Off-topic

Kahta hammasta ja tonnia köyhempänä

Tämä postaus menee hieman offtopic-osastolle, mutta liippaa kuitenkin talouspuoltakin, joten miksipä en täälläkin jakaisi.

Kärsin nimittäin hammaslääkäripelosta ja minulta on jo pidempään pitänyt poistaa yksi hankalasti kieroon kasvanut alaviisaudenhammas, joka vähän väliä on aiheuttanut pientä jomotusta ja tulehdusta. Normipaikkauksista ja jopa juurihoidosta olen selvinnyt esilääkityksen (lue: rauhoittavien) voimin, mutta tämä viisurioperaatio kummitellut mielessäni mahdottomana tehtävänä.

Nyt kun sitten hammaslääkärini tarjosi mahdollisuutta suorittaa operaatio sedaatiossa eli kevytnukutuksessa, hetken pohdittuani tartuin mahdollisuuteen. Operaatio tehtiin eilen (ke. 27.4.) illalla ja täytyy kyllä todeta että kokemukset olivat enimmäkseeni posiivisia!

Aluksi piti napata pohjalle vähän antibiottia ja Buranaa, jonka jälkeen anestesialääkäri asensi kanyylin kämmenselkään. Ensimmäisenä sain jotain voimakasta kipulääkettä ja sen jälkeen filmi katkesi. Heräilin reilua tuntia myöhemmin ja olin vaimoni mukaan hiukkasen kuutamolla. Suu tietty tehokkaasti puuduksissa, mutta operaatio oli onnistunut. Mitään muistikuvia leikkauksesta ei jäänyt.

Leikkauksellisen viisurin jälkihoito on hieman tympeää, pehmellä / nestemäisellä ravinnolla mennään parisen päivää ja antibiotteja ja Buranaa saa tosiaan popsia urakalla. Loppuviikko menee myös sairaslomaillessa. Toisaalta yleisvointi on ihan hyvä.

hammasevaat
Näillä mennään muutama päivä!

Mutta mennäänpä sitten siihen talouspuoleen. Ilmaista tämä ns. huvi ei tietenkään ollut. Yksi kpl vaativia viisuripoistoja ja toinen helpompi tapaus (yläviisuri) puudutuksineen kustansi n. 650 euroa. Tähän sitten vielä päälle 350 euroa anestesialääkärin palkkioita niin päästään tonnin kieppeille. Jotain Kela-korvausta näistä vielä kaiketi irtoaa, mutta tuskin mitään merkittävää.

Julkisella puolella hampaiden kiskonta olisi tietääkseni onnistunut satasen pintaan. Kohtalaisen iso hintaero siis. Mutta itse koen että jos jossain voin hyödyntää vakaata taloustilannettani, niin tämä on ehdottomasti sellainen paikka. Pelkoja tietty voisi hoitaa monella mullakin edullisemmalla tavalla, mutta tämä menee nyt once-in-a-lifetime -juttujen piikkiin. Tai korkeintaan twice-in-a-lifetime, pari viisuria siellä kait vielä kummittelee, saa nähdä tuleeko niistä ongelmia 🙂

Olinkos mielestänne erityisen reipas vai harvinaisen nössö tapaus? Onko muilla vastaavia kokemuksia? Tietääkseni nukutuksessa tehtävät operaatiot ovat yleistymässä koko ajan. Suosittelen lämpimästi sedaatiota jos muilla hammaslääkäripelkoisilla sattuu vastaavia tilanteita olemaan edessä ja tililtä löytyy vähän ylimääräistä!

 

5 vastausta artikkeliin “Kahta hammasta ja tonnia köyhempänä

 1. Elämästä kannattaa nauttia. Nyt rahat meni stressittömyyteen eli hyvä. Hampaat pitää hoitaa kuntoon ja nyt operaatio on ohi. Eli jos se kirpaisi vain hammaslääkäripelkoisen lompakkoa ja operaatio on ohi niin hyvä, hyvä! (Minä puraisin vahingossa viisaudenhampaidenpoistossa hammaslääkäriä käteen, naurattaa vieläkin, jotenkin se nykäisi pihdeillä niin minulla meni automaattisesti suu kiinni…) T puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com (laitoin sinut blogilistalleni)

  Tykkää

  1. Juurikin näin. Hammasongelmista kun voi kehkeytyä helposti jotain vakavempaakin. Ja nukutettuna ei kyllä pahemmin ketään pureskella.. ainakin tietääkseni 😀

   Minullakin on tuo blogilista tuolla oikealla mutta se on päässyt jo vähän hapantumaan. Pitääpä muistaa viikonloppuna päivittää ja lisätä sinunkin blogi sinne.

   Tykkää

 2. Minä kärsin hammaslääkärikammosta, kiitos ala-asteen hirveälle hammaslääkärille. Minulla meni 5 vuotta varata aika hammaslääkäriin ja kun viimein sain sen tehtyä, ravasinkin siellä 5 tai 6 kertaa putkeen. Hammaslääkäri on sellainen paikka, että kyllä minäkin maksaisin nukutuksesta sinunkaltaisessa tilanteessa. Ihan oikein ”sijoitit” rahasi!

  Tykkää

  1. Hienoa että olet uskaltautunut hoitamaan hampaasi kuntoon. Yleensä sitä yllättyy positiivisesti, ainakin jos kertoo hammaslääkärille peloista, jolloin kertovat tarkemmin mitä ovat tekemässä ja muutenkin ottavat potilaan paremmin huomioon.

   Tykkää

 3. Samoja ajatuksia oli itsellä, kun tiesin joutuvani hampaanpoistoon. Vaan sittenkin valitsin julkisen puolen, ja siellä tarjotiin suoraan kerran kuussa käyvää erikoishammaslääkäriä. Operaatio oli nopea (valmistelut taisivat viedä enemmän aikaa kuin itse hampaanpoisto), kivuton ja taidolla tehty. Voi että helpotti ja oliko se lasku edes satastakaan… Nyt jo onnellisesti unohtunut. Siis itsekin olisin valmis satsaamaan tuohon laatuun, mutta näin jälkeen päin ajatellen hampaanpoisto ei olisi voinut paremmin mennä.

  Nyt on pientä rosoa ja mietin, että onko se hampaan lohkeamaa vai paikan lohkeamaa. Mentävä on, mitä nopeammin sen parempi (opittu sekin kantapään kautta). Ja nyt arvon, että soitanko terveyskeskuksen hammashoitolaan vai yksityiselle… Eka olisi muuten ihan ok, mutta kun lääkäripulan takia siellä tuntuu olevan vaihtuvaa porukkaa, nuoria hammaslääkäreitä ja ulkomailta. Ei ennakkoluuloja sen suhteen, etteikö nuori vastavalmistunut voisi hoitaa viimeisen päälle huolellisesti tai Virosta tai Latviasta tullut yhtä lailla. Mutta kun ei tiedä eikä tunne, iskee epävarmuus ja turha jännitys.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.