi mitään järkeä 🙂

Mitä muut tuumaatte, ovatko nämä survivalistit hieman höyrähtäneitä vai ainoita kaukaa viisaita? Oletteko itse varautuneet oikeasti pahan päivän varalle? Edellä mainittujen toimien lisäksi yritän sijoittamisen ohella nauttia nykyhetkestä. Se kun on ainoa asia, joka meillä satavarmasti on. Carpe diem!

2 vastausta artikkeliin “Survivor-Tursas ja maailmanlopun ennustajat

  1. Vaikea sanoa. Sähkön kanssahan esim. talvisin voi tulla ongelmia, samoin ruoan toimitusten. Jos pörssi ja koko rahasysteemi romahtaisi, silloin kaikki ympäri maailman ovat yhtä kusessa. Mr. Robot -tv sarjan skenaarion mahdollisuus kyllä on olemassa, että valtavan pankin tiedot häviäisivät tyystin. Ei varoja – ei velkoja.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.