Osakkeet

Listaamattomiin yhtiöihin sijoittaminen

Salkussani komeilee rivi Ei-pörssinoteeratut arvopaperit. Tämä on peitenimi sijoitukselleni erääseen listaamattomaan yhtiöön tai tarkemmin sanottuna osuuskuntaan. Miksi ja milloin se on sinne päätynyt?

Toimin erään harrastukseeni liittyvän yhdistyksen hallituksessa ja ko. yhdistys oli aikoinaan saanut lahjoituksena Osuuskunta KPY:n osuuksia. Kun sitten seurasin yhdistyksen taloutta useamman vuoden ajan, pistin merkille hyvän tuoton, mitä näistä osuuksista maksettiin. Päätin hieman perehtyä mistä puljusta olikaan kyse.

kpylogo

Osuuskunta KPY harjoitti aikoinaan puhelin-, kaapelitv- ja laajakaistaliiketoimintaa Kuopion seudulla, vähän samaan tapaan kuin Helsingin puhelin (HPY) oli Helsingin seudulla. HPY:stä tuli myöhemmin Elisa Oyj, mutta KPY on säilynyt osuuskuntana. Käytännössä puhelintoimintaa taikka muutakaan omaa bisnestä KPY:llä ei ole, vaan kyseessä nykyään holding-yhtiö. Suurimmat omistukset ovat seuraavat:

 • Enfo Oyj
 • Voimatel Oy
 • Vetrea Terveys Oy
 • Kiinteistö Oy Siilinjärven Lentokapteeni
 • Technopolis Kuopio Oy

Toimialoina ovat siis ICT, sähköverkot, terveyspalvelut ja kiinteistöt.

Sitten se tuotto. KPY on maksanut viime vuosina varsin meheviä osinkoja, tai tarkemmin sanottuna osuuskorkoja. Alla taulukossa muutaman vuoden ulosmaksut.

Vuosi €/osuus Tuotto-%
2016 1,40 € 6,0 %
2015 1,70 € 7,6 %
2014 2,60 € 11 %
2013 4,50 € 18 %
2012 1,40 € 7,0 %
2011 1,25 € 6,6 %

Osuuden arvo on vaihdellut 21-26 euron välillä, viime vuosina pysytellen 22-23 euron tuntumassa. Vuosina 2013-2014 osuuskorko pomppasi hetkellisesti. Tämä johtui osuuskunnan aiemmin omistamien DNA-omistusten myymisestä. Nyt tuotto on taas palautunut ns. normaalitasolle.

Osuuskuntien osuuskoroissa on myös merkittävä veroetu. Kuten kaikki S-ryhmän asiakasomistajat ehkä tietävätkin, verottaja kohtelee osuuskorkoja kevyemmin kuin osinkoja. Tiettyyn rajaan asti (5000 €) osuuskorosta vain 25 % on verotettavaa tuloa. Käytännössä veroprosentti on siis 7,5 % (25 % x 30 % pääomavero) ellei ole suuromistaja. Tämä on aika iso ero verrattuna esim. pörssiosinkojen n. 25 % verotukseen. Oikeastaan tuottoprosentteja tulisi siis korjata useita %-yksikköjä ylöspäin, jotta olisivat vertailukelpoisia pörssiosakkeiden kanssa.

Miten sitten listaamattomiin yhtiöihin sijoitetaan? Suurimpaan osaan se ei keneltä tahansa onnistukaan, vaan pitää esim. työskennellä yrityksessä. Mutta joidenkin listaamattomien yhtiöiden osakkeita voi ostaa ja myydä Privanetin kautta. Privanet on tavallaan epävirallinen pörssi, osakkeille noteerataan päivän hinta ja tarjoustasot. Erona on vain vaatimaton volyymi ja isot transaktiokustannukset. Listaamattomien osakkeiden ostajan tulee maksaa puolet varainsiirtoverosta (1,6 % -> 0,8 %) ja lisäksi Privanetin välityspalkkio, joka on tällä hetkellä 2 % kauppahinnasta, vähintään 30 euroa.

Jos käy säännöllisesti kauppaa Privanetissä, voi toimeksiannot antaa sähköisesti. Itse täytin kertaluontoisen toimeksiannon pdf-lomakkeella, jonka lähetin sähköpostitse meklarille tarvittavien liitteiden kera. Kuukauden päästä sain sitten viestin toimeksiannon toteutumisesta ja laskun, jonka maksamalla sain osuudet arvo-osuustililleni. Hieman kankeaa kyllä kun on tottunut nykymuotoiseen pörssikauppaan!

Miksi sitten sijoittaa listaamattomaan yhtiöön? Niiden joukossa voi olla vielä hiomattomia helmiä. Esimerkiksi Ekokemin, joka suunnittelee pörssiin listautumista, osakkeiden kurssi on noussut rivakasti. Elisa puolestaan kalastelee Anvian omistajia jatkuvasti, joka myös on entinen Vaasan seudun puhelinosuuskunta. Pikavoittoja tietty voi toivoa, mutta varsinainen porkkana on tuo jo mainitsemani veroetu (osuuskuntien tapauksessa) ja maltilliset kurssimuutokset. Myrskyisän pörssivuoden 2015-2016 aikana KPY:n osuuden noteeraus on pysynyt kutakuinkin paikoillaan. Pientä vakautta salkkuun siis.

Listaamattomien yhtiöiden kohdalla on kuitenkin syytä olla vielä tarkempi kuin pörssiyhtiöissä. Esimerkiksi sisäpiirikauppaa koskevia säännöksiä ei tunneta ja muutenkin tiedotus sijoittajille on rajoitetumpaa. KPY:n osalta kannattaa muistaa, että kyseessähän on savolainen sijoitusyhtiö. Sillä on vahvat alueelliset vaikuttimet, jotka voivat olla ristiriidassa sijoittajan edun kanssa.

Itse tein tämän sijoituksen osittain kokeillakseni pörssin ulkopuolista sijoittamista ja osittain siksi, että sijoitushetkellä (kesä 2015) en ollut vielä ostanut sijoitusasuntoa ja käteinen hieman poltteli salkussa. Koska osuuksien myyminen on aika hidasta ja kallista, tuskin olen näitä ihan ensimmäisenä myymässä. Aika näyttää osoittautuvatko fiksuksi sijoitukseksi. Sitä odotellessa nautin kesäkuussa tilille tipahtavista osuuskoroista!

Onko teillä muilla kokemuksia listaamattomiin yhtiöihin sijoittamisesta? Erityisesti niistä, joihin periaatteessa kuka tahansa voisi sijoittaa?

Kirjoittaja omistaa Osuuskunta KPY:n osuuksia, mutta ei ole muuten sidoksissa ko. osuuskuntaan. Tämäkään kirjoitus ei ole piilomarkkinointia taikka sijoitusneuvontaa. 

 

5 vastausta artikkeliin “Listaamattomiin yhtiöihin sijoittaminen

  1. Kiitoksia mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Ekokemia yritin pari vuotta sitten haalia salkkuuni parin kk:n ajan, mutta myyntilaita pysyi tyhjänä. Sitten loppui kärsivällisyys ja ostin jotain muuta pörssilistattua.

   KPY:n en ole perehtynyt, mutta vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta. Onhan tuolla Privanetissa muutakin asiallista, kuten esim. Sato ja Laitila. Kulut tosiaan ovat melko korkeat, mutta toisaalta listaamattomien yhtiöiden osinkoa verotetaan löyhemmin. Eli jos sieltä löytää jotain ”ikuisesti” omistettavaa ja kauppasumma ei ole satasia vaan enemmänkin tonneja niin kulutkin ovat mielestäni kohtuulliset. Itse en tosin ole tuota kautta toistaiseksi mitään ostanut (kun Ekokem ei tärpännyt)

   Tykkää

  2. Minimikulut ovat kyllä selvästi isommat ja tuo varainsiirtovero tulee vielä päälle. Näihin kannattaakin lähteä vain vähän isommilla summilla ja pidemmäksi aikaa. Ns. strong hold -sijoituksia 🙂

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.