Osakeannit

Silmäasema pörssiin – rahastuksen makua?

Helsingin pörssin listautumiskevät on loppusuoralla, mutta vielä ehtii pörssiin ennen kesälomia. Optikko- ja silmälääkäriketju Silmäasema julkaisi maanantaina listautumisehtonsa. Oikeastaan hieman puun takaa tuli tämä ilmoitus – tai sitten itse olin vain uutispimennossa pitkän helatorstai-viikonlopun 🙂

silmäasema
Jos firma polttaa rahaa ostamalla Hesarin etusivun, kertooko se fiksusta rahankäytöstä?

Silmäasema on varmasti suurimmalle osalle tuttu ketju. Liike-ideahan on tarjota optikko- ja silmälääkäripalveluita saman katon alta. Alla muutamia haja-ajatuksia piensijoittajan näkökulmasta, ensin positiiviset seikat:

 • Tämän alan yrityksiä ei kotipörssistämme löydy, eikä kovin montaa kauempaakaan. Tervetullutta hajautusta salkkuun siis luvassa.
 • Terveysala ylipäätään on yksi megatrendeistä väestön ikääntymisen myötä. Väestön vaurastuminen myös todennäköisesti lisää silmä- ja aurinkolasien sekä silmäleikkausten kysyntää.
 • Defensiivinen toimiala (riippuu tietty salkun ja sijoittajan luonteesta onko plussaa, mutta itse koen näin)

Sitten negatiiviset:

 • Suurin omistaja ja siten pörssiin viejä on pääomasijoittaja Intera Partners. Merkittävä osa listautumisannista on Interan osakemyyntiä (n. 35 %). Jos ammattisijoittajat haluavat irtautua firmasta, tarkoittaako se etteivät näe Silmäasemassa enää tarpeeksi kasvupotentiaalia?
 • Se pörssisykli.. eli jos ei huipulla, niin aika korkealla kuitenkin liidellään. This will not be the top, mutta näitäkin lappusia saattaa saada jossain välissä halvemmalla.
 • Luvutusrajoitukset (ns. lock-upit) vanhoille omistajille on asetettu 1 vuoden (ylin johto) ja ½ vuoden (muut) päähän. Tällöin voi kurssi kyykähtää jos ovat myyntikannalla.

Erotuksena alkuvuoden ns. nakkikioski-anteihin (Fondia, Remedy, Next Games), Silmäaseman annilla on tarkoitus kerätä varoja n. 35 milj. euron edestä. Selvästi kertaluokkaa isompi anti siis. Pitkäaikaisen sijoittajan kannalta tämä on hyvä juttu, sillä antia tuskin ylimerkitään kovin moninkertaisesti. Tahtoo sanoa siis, että sijoittajien merkintöjä ei leikattaisi kovin kovalla kädellä. Toisaalta pikavoittoja ei kannata odottaa, ennustankin kaupankäynnille varsin rauhallista aloitusta.

Muita keskeisiä poimintoja listautumisesitteestä:

 • Merkintähinta 6,20 – 7,60 euroa. Merkittäessä maksetaan 7,60 euroa per osake, mutta jos hinta päätyy alemmaksi, ylijäämä palautetaan sijoittajalle. Useimmissa anneissa lopullinen merkintänhinta on ollut hintahaarukan yläpäässä, joten siihen kannattaa varautua.
 • Minimimerkintä 100 osaketta eli alustavasti 760 euroa.
 • Merkintäaika alkoi maanantaina 29.5. ja päättyy viimeistään tiistaina 6.6. klo 16. Ylimerkintätilanteessa anti voidaan päättää jo edellisenä päivänä eli maanantaina 5.6. klo 16. Kannattaa siis viikonloppuna tehdä merkinnät jos haluaa varmasti mukaan.

En vielä(kään) ole ammattimainen sijoittaja enkä etenkään yritysanalyytikko, niin jätän lukujen arvioinnin suosiolla heikäläisille. Arvopaperi aloitti pelin toteamalla ettei anti vaikuta täydeltä rahastukselta. Ehkäpä tuon voi tulkita positiiviseksi lausunnoksi 🙂

Kaikkien sijoittamista harkitsevien kannattaa tietenkin tutustua listautumisesitteeseen ja hardcore-sijoittajat ovatkin varmaan jo löytäneet tiensä Kauppalehden keskustelupalstan Silmäasema-ketjuun, jossa perinteiseen tapaan ollaan kriittisellä kannalla. Merkintä onnistuu verkkopankkitunnuksilla listautumissivujen kautta, josta löytyy myös edellä mainittu listautumisesite.

Itse en ole vielä päättänyt hyppäänkö mukaan. Toimiala kiinnostaa, mutta sen verran on rahastuksen makua, että pitää vielä miettiä parin yön yli. Jos lähden mukaan, niin kutakuinkin minimipanoksella joka tapauksessa. Mutta mitäpä te lukijat tuumaatte, oletteko lähdössä Silmäaseman kelkkaan vai jäättekö seuraamaan sivusta?

Disclaimer: Tämäkään postaus ei sisällä sijoitusneuvontaa. Jos osallistut tähän tai mihinkään muuhunkaan antiin, teet sen omalla vastuullasi.

 

4 vastausta artikkeliin “Silmäasema pörssiin – rahastuksen makua?

 1. Itse yritän hillitä omaa intoani tehdä pikavoittoja. Vaikka annissa ei välttämättä tulekkaan viikon tai parin sisään pikavoittoa niin ensimmäisen vuoden aikana voi tulla jos anti on oikein hinnoiteltu. Mutta olen todennut, että ei minun kannata parin sadan euron takia riskeerata sijoitusvarallisuuttani. Tämän buumin aikana helposti haluaisi kyllä, mutta tosiasia on, että en tiedä heidän toimialastaan mitään. Eihän minulla ole edes ollut tarvetta silmälääkärille.

  Tykkää

  1. Eipä nuo pikavoitot ole kovin kestävä taktiikka.. viihdettä lähinnä 🙂 Taidan kyllä passata tämän annin, etenkin kun on tiedossa rahareikää mm. sijoitusasuntopuolella.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.