Rahastot

OP-Vuokratuotto ulosmaksu 2016: 1,7 %

Kirjoittelin noin vuosi sitten kokemuksia OP-Vuokratuotto -rahastosta. Olin tuolloin hieman pettynyt rahaston tuottoon, tai ainakin ulosmaksettuihin tuotto-osuuksiin. Nyt on vuoden 2016 tuotot maksettu, mikä mahtaa olla tilanne nyt?

2017-03-23 18_24_58-vuokratuotto-2016
OP:n rahastojen tuotto-osuuksista saa vielä tiedon kirjeitse – alkaa olla jo vähän old schoolia? 🙂

Kuten kuva kertoo, rahasto maksaa tuottona 2,09 euroa per osuus. Suhteellisesti tämä tarkoittaa noin 1,7 % vuosituottoa. Viime vuonna vastaava luku oli 1,3 %, siihen nähden parannusta on tullut huomattavasti.. mutta eihän tuo edelleenkään ole kovin messevä ole, vai mitä sanotte?

No, tuotto-osuus ei ole koko totuus, vaan onhan rahasto tarjonnut omistajilleen myös arvonnousua. Tämä tekee 12/2015 – 12/2016 välillä noin 2,56 %. Yhteensä siis noin 3,9 %, joka täsmää OP:n omien lukujen kanssa. Ihan ok, mutta aika kaukana alun perin luvatusta noin 6 % tasosta.

OP on nähdäkseni tiedostanut kritiikin ja rahaston viimeisimmän kuukausikatsauksen mukaan tuoton painopiste on asteittain siirtymässä arvonnoususta kassavirtapainotteiseksi. Tämä kuulostaa hyvältä, sillä asuntorahaston ideahan on korvata suoria asuntosijoituksia, joissa puolestaan jatkuva tuotto tärkeä tekijä.

Käytännössä tililleni tupsahti siis viime viikolla 416 €, bruttohan oli 594 €. Pääomaa rahastossa minulla on vuodenvaihteen noteerauksen kurssilla kiinni 34 285 €. Korotettuun lunastuspalkkioon perustuva 4 vuoden karenssiaika päättyy minulla tämän vuoden joulukuussa. Jos tuolloin on käteisen tarvetta, taidan lunastaa nämä osuudet. Vuotuinen hallinnointipalkkio 2,3 % kun on minusta edelleen aika suolainen hinta näin vaatimattomasta tuotosta.

Vai mitä sinä tekisit, oletko / olisitko tyytyväinen rahaston tuottoon?

12 vastausta artikkeliin “OP-Vuokratuotto ulosmaksu 2016: 1,7 %

 1. Ehdottomasti myisin pois. Noin pienet tuotot tälläisessä korkoympäristössä on aika naurettavia. Oletettavasti ovat suojanneet lainoja kiinteillä koroilla ainakin osittain, mutta korkojen noustessa alamäki on aika kovaa. Mielummin pitää käteisenä laskun varalle tai Norwegian pankkitilillä josta saa saman tuoton kun tuosta.

  Suomessa ei ole kuin tämä surullisen kuuluisa Orava, jota en suosittele. Jenkeissä sitten taas on paljon REIT:tejä jotka maksavat osinkoja kuukausittain. Esim Realty income (o).

  Tykkää

  1. Niinpä. Jenkki-REITejä minulla jo onkin (OHI, VNQ, HCN), mutta voisi hyvin tankata lisää jossain sopivassa välissä. Ellen sitten saa upotettua rahoja varsinaisiin sijoitusasuntoihin.

   Vähän vaan mietityttää, että muutama muukin saattaa olla myyntilaidalla kun ensimmäiset karenssit umpeutuvat, toivottavasti rahasto ei joudu myymään omistuksiaan mahdollisen lunastusaallon koittaessa..

   Tykkää

 2. Minulla on ydinkeskustassa vanha kerrostalokoppi. Ostettu 31500 euroa hintaan (on tulossa putkiremppa viiteen vuoteen ja sen hinta oli jossain arviossa 15000 e ja se sisältää uuden kylpyhuoneen). Vuokraa asunto takoo kuukaudessa 560 euroa (yhtiövastike 108 euroa) eli saan kuukaudessa tuottoa 452 e kk eli 5424 euroa vuodessa… Siihen nähden tuo sinun rahasto on ihan eri luokassa.

  Tykkää

 3. olisin varovainen tuon rahaston kanssa. Niiden suurin ongelma on sisään tulevan rahan sijoittaminen, koska markkinoilla ei ole kohteita. Varmastikin yrittävät parhaansa mutta rahasto kasvoi liian nopeasti liian suureksi. Jos haluat noihin rahastoihin sijoittaa niin käy vilkaisemmassa Ålandsbankenin vastaava. Toimii huomattavasti paremmin

  Tykkää

   1. Laitoin itse tänään jonkin verran rahaa Taalerin Afrikka -kiinteistörahastoon. Ei kuitenkaan mitään merkittävää määrää. Jotenkin alkaa tuntumaan, että ulkomaille sijoittaminenkaan ei ole huono idea. Seuraavaksi tutkin Viron ja Ukrainan markkinat / rahastot, joihin minulla on mahdollisuus sijoittaa

    Liked by 1 henkilö

Kommentointi on suljettu.