Off-topic

Reissua (ja rahanmenoa) rapakon taakse

johnnyroadtrip-com-east-coast-united-states-map
Itärannikko, täältä tullaan! Kuva: Eteachernews.com.

Matkailu avartaa, sanotaan. Tajunnan lisäksi matkailija joutuu yleensä myös raottamaan kukkaron- tai salkunnyörejä. Allekirjoittaneella matkailu on selvästi isoin menoerä pakollisten kulujen (asuminen, ruoka jne) jälkeen. Asia on ajankohtainen, koska olen lähdössä kesällä parin viikon reissulle USA:n (Islannin kautta), joka ei-niin-yllättäen nielee aika paljon euroja (ja dollareita). Alla alustavaa laskelmaa:

Lennot: Helsinki – Reykjavik – Boston ja New York – Reykjavik – Helsinki: 1100 e (1 aikuinen + 1 lapsi menopaluu Icelandairilla)

Hotellit: 2 pv Islannissa + 3 pv Bostonissa + 8 pv New Yorkissa yht. n. $ 800

Juna: Boston – New York: $ 80.

Retket: Niagaran putoukset ($ 100) + New Yorkin nähtävyydet ($ 30) + Blue Lagoon Reykjavikissa (100 €)

Sähköinen viisumi: $ 15 (tyttärelle, oma voimassa viime reissulta)

Syömiset, pääsymaksut yms: Arvio $ 100 per päivä, yht. 1000 €. Vähän yläkanttiin, mutta USA (ja Islanti!) on tyyris maa.. ja matkabudjetti kannattaa tehdä vähän ilmavaksi.

Yhteensä: Noin 3000 euroa. Halpaa kuin saippua, eikö? 😉

Matkailuintoni yllätti itseni, sillä teininä en tykännyt lainkaan reissaamisesta. Ehkä ikätyypillisesti arvostin enemmän materiaa, koin että reissusta ei jää mitään pysyvää. Täysi-ikäistyttyäni matkakärpänen puraisi sitten ja opiskeluaikana reissasin ympäri Eurooppaa kohtuullisen ahkerasti, mitä nyt opinnoilta ja töiltä ehti.

Koen kuitenkin aika voimakkaita tunnontuskia matkustamisesta. Syy ei ole rahanmeno vaan ympäristösyyt. Varsinkin lentäminen tuottaa tunnetusti aivan julmetusti CO2-päästöjä. Toisessa vaakakupissa painaa oman maailmankuvan laajentaminen ja rentoutuminen. Kumpi on tärkeämpää?

Kun eihän se oikeasti ole kenellekään välttämätöntä reissata maailman ääriin.. mutta nykyaika on paitsi suonut meille tämän mahdollisuuden, niin myös osittain pakottaa meidät hankkimaan kokemuksia ja elämyksiä. Muuten emme ole ottaneet elämästämme kaikkea irti. En ole lainkaan varma, onko ihmiskunnan jatkuva vispaaminen ympäri palloa niin tärkeää kuin luulemme. Rentoutua voi lähialueillakin.

Olen järkeillyt asiaa siten, että otsani kiillottaminen matkustamisesta kieltäytymällä ei kuitenkaan muuta isoa kuvaa. Eikä matkustaminen taikka edes lentoliikenne ole maailman vakavin ympäristöongelma. Uusien paikkojen näkeminen myös tuo perspektiiviä omaan elämään ja ehkäpä myös vähentää ihmisten välisiä ennakkoluuloja. Joitain työtehtäviä ei myöskään nykypäivänä ole käytännössä mahdollista suorittaa ilman nopeaa matkustamista. Itsepetoksen kehittely on varsin helppoa, eikö? 😉

Loppupeleissä kyse on siitä, mihin arvojärjestykseen omat kokemukset ja esim. luonnonarvot asettaa. Itse uskon, että matkustamisesta saattaa parinkymmenen vuoden sisällä tulla hyvinkin (uudelleen) yläluokan hupia päästöverojen tiukentuessa. Toisaalta on ihan mahdollista, että teknologia kehittyy tälläkin saralla ja näemme vielä hyvinkin ekotehokkaita lentokoneita.

Aiheuttaako matkustaminen sinulle omantunnontuskia? Vai murehdinko mielestäsi turhia? 🙂

 

13 vastausta artikkeliin “Reissua (ja rahanmenoa) rapakon taakse

 1. Kiitos tästä jutusta! Itselläkin vielä matkalistalla Amerikka (New York) ja ehkä Islantikin. Kerro ihmeessä sitten, että millainen budjetti oli riittävä ja muutenkin vinkkejä matkalle 🙂 Kokemukset auttavat paljon oman matkan suunnittelussa sitten joskus.

  P.S: Ajattelen hyvin paljolti samalla tavalla matkailusta kuin sinäkin. Kyllä rentoutua voi Suomessakin ja paljoa ei kyllä matkasta jää käteen. Mutta on se tärkeää saada elämässä kokemuksia hieman Suomen rajojen ulkopuoleltakin.

  Tykkää

  1. Juu pitää ehdottomasti kirjoitella jälkeenpäin sitten kokemuksia ja eritoten budjetin riittävyydestä, hyvä idea! Jos Amerikan suuntaan on menossa, niin Icelandairilla on tosiaan stopover-tarjouksia, joilla saa viettää pari päivää Islannissa ilman lisämaksuja. Itse maa on kyllä sitten aika kallis.. 😉

   Itse koen kyllä että matkoista jää aika paljon käteen. Niitä tulee muisteltua useampaan otteeseen, valokuvia katseltua.. ja joskus löytyy uusia tuttavuuksiakin joihin on kiva pitää yhteyttä 🙂

   Tykkää

  1. Teillä on kyllä hurja reissu edessä, joku voisi melkein maailmanympärysmatkaksi kutsua! Mutta onhan se noin, että idässä & etelässä on edullisempaa. Itsekin sinne mielin, mutta en vielä tohdi 6v-mukulaa roudata liian trooppisiin olosuhteisiin.

   Tykkää

  1. Sama kone toki lentää.. mutta jos tarpeeksi moni ajattelisi ettei lennä, niin sittenhän se ei lentäisi 🙂 Ei siis tarkoitus pilata iloa(mme), mutta kyllähän nuo lennot kysynnän mukaan suunnitellaan.

   Jos kukaan muukaan ei lentäisi, niin voisin sitten minäkin jättää lentämiset väliin. Kerran olin 4 vuotta lentolakossa, mutta kummasti nuo koneet ovat edelleen ilmassa siitäkin huolimatta 😉

   Tykkää

 2. Itse olen lentänyt ainoastaan yhden reissun. Kyse ei niinkään ole periatteesta, vaan taloudesta. No ei siitä sen enempää. Muistan joskus useampi vuosi sitten lukeneeni että Finnairilla olisi tai olisi ollut jokin vapaaehtoinen co2 hyvitysmaksu, joka kohdennettiin jonnekin ympäristöprojektille. Parempaa omatuntoa voi itsekin ostaa lahjoittamalla rahaa johonkin sopivaan hankkeeseen.

  Tykkää

  1. Hyvitysmaksuja löytyy kyllä useampiakin, joko lentoyhtiöiden kautta tai ympäristöjärjestöille suoraankin voi lahjoittaa.

   Minusta nuo ovat ihan hyviä juttuja, kunhan katsoo vähän mitä rahoilla tehdään. Mutta vähän harhakuvitelmaa kuitenkin, että noilla saisi matkan päästöt ”nollattua”.

   Tykkää

 3. Onhan tuo matkailu kivaa. Itseä ei ole jenkkilä oikein ikinä niinkään kiinnostanut samalla lailla kuin etelä-eurooppa, mutta ehkä se sitten joskus vielä alkaa kiinnostamaan =) SItten tiiviisti seuraamaan lentodiilit sivustoa.

  Tykkää

  1. Mulla ehkä tuo New York on ollut sellainen että joskus siellä pitää käydä.. ja nytpä sitten tulee käytyä 🙂

   Etelä-Eurooppa on kyllä mukava reissukohde etenkin nyt kun siellä ei ole vielä liian kuuma.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.