Osakeannit · Osakkeet

Tulin, näin, listauduin – Vincit Group

Kirjoittelin pari viikkoa sitten pienimuotoisen sijoitusanalyysin tamperelelaisesta it-yhtiö Vincit Groupista. Tämän johdosta päädyin seuraamaan Vincitin osakkeiden kaupankäynnin aloitusta tänään Helsingin Pörssitalolle. Miltä listautuminen nykyään käytännössä näyttää? Se selviää tässä Sijoittaja-Tursaan erikoisreportaasissa!

nasdaq-entrance
Helsingin pörssi eli Nasdaq Helsinki sijaitsee Helsingin Pörssitalossa Fabianinkadulla.

Saavuin hyvissä ajoin pörssitalolle, jossa odottelin pankki, laki- ja pörssiväen kanssa ikuisuudelta tuntuneen hetken itse juhlakaluja eli ohjelmistokehityksestä vastaavaa johtajaa Mikko Kuitusta ja muita Vincitin johtohahmoja. Kaikkien saavuttua paikalle järjestäydyimme ryhmäkuvaan, jonka jälkeen siirryimme meklareita kuhisevaan pörssisaliin.

porssisali
Kuvassa pörssisali, lisää vain meklarit!

Tai niin olin jotenkin lapsellisesti kuvitellut. Todellisuudessa nousimme portaat pieneen mutta asialliseen juhlasaliin, jossa pörssiä edusti lähinnä kiiltävä listautumiskello.

porssikello
Kova ääni siitä lähti!

Nasdaq Helsingin edustajat kertoivat pikakelauksella miten homma etenee. Taustalle heijastettiin Times Squarelta tuttu tervetuliaisnäkymä ja ikuistettiin vielä pääjehujen listautumishymyt. Sittenpä oli Mikon, Tomi Pienimäen (tj.) ja kumppaneiden aika kilistää kelloa. Kaupankäynti alkakoon!

listautumishymyt
Listautujien on syytäkin hymyillä!

Oikeasti tässä vaiheessa tiesimme jo millä hinnalla kaupankäynti alkaa. Varttia ennen pörssin avautumista seurasimme huutokauppavaihetta, jossa osaketta hinnoiteltiin etukäteen. Tässä vaiheessa selvisi jo, että hinta oli noussut listautumishinnasta (4,20 €) kuuden euron tuntumaan. Päivä päättyi lukuihin 6,10 €, listautumispomppua siis 45 %. Ei paha!

huutokauppavaihe
Vaihtoa kertyi 1. päivän aikana n. 1,6 milj. € ja kurssi seilasi 5,65 €, ja 6,16 € välillä.

No, oliko ilmassa nousukasmaista listautumishuumaa? Hiukkasen olisin moista odottanut rehvakkaalta, Teslalla ajelevalta it-firmalta. Mutta ei, VR:n kyydillä Tampereelta saapuneet listautujat melkein myöhästyivät kaupankäynnin aloituksesta ja vitsailivat lähinnä Finanssivalvonnan yhteydenotoilla. Fiva kun oli useampaan otteeseen valistanut, ettei Vincit saa sanoa olevansa menossa pörssiin vaan First North -markkinapaikalle. First things first jne 🙂

Kysyessäni miten firman väki pääkallonpaikalla Hervannassa ottaa listautumisen vastaan todettiin vain, ettei tästä nyt kummempaa numeroa olla tekemässä. Olisi kuulemma hiukkasen liian milleniumia, kuten Mikko asian ilmaisi. Kunpa vuosituhannen vaihteessakin olisi oltu yhtä fiksuja ja jalat maassa!

st-merkinta
Suosituista anneista ei piensijoittajalle jää paljoa käteen.

Itse yritin merkitä yleisöannissa 300 osaketta, mutta sain lopulta vain 109 kappaletta. Luulen, että kurssi hieman laskee tästä listautumishypen laannuttua, joten pikavoitto nyt voisi olla rationaalinen valinta. Osakepottini on kuitenkin niin pieni, että taidan jäädä holdailemaan ja ehkä ostaa lisää myöhemmin kurssin tasaannuttua – mikä näin jälkikäteen vaikuttaa aika nerokkaalta allokaatiopäätökseltä Vincitin näkökulmasta. Tämän tasoinen kiinnostus antiin on harvojen listautujien herkkua. Yrityksellä on nimittäin nyt yli 5000 osakkeenomistajaa, mikä tuo merkittävää vakautta pienen firman pörssi.. anteeksi First North -taipaleelle.

Tämä reportaasi meni hiukkasen fiilistelyn puolelle. Asiallisempaa analyysiä neuvon hakemaan esim. Tomi Lahden (@zijoittaja) tai Jarmo Frimanin (@jarmofriman) feedeistä, hekin olivat paikalla tilaisuudessa. Vaikka Vincitin osakekurssi varmasti tulee heilahtelemaan jatkossa kumpaankin suuntaan, niin ennustan silti yritykselle voittoisaa tulevaisuutta. Oikealla asenteella, yrityskulttuurilla ja ammattitaidolla pääsee pitkälle.

Disclaimer: Jutun kirjoittajaa kestittiin tilaisuudessa kuohuviinillä ja pienimuotoisella buffet-tarjoilulla. Karvalakkia en ole vastaanottanut, mutta toisaalta en ole mieltänikään pahoittanut. Voitte arvioida jääviusasteeni tältä pohjalta [:-)

11 vastausta artikkeliin “Tulin, näin, listauduin – Vincit Group

 1. Mielenkiintoinen raportti! Pönötys taitaa olla vähäisempää kuin takavuosina. Tuo oli varmaan niitä ”ainakin kerran elämässä”- juttuja.

  Tykkää

  1. Olin kyllä jotenkin alitajuisesti odottanut jotenkin hiukkasen prameampaa meininkiä – mutta minusta(kin) ehdottomasti parempi näin. Ei se listautuminen ole firman ydintoimintaa, vaikka toki virstanpylväs ilman muuta.

   Tykkää

 2. Laitoin 107 lappuani lihoiksi heti kohtuu hyvällä voittoprosentilla. Niin pieni positio lähinnä ahdistaa – katson uudestaan jos tullaan vitosen ”paremmalle” puolelle.

  Tykkää

  1. Se on jännä kun pienet positiot ahdistaa. Hajautuksen kannalta kun pienetkin positiot ovat hyvä juttu. Mutta toisaalta sitten firman seuraamisen vaiva suhteessa mahd. tuottoon on huono.

   Itsekin pistin mm. viime vuonna IPOn kautta saadut Evlit myyntiin, niitäkin kun sai lähes yhtä vähän. .. mutta tämän Vincitin kanssa taidan tehdä toisin.

   Tykkää

 3. Hienoa että pääsit tilaisuuteen! Minulla oli valitettavasti töissä palaveri juuri tuohon aikaan. Harmi kun työ tulee harrastusten tielle =) Itse ostin lisää että sain haluamani määrän. Jos kasvu jatkuu niin kurssinkin luulisi reagoivan ylöspäin.

  Tykkää

  1. Minunkin piti hieman järjestellä menojani, harvemmin sitä listautumisia pääsee todistamaan.Toistaiseksi näyttää Vincitin meno ihan lupaavalta, ollaan edelleen eilisen päätöslukemissa 🙂

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.