Osakkeet

Listautumisanti: Suomen Hoivatilat

Helsingin pörssissä on ollut vuoden sisään aikamoinen listautumisbuumi. Tämä on virkistävää vaihtelua aiemmin vallinneelle trendille, jossa pörssistä lähinnä poistui yrityksiä fuusioiden ja muiden yritysjärjestelyiden myötä. Uusin tulokas on Suomen Hoivatilat, jonka listautumisanti First North -listalle on parhaillaan meneillään. Pitäisikö piensijoittajan tarttua tilaisuuteen?

hoivatilat-logo

Lainataan yhtiön esittely suoraan Inderes-analyysiyhtiön kuvauksesta:

”Suomen Hoivatilat on vuonna 2008 perustettu päivä- ja hoivakotien sekä palvelukorttelien tuottamiseen, rakennuttamiseen, omistamiseen ja vuokraamiseen erikoistunut kiinteistöyhtiö. Yhtiö tarjoaa kustannustehokkaita vuokrahoivakiinteistöratkaisuja yksityisille palveluntarjoajille sekä kunnille ja kaupungeille. Suomen Hoivatilojen tuotot muodostuvat omistettujen kiinteistöjen vuokratuotoista, rakennuttamisen kehityskatteista sekä myyntivoitoista.”

Yritäpä sanoa kustannustehokkaita vuokrahoivakiinteistöratkaisuja pokkana muutama kerta putkeen.. 🙂 No, ei parane kettuilla sanahirviöistä, ajan henkihän on se, että firmat eivät omista itse kiinteistöjään. Sama pätee myös julkisiin toimijoihin. Hoivatilat tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden päästä mukaan tähän muutokseen.

Listataan vielä muutama fakta yhtiöstä:

 • Perustettu 2008
 • Nettovuokratuotto 2015: 7,1 %
 • Vuokrausaste: 100 %
 • Vuokraliikevaihto: 166 milj. €
 • Osinkotuottoennuste: 3 %

Yhtiöllä on yhteensä 40 valmista kiinteistöä, jotka on rakennettu vuosina 2012-2016, joten kyse ei ole korjausvelkaisista homepommeista. Lisäksi suunnitteilla tai rakenteilla on parikymmentä kiinteistöä. Vuokrasopimusten keskimaturiteetti eli sopimusaika on 14 v. Kyse on siis varsin defensiivisestä ja vakaasta liiketoiminnasta. Hoivakiinteistöt käytännössä rakennuttaa ja vuokraa päiväkoteja & vanhainkoteja esim. kunnille ja yksityisille toimijoille. Kohteet sijaitsevat ympäri maata, lähinnä kasvukeskuksissa.

Kuulostaako hyvältä? Siinä tapauksessa kannattaisi varmaan sijoittaa. Toki riskejäkin löytyy. Mitä vaikka tapahtuu kun suuret ikäluokat sitten joskus poistuvat keskuudestamme ja lapsiluku pienenee entisestään? Seisovatko sitten kustannustehokkaat hoivakiinteistöt tyhjän panttina entisissä kasvukeskuksissa? Tai jos ajan henki kääntyy ja kiinteistöjen omistaminen tulee taas takaisin muotiin? No, siinä tapauksessa Hoivatiloilla olisi ainakin paljon myytävää.

Listautumisantiin sijoittavan pitää tietenkin perehtyä perusteellisesti yhtiöön. Tämä onnistuu lukemalla 148-sivuinen listautumisesite 24-sivuisen markkinointiesitteen ja parin sijoittaja-analyysin lisäksi. Institutionaaliset ja muut suursijoittajat näin todennäköisesti tekevätkin. Ei-ammattimainen piensijoittaja tekee päätöksensä pitkälti fiilispohjalta. Aika ei riitä perehtymiseen ja summat pieniä.

Minimimerkintä tässä annissa on 200 osaketta ja 3,20 euron merkintähinnalla se tekee 640 euroa. Yhtiö pyrkii myös hyväksymään merkinnät tähän rajaan asti. Ylimerkintätilanteessa (eli kysyntää osakkeille on enemmän kuin tarjontaa) jokainen sijoittaja saa tuon 200 osaketta. Mikäli oli tarkoitus merkitä enemmän osakkeita, loppuosuus palautetaan rahana. Kiinnostavien yhtiöiden listautuessa anti yleensä ylimerkitään.

En ole ammattimainen sijoittaja enkä osaa analysoida avainlukuja tämän tarkemmin. Inderes pitää hintaa houkuttelevana, mutta näin todetaan aika monista listautumisanneista. Jos katsotaan viime vuoden listautumisia, niin päälistalle päätynyt Pihlajalinna on pärjännyt varsin mainiosti (n. +50 % listautumishinnasta tällä hetkellä). Evli Pankki samoin on selvästi plussalla. Asiakastiedon osake taas noteerataan parhaillaan hieman alle listautumishinnan, samoin First North -listalle tulleista Robit Rocktools ja Talenom. Kotipizzan osake lähti tahmean alun jälkeen nousu-uralle.

Kurssirakettia Hoivatiloista tuskin muodostuu, mutta vakaa tuleva osingonmaksaja saattaa hyvinkin olla kyseessä. Itse katson listautumisten yhteydessä yleensä yrittävätkö vanhat omistajat rahastaa omistuksillaan. Hoivatilojen omistajat ovat sitoutuneet pitämään suhteellisen omistuksensa samana, eli käytännössä ostamaan osakkeita samassa suhteessa kun osakkeita annissa merkitään. Hyvä tilanne siis tältä osin. Odotettu osinkotuotto (3 %) on myös mielestäni kestävällä tasolla, ei yritä koskiskella yleisöä liian messevillä luvuilla.

Todennäköisesti paremman pitkän aikavälin tuoton saisin sijoittamalla johonkin indeksiin, mutta silti anti hieman houkuttelee. Defensiivinen kasvuyhtiö tärkeällä asialla kuitenkin kyseessä. Kahden vaiheilla olen tässä. Anti kestää periaatteessa 18.3. asti, mutta voidaan keskeyttää ylimerkintätilanteessa jo perjantaina 11.3. Jos haluaa varmistaa merkinnän, kannattaa siis toimia nopeasti. Merkintä onnistuu verkkopankkitunnuksilla United Bankersin listautumissivujen kautta.

Aiotko sinä osallistua Hoivatilojen osakeantiin? Entä kiinnostaako pörssilistautumiset ylipäätään? Vinkkejä ja kommentteja otetaan vastaan etenkin osakeannin aikana.

Kirjoittajalla ei ole kirjoitushetkellä mitään sidoksia tai omistuksia Suomen Hoivatiloissa. Tätä artikkelia ei pidä tulkita sijoitusneuvonnaksi missään muodossa.

9 vastausta artikkeliin “Listautumisanti: Suomen Hoivatilat

 1. Olisi mukavaa testata listautumisanteja, kun ne ovat minulle aivan uusi juttu. Olin jo aivan kahden vaiheilla Pihlajalinnan kanssa ja nyt on kyllä harmittanut, etten lähtenyt jo alusta asti heidän mukaansa. Ylipäätänsä haluaisin hajauttaa hoiva-alalle. Täytyy harkita.

  Tykkää

  1. Itse osallistuin viime vuonna nimen omaan Pihlajalinnan ja Evlin anteihin. Täytyy sanoa että kävi jonkinmoinen munkki.. tosin ei pidä vielä nuolaista, pitkässä juoksussa vasta selviää ovatko hyviä sijoituksia 🙂

   Tykkää

  1. Kiitokset linkistä! Mielenkiintoinen analyysi oli Karolla, vaikka en ihan sisäistänytkään mikä tästä firmasta tekee erityisen verrattuna muihin viime aikoina listautuneisiin. Mutta pitää miettiä, sijoitusikkuna on vielä auki…

   Tykkää

 2. Hoivatilojen anti päättyi perjantaina ennenaikaisesti ylimerkinnän johdosta. En tehnyt merkintää. Tämä ei tosin ollut niinkään tietoinen päätös, vaan asia jotenkin unohtui torstai-iltana. Toisaalta yhtenä tämän vuoden sijoitustavoitteena on välttää suoria osakesijoituksia, joten käännetäänpä tämäkin voitoksi 🙂

  Seuraan kuitenkin mielenkiinnolla Hoivatilojen pörssitaivalta. Mikäli hyviä ostopaikkoja tulee myöhemmin, saatan hyvinkin liittyä omistajien joukkoon.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.