Off-topic

Sijoittaja – Ikuinen optimisti

Minulla on käynyt hyvä mäihä sen suhteen, että en ole fyysisesti millekään allerginen. Mutta yksi henkinen allergia vaivaa vuodesta toiseen – olen nimittäin yliherkkä kielteiselle ajattelulle.

”Ei tästä mitään tule”

Me suomalaiset olemme harvinaisen taitavia niin itsemme kuin muidenkin lannistamisessa. Varmaankin se on osittain geeneissä, näillä raukoilla rajoilla kun saattoi helposti nääntyä hengiltä, jos talvivarannot oli mitoitettu optimistisen arvion mukaan. Mutta niistä ajoista on tultu jo matkaa  – pessimistienkin olisi syytä päivittää käsityksiään.

Erityisesti näitä mielenpahoittajia on liikkeellä työelämässä. Melkein kaikissa työpaikoissa joissa olen ollut, porukasta löytyy vähintään muutama, joiden mielestä mikään ei onnistu. Yleensä tämä poppoo muodostaakin sitten pikku hiljaa äänekkään vähemmistön, joka onnistuu pahimmassa tapauksessa myrkyttämään työpaikan ilmapiirin.

”Pessimisti ei pety”

Toki on tilanteita, joissa pessimismi on oikeasti perusteltua ja realiteetit on pidettävä mielessä. Mutta jos lähtökohta on aina että ei tule toimimaan, niin turha ihmetellä miksi yhteiskuntaamme pilkataan pahoinvointivaltioksi. Itse olen jo kerran vaihtanut työpaikkaa negatiivisen ilmapiirin takia ja todennäköisesti jatkan samalla linjalla jos tilanne toistuu.

bicchiere-mezzo-vuoto
Puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä? Kuva: Prima pagina online.

Miten tämä liityy sitten sijoittamiseen? Aika oleellisesti. Sijoittajan kun on oltava optimisti. Muutenhan ei olisi mitään järkeä pistää rahojaan pörsseihin, jos ei uskoisi niiden nousevan ajan myötä. Ellei sitten harrasta vain shorttausta eli lyhyeksi myyntiä. Silloin tosin on oltava aika optimistinen omien sijoitustaitojen suhteen, shorttauksen riskit kun ovat aika hurjat piensijoittajan näkökulmasta.Verrokkinaapurissamme Ruotsissa sijoittaminen on merkittävästi Suomea suositumpaa. Kenties yksi syy tähän onkin ruotsalaisten myönteisemmässä kansanluonteessa.

”Optimisti ei opi”

Mutta älkää ymmärtäkö minua väärin. Vaikka tunnustaudun optimistiksi, niin oikeassa elämässä olen kohtalaisen varovainen ja paikoitellen hieman kyyninenkin, liian sinisilmäisiä kun viilataan helposti linssiin. Mutta jos tunnistit itsesi samantyyppiseksi optimistiksi, pyydän että jatkat samalla linjalla, aion itsekin tehdä samoin!

Häiritseekö suomalaisten pessimismi / kyynisyys sinua? Vai saatko kenties näppylöitä minun kaltaisista ärsyttävistä optimisteista? Sana on vapaa kommenttien muodossa!

11 vastausta artikkeliin “Sijoittaja – Ikuinen optimisti

  1. Niinpä! Jotain kertoo, että hyväksytyinpiä tapoja rikastua Suomessa ovat lottovoitto ja urheilu. Yrittäjyydellä tai sijoituksilla vaurastuneita katsotaan usein hieman kieroon.

   Tykkää

 1. Kirjoitin itse jokin aika sitten positiivisuuden psykologiasta ja siihen pitäisi tutustua paremminkin. Positiivisuuden kierre yleensä lähtee käyntiin kun aiheeseen panostaa. Stressaantuneena se vaan ei toimi eikä ns. ”valoa näy minkään tunnelin päässä”. Tai ainut valo siellä on junan :D..

  Ei vaan, työyhteisön myrkyttäjistä on kokemusta ja tekevät kyllä todella raskaaksi muiden arjen. Heti aamusta, kun ovat kieltäytyneet tervehtimästä ketään.

  Tykkää

 2. Myönnän, olen viimeiset pari kuukautta syyllistynyt pessimismiin työpaikallani. Esimieheni on myös aika kireänä, vaikuttanee asiaan.

  Anyway… ei silti vaikuta omaan henkilökihtaiseen elämääni, varsinkaan sijoituksiini. Päinvastoin tilanne saa minut entistä enemmän innostumaan niistä😊

  Lisäilen sinut blogrolliini😊

  Tykkää

  1. Toki on tilanteita joissa on syytäkin olla jalat maassa. Itseäni vain hämmentää kun aika usein näen asiat ihan eri (=myönteisessä) valossa kuin suurin osa kollegoista.

   Päivitän blogirolliani tässä heti kun maltan, varmaankin viikonloppuna 🙂

   Tykkää

 3. Vastarannan kiiskiä ottaa pannuun molemmat tasapuolisesti. 🙂
  Mutta onhan se välillä väsyttävää, kun innostuu itse jostain niin tuttujen pitää toppuutella ihan kaiken varalta. Mikä toki on välillä hyväkin, mutta jos edes kuuntelisi mitä toinen on sanonut ennen kuin toppuuttelee. Olen saanut tänä vuonan aika kivasti rahaa säästöön omasta mielestäni ja ilmoittelin siitä kotipuoleen iloisena, niin vastaus oli tyypillisesti ”Onhan se hienoa, mutta tiedäthän sä ettei noin voi kuitenkaan elää. Pitää nauttiakin.” Voi Suomi.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.