Osakkeet

Osallistuin taas antiin: Siili Solutions

Ohjelmistoyhtiö Siili Solutions listautuu alkavalla viikolla Helsingin pörssin päälistalle. Pörssitulokkaasta ei ole kyse, vaan yhtiö on viihtynyt First North -listalla jo useamman vuoden ajan. Yhtiö järjesti hieman poikkeuksellisesti tässä yhteydessä uuden osakeannin. Osallistuin sitten tähänkin antiin. Miksi?

SIILI_BRANDMARK_RGB_72dpi

Työskentelen itse it-alalla, joten ohjelmistoyhtiö on minulle helposti lähestyttävissä oleva sijoituskohde. Siili on kasvanut viime aikoina voimakkaasti sekä orgaanisesti että yritysostoin. Mielestäni yksi Siilin oleellisista vahvuuksista on sen palkkamalli: Työntekijät toimivat suoraan asiakkaiden projekteissa ja saavat itselleen puolet asiakkaalta laskutettavasta työajasta. Jonkinmoinen peruspalkka toki heillä myös on, mutta oleellinen osa tuloista muodostuu laskutettavan työn perusteella.

Mitä tämä tarkoittaa sijoittajan näkökulmasta? Tästä seuraa kaksi erinomaista seikkaa:

 1. Yhtiön kustannukset joustavat ihan eri tavalla kuin perinteisessä it-bisneksessä. Hiljaisempana aikana ei tarvitse maksaa juurikaan liksaa, eikä rahojen loppuessa tarvitse heti potkia hyviä tyyppejä pellolle. Tämä tasapainottaa toimintaa muuten varsin suhdanneherkällä it-alalla.
 2. Mahdollisuus saada merkittävä osa työn taloudellisista hedelmistä itselleen houkuttelee taloon huippuosaajia.

Muutenkin näen, että suurten it-jättien merkitys alalla vähenee ja Siilin tapaisten ketterien toimijoiden rooli vahvistuu, etenkin projekti- ja konsultointibisneksessä.

Ostin itse asiassa Siilin osakkeita jo viime syksynä 50 kpl erän, joka yhtiökokouksen päättämässä splitissä triplaantui 150 kpl:een. Merkitsin nyt toiset 150 osaketta hintaan 7,25 euroa. Tämäkin anti ylimerkittiin (3.6-kertaisesti) ja päätettiin ennenaikaisesti viime maanantaina 11.4. Kiinnostusta ja pelimerkkejä näyttää siis vieläkin löytyvän.

Täytyy myöntää etten oikein hahmota miten osakkeen tulisi nyt käyttäytyä keskiviikkona 20.4. kun kaupankäynti uusilla osakkeilla alkaa. Tavallaan tuntuisi, että osakemäärän kasvaessa kurssi tippuisi. Viime viikon päätteeksi kurssi kuitenkin pomppasi yli 10 %. Osakeannin ja splitin yhtenä tavoitteena oli lisätä kaupankäyntiä, mikä johtaisi tarkempaan arvonmuodostukseen (lue: korkeampaan ja tasaisempaan kurssiin). Vai onko kyse päälistalle siirtymisen tuomasta lisäuskottavuudesta?

En tosiaan osaa vastata näihin kysymyksiin, mutta odotan mielenkiinnolla kaupankäynnin aloitusta. Aiemmin olen osallistunut vain aitoihin IPO:ihin (initial public offering),  tämä Siilin anti on ensimmäinen, jossa ollaan jo pörssissä ja haetaan lisäpääomaa.

Yhdestä asiasta olen kuitenkin hieman huolissani – taidan olla koukussa paitsi pörssiin niin myös osakeanteihin! Viime vuonnahan osallistuin Pihlajalinnan ja Evlin anteihin. Tänä vuonna harkitsin myös Suomen Hoivatilojen antiin osallistumista. Pitäisi muistuttaa itselle, että listautujat eivät yleensä ole kummoisia, tai ainakaan indeksiä parempia sijoituskohteita. Siitä huolimatta sitä jotenkin tuntuu liian monen annin kohdalla, ettei kannattaisi päästää tilaisuutta käsistä.

Onneksi tähän asti minulla on ollut tuuria antien kanssa, katsotaan miten Siilin kanssa käy. Lisäksi maanantaina 18.4. alkaa myös Tokmannin osakeanti, joka varmasti kiinnostaa kansaa sijoittajapiirienkin ulkopuolella. Mitäs tuumaatte, kannattaisiko sitä ryhtyä ämpärisijoittajaksi? 🙂

2 vastausta artikkeliin “Osallistuin taas antiin: Siili Solutions

 1. Osallistuin itse antiin 100kpl minimerkinnällä. Tarkoitus on holdana osakkeita tästä hamaan tulevaisuuteen saakka, mutta näin lyhyelläkin aikajänteellä ihan hyvältä näyttää. 🙂

  Tykkää

  1. Vähän hämmentävä minusta oli kurssireaktio. Nyt tosin sitten on tultu alaspäin, mutta toivottavasti trendi on jatkossa ylöspäin. Moninkertainen (3,6) ylimerkintä kyllä on lupaava signaali!

   Itse merkitsin 150 osaketta (aiempien 150:n lisäksi). Nyt on Siilillä vähän turhan iso osuus salkussa, mutta joskus pitää sitä näkemystäkin ottaa.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.