Osakkeet

Vihdoinkin ostotarjous: Technopolis

Valittelin toissa talvena, että salkkuuni ei ole osunut yhtään ostotarjousta koko aktiivisen sijoitusharrastukseni (n. 8 vuotta) aikana. Maanantai-aamuinen vilkaisu pörssitiedotteisiin tuotti vihdoin toivotun yllätyksen, Technopoliksesta oli tehty julkinen ostotarjous.

Em. tarjouksen mukaan eurooppalainen pääomasijoittaja Kildare Partners tarjoutuu ostamaan kaikki Technopoliksen osakkeet hintaan 4,65 € / kpl. Kuten talousmediassa on jo useampaan otteeseen todettu, preemio (n. 13 %) ei ole kovin kummoinen, mutta kiinteistösijoitusyhtiön tapauksessa kuitenkin ihan kohtuullinen. Technopolis ei kuitenkaan ole mikään kasvuraketti, vaan kohtuullisen tasaista & maltillista tuottoa takova joukkolainankorvike.

Itse hyppäsin Technopoliksen kelkkaan syksyllä 2016, jolloin yhtiö oli järjestämässä jälleen yhtä surullisenkuuluisista suunnatuista osakeanneistaan. Täytyy tunnustaa, että halusin lähinnä vain selvittää miten em. järjestely käytännössä tapahtuu, joten ostin 200 kpl osakkeita (3,92 e/kpl) siten, että pääsin osallistumaan merkintään. Sinänsä ko. operaatiossa ei ollut mitään kummallisempaa – osakkeita vastaan sai merkintä-oikeuksia, joiden nojalla merkitsin vielä 100 kpl lisää osakkeita hintaan 2,40 e/kpl. Ilmeisesti korvauksena annin aiheuttamasta vaivasta tässä yhteydessä sain vielä 5 osaketta kaupan päälle. Kokonaisosakemäärä toki kasvoi, joten vaikea sanoa kasvoiko vai tippuiko omistusosuuteni.

Loppusyksystä 2016 tankkasin Technopolista vielä kertaalleen tunnetun aktivistisijoittaja Aki Pyysingin kirjoitusten innoittamana , kun kurssi jostain syystä dippasi alle 3 euron. Nappasin 295 osaketta tasarahalla 3 e/kpl. Kokonaissaaliiksi muodistui siis 600 osaketta, joista olen maksanut yht. 1938 euroa. Lunastushinta on nälillä näkymin 2790 euroa, mikäli Kildaren ostotarjous menee läpi. Voittoa olisin saamassa 852 euroa, johon tulee lisätä näiden parin vuoden aikana maksetut osingot 174 euroa. Yhteensä siis 1026 euroa, joka tarkoittaa n. 52 % tuottoa alkuperäiselle sijoitukselle. Ei ollenkaan pöllömpi sijoitus, vai mitä sanotte? 🙂

Toisaalta varsin moni sijoittaja on myös harmitellut ostotarjousta. Yhtiö kun hiljattain lopetti osakeantien järjestämisen ja muutenkin suunta on monen mielestä ollut kohti parempaa. Pidemmällä tähtäimellä isompaakin arvonnousua olisi saattanut olla luvassa. Vakaana, reaaliomaisuuteen perustuvana osingonmaksajana Technopolis on ollut monelle merkittävä palanen sijoitussalkkua. Sikäli harmitus on ymmärrettävää, että realisoituvien luovutusvoittojen aiheuttama verorasite ja uudelleensijoituksen pähkäileminen aiheuttavat oman päänvaivansa.

Itselläni Technopoliksen osuus oli sen verran pieni, että luovutusvoiton vero (255 euroa) ei aiheuta päänvaivaa. Lisäksi asuntosijoitusten myötä syntynyt velkavuori painaa jo hieman hartioita, joten olen päättänyt kerätä hieman käteispuskuria Bank Norwegianiin ylimääräisiä lyhennyksiä varten, mikäli vuokraustoiminnan kassavirta syystä tai toisesta päätyisi pakkasen puolelle. Siispä selvästi iloisen yllätyksen puolelle vaaka tässä omalta osaltani ehdottomasti kallistuu 🙂

Onko muita Techopoliksen omistajia linjoilla? Harmittaako vai hymyilyttääkö ostotarjous? Oletteko myymässä saman tien, vai odotatteko tarjousajan päättymiseen asti kenties paremman tarjouksen toivossa? Itse ajattelin odotella rahoja rauhassa ihan kaupankäyntikulujen säästämisen vuoksi, kilpailevaan tarjoukseen en usko.

* Sijoita osakkeisiin alk. vain 3 € kuluin *

5 vastausta artikkeliin “Vihdoinkin ostotarjous: Technopolis

 1. Myönnetään, että onhan se ihan kivaa, kun ostotarjous osuu kohdalle.

  Tarkennuksena tuohon osakeantiin, luulisin, että olet silloin ilmoittautunut merkintäoikeusannin lisäksi toissijaiseen antiin, joka muodostui niistä uusista osakkeista, jotka oli varattu omistajille, jotka jättivät merkintäoikeutensa käyttämättä, eivätkä myöskään myyneet merkintäoikeuttaan eteenpäin. Ja nämä muutamat laput sitten jaettiin toissiijaiseen antiin osallistuneiden kesken samalla antihinnalla kuin muukin anti, jossain merkintäoikeuksien tai omistusten määräämässä suhteessa tms.

  Eli ei niiitä osakkeita ihan tarkalleen ottaen kaupan päälle ja vaivan palkaksi jaettu, mutta toissijaiseen antiin osallistuneet saivat edulliseen antihintaan vielä muutaman lisälapun, mikä tosin tuntui ihan ylimääräiseltä ja varsin pieneltä vaivanpalkalta.

  Tykkää

 2. Ei mitään hyötyä 13% preemiosta. Se menee verottajalle kun joutuu maksamaan osakkeista luovutusvoittoverot, kun arvo noussut 50% Mieluummin olisin ottanut 8% tuottoa vuosittain, kun nyt ei hyödy mitään. Mieti esimerkiksi 8% tuottoa 20 vuoden ajan mikä summa se olisi ollut. Ostaja on valmis maksamaan 4,65, itse joudun tyytymään 4,18 euroon kun verot vähennetään. En olisi veroja maksanut vuosikymmeniin vaan nyt on pakko.

  Tykkää

  1. Tuskin Tekno olisi ihan 8 % vuosituottoon yltänyt, mutta ymmärrän pointin. Tälläisessä tilanteessa toivoisi että sijoitussäästötili olisi jo täällä ja Techno-osakkeet siellä 🙂

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.