Vaurastuminen

Sijoitushistoriani 5 vuoden ajalta

Päivitin salkkuni tiedot hetki sitten. Tammikuun lukemiin verrattuna pari tonnia plussalla. Jos olisin tehnyt vertailun helmikuussa, olisivat luvut näyttäneet synkemmiltä. Yksittäisiin kuukausilukemiin ei kuitenkaan kannata takertua, kunhan trendi on ylöspäin.

Osinkokuningas ystävällisesti nosti blogini esitellessään uusia talousblogeja. Koen että tässä voisi olla hyvä hetki kertoa hieman taustoja, koska en tosiaan ole ihan äskettäin aloittanut sijoitusharrastusta. Matkustakaamme siis ajassa taaksepäin vuoteen 2011.

Olin juuri valmistunut yliopistosta (FM, tietojenkäsittelytiede) edellisenä syksynä ja aloitin täysipäiväisen työskentelyn ohjelmistosuunnittelijana. Enemmän ja vähemmän pakollisten menojen jälkeen palkasta jäi n. reilu tonni yli tilille lojumaan, joten päätin ostaa joka kuukausi osakkeita lähinnä työpaikalleni tilatun Kauppalehden analyysien perusteella. Tavoite piti kevään ajan, loppuvuodesta tahti lopahti. Seuraavana vuonna (2012) en tehnyt yhtään ostoa. Vuonna 2013 taas parisen ostoa ja pari myyntiä. Aika summittaista touhua näin jälkeenpäin katsottuna. Säästötilin saldo onneksi kasvoi.

Vuonna 2014 aktivoiduin taas uudelleen ja ostin miltei kymmenen eri yhtiön osakkeita. Lisäksi tartuin Nordnetin lanseeraamiin Superrahastoihin, ostin kutakin niistä tuhannella eurolla. Elokuussa päädyin Taloussanomien jutun kautta P. Ohatan blogiin ja jäin saman tien koukkuun. Mielenkiintoisia analyysejä niin osakemarkkinoista kuin vähän niiden vierestäkin. Muitakin talousblogeja alkoi löytymään ja niiden parissa vierähti tovi jos toinenkin.

Vuosi 2015 olikin sitten jos ei meikäläisen, niin ainakin Nordnetin juhlaa, sillä toimeksiantoja kertyi aika lailla. Aika moni tosin erilaisten tarjouskampanjoiden yhteydessä nimellisellä välityspalkkiolla tai sitten kuukausittaisten ETF-sijoitusten muodossa, jotka aloitin huhtikuussa. Lisäksi hankin ensimmäisen sijoitusasunnon (puolikkaan).

Tässä vaiheessa vähän jo kutkutteli mielessä ryhtyä jos nyt ei bloggaamaan, niin ainakin kommentoimaan muiden bloggareien juttuja. Anonyyminä kommentointi on kuitenkin jotenkin mälsää, joten tammikuussa 2016 päätin kehittää itselleni identiteetin. Siinä sivussa tuli myös se blogi perustettua ja tämä kirjoitteluhan on varsin hauskaa puuhaa!

Keräsin sijoitushistoriaani taulukkomuotoon vuositasolla viiden vuoden ajalta:

Ajankohta Varallisuus muutos-€ muutos-%
12/2010 54 000 €
12/2011 65 100 € 11 000 20 %
12/2012 82 100 € 17 000 26 %
12/2013 92 500 € 10 400 13 %
12/2014 115 700 € 23 200 25 %
12/2015 156 300 € 40 600 35 %

Viimeisin vuosi ei ole vertailukelpoinen, sillä sain vanhemmiltani n. 15 000 euron lahjoituksen. Muuten luvut perustuvat omiin palkka- ja (itse hankittujen sijoitusten) pääomatuloihin. Jos lasketaan keskiarvo neljältä edeltävältä vuodelta, varallisuuteni on kasvanut n. 20 % vuosivauhtia. Enimmäkseen ansiotuloihin perustuen, mutta pääomatulojen osuus kasvaa onneksi hitaasti, mutta varmasti.

Vaikka sijoitusstrategiani pitäisi nykyään perustua indeksisijoittamiseen, niin tämäkin vuosi alkoi parilla suoralla osakesijoituksella. Täydensin sekä Nordea- että Nokia-omistuksiani, enkä malttanut vastustaa Fortumin osinkotuottoa ja edulliselta vaikuttavaa hintaa. Indeksisijoitukset kuitenkin jatkuvat ja niillä olisi tarkoitus mennä tämäkin vuosi. Suunnitelmissa on myös oman asunnon hankinta, joka todennäköisesti pienentää sijoituksiin käytettävää budjettia. Lisäksi toinen sijoitusasunto on jo kiikarissa, pysykää siis kanavalla!

10 vastausta artikkeliin “Sijoitushistoriani 5 vuoden ajalta

 1. Sinulla oli jonkinmoinen pesämuna jo vuonna 2010, haluatko paljastaa mistä se oli peräisin? Itselläni oli valmistuessa päin vastoin eli hurjasti opintolainaa, jota nyt maksan. Lisäksi palkka ei ole vielä tuollaisiin säästösummiin mahdollistanut. Ehkä jonain päivänä 🙂

  Tykkää

  1. Olin tehnyt töitä koko opiskeluajan osa-aikaisesti, eli ei ollut opintolainaa. Aika säästeliäästi taisin elellä kun pikku hiljaa kertyi tuo n. 50 ke valmistumiseen mennessä. Jonkin verran olin rahastoja harrastanut siinä sivussa, mutta enimmäkseen palkoista tuo pääoma oli syntynyt.

   Kieltämättä hiukkasen eri lähtökohta taloudellisesti jos valmistumishetkellä on 50 k€ säästöjä vs. vaikkapa 20 k€ opintolainaa, pakko myöntää. Tuolloin ei vain opintolaina ollut suosiossa ja it-alalla riitti hommia alaa vasta opiskelevillekin 🙂

   Tykkää

   1. Pitäisiköhän vielä vaihtaa alaa, kun olen välillä CodeAcademyssä perusteita treenannut :D.. Ainakin näyttää olevan työpaikkoja mistä valita, jos on hyvä ja taustaa ymmärtävä koodari.

    Tykkää

  1. Minusta osakemarkkinat ovat sen verran korkealla nyt, että kasvu lähiaikoina tulee olemaan vaatimatonta. Kunnon tuottoa saa vain velkavivulla, enkä ole vielä uskaltanut lähteä osakkeita velalla ostelemaan. Vaikka Nordnetin Superluotto siihen houkuttelisikin.

   Tästä syystä siis sijoitusasunnot mukana suunnitelmassa. Tavoitteena on nyt ainakin yksi ”kokonainen” asunto eli kaksi puolikasta. Katsotaan sitten haluanko vielä kasvattaa niiden osuutta. Totta on että näissäkin on riskinsä ja vaivansa, mutta ainakin toistaiseksi olen vielä valmis ne hyväksymään.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.