Osakkeet · verotus

Vuoden 2018 turskat: -12 000 €

Vuodenvaihteessa tuli tehtyä runsaasti osakekauppoja, osittain tietty tarkoituksena realisoida tappiollisia sijoituksia. Näitä sitten on ollut tapana ostella takaisin alkuvuodesta mikäli tuntuvat edelleen hyviltä sijoituksilta. Nyt kun lopulta otin raportit ulos sekä Nordnetistä että OP:ltä, luvut näyttävät aika tylyiltä:

 • Nordnetissä tappioita -11 543 €, voittoja 6 418 €
 • OP:ssä tappioita -758 €, voittoja 4 277 €

Yhteensä siis turskaa tullut yli 12 000 euroa, aika karua! Toisaalta kun vähentää siitä voitot, saldoksi tulee ”vain” 1 606 euroa.

Isoimmat turskat tuli Lehdon ja Uponorin osakkeista, yhteensä reilu tonni kummastakin. Kummatkin olen myöhemmin ostanut takaisin salkkuun, tosin ei välttämättä ihan samoilla painotuksilla. Lehdon osalta rittää vielä luottoa, rakennusalalla kun on toimintatavoissa paljon kehitettävää. Uponorin osalta luotto on taas ollut pitkään koetuksella, mutta osinkotuotto on ihan kohtuullinen. Paasikivet saisivat kyllä kehittää firmojaan (Uponor, Tikkurila, Kemira) hiukkasen säpäkämmin, minkään em. puljun kehitys ei päätä huimaa.

Lisäksi harmittaa erityisesti joulukuussa myymäni amerikkalaisen lääkeyhtiö Celgenen osakkeet. Tänään kun Bristol-Myers ilmoitti tekevänsä siitä ostotarjouksen. Itselläni Celgene oli useamman satasen tappiolla ja tarkoitus oli ostaa se takaisin salkkuun tässä lähipäivinä. Yksi sijoittamisen ikävimpiä puolia on ajoittamiseen liittyvä satunnaisuus. Muutama päivä sinne tai tänne voi tarkoittaa isoja tappioita tai voittoja. Mutta markkinoillahan ei itku tietenkään auta!

Sinänsä pääomatuloni jäävät luovutus-turskista huolimata reilusti plussalle bitcoin-myyntien ja vuokra- sekä osinkotuottojen johdosta. Ei siis syytä synkkyyteen, mutta kyllähän 2018 oli selvästi heikoin sijoitusvuoteni tähän asti. Toivotaan, että alkanut vuosi sujuisi paremmissa merkeissä!

* Sijoita maksuttomiin indeksirahastoihin! *

 

2 vastausta artikkeliin “Vuoden 2018 turskat: -12 000 €

 1. Miten tappio menee verotuksessa jos teen vaikka 2000e tappiota ja olen saanut osinkoja 1000 josta menee veroja sen sovitaan vaikka 300.
  kuluuko mulla tuosta 2t tappiosta 300 vai 1000 jotta ne osinkojen verot katetaan niillä ?

  Tykkää

  1. Nykyään (2016 lähtien muistaakseni) luovutustappiot voi vähentää myös osingoista. Eli jos teet tappiota 2000e, niin voit ”vähentää” siitä osingot 1000e, jolloin verotuksessa luovutustappio on -1000 e.

   Koska osingoista peritään ennakkopidätys, saat sitten ne jälkikäteen takaisin + voit vähentää 1000e vielä seuraavan 5v aikana.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.