Brexit-krapulasta on toivuttu ainakin tilapäisesti ja monilla markkinoilla ollaan menty voittopuoleisesti ylöspäin. Ennen heinäkuun ETF-veloituksia tein hieman harvennusta säästösuunnitelmaani.
iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8)
S&P 500-indeksi on nyt piirun päässä kaikkien aikojen ennätyksestä. Katsokaapa vaikka tätä graafia:

Hurjalta näyttää! Todennäköisin suunta lienee alaspäin, ainakin lyhyellä tähtäimellä. Moni analyytikko toitottaa miten jenkkiosakkeet ovat yliarvostettuja. Kummasti kuitenkin ne edelleen vaan nousevat, toisin kuin kuulemma aliarvostetut euro-osakkeet. Vaikea sanoa, joten teen kompromissin: en myy, mutta en osta lisääkään.
iShares Core MSCI Pacific ex Japan UCITS ETF (SXR1)
Tämä on hyvä esimerkki miten tarkkaan sitä tutustuukaan sijoitusvalintoihinsa. Olin jotenkin kuvitellut, että tämä ETF sijoittaisi lähinnä Kaakkois-Aasian finanssikeskuksiin, mutta kun tässä tuli tarkemmin selviteltyä, niin maantieteellinen jakauma on suurimpien markkinoiden osalta seuraava:
- Australia: 59 %
- Hong Kong: 27 %
- Singapore: 11 %
Onhan tuolla vajaa puolet Hong Kongista ja Singaporesta, mutta voittopuoleisesti olen näköjään sijoittanut australialaisiin osakkeisiin. Ei sikäli mitään Australiaa vastaan, mutta vaikea kuvitella sieltäkään löytyvän kovin merkittävää kasvua lähiaikoina. Hyvää hajautusta toki, eli sama tuomio: en myy, mutta en osta lisääkään.
Neljän ETF:n säästösuunnitelmasta jääkin enää jäljelle nämä kaksi:
- db x-trackers Euro Stoxx 50® UCITS ETF (DXET): Vanhalla mantereella on nyt vaikeaa, mutta kaipa tästä taas joskus kasvu-uralle palaudutaan.
- iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS (IS3N): Kattaa laajasti kehittyvät markkinat. Tulevaisuus on näillä markkinoilla ja tämä ETF on toistaiseksi kustannustehokkain (ja helpoin) löytämäni tapa olla menossa mukana.
Sijoitan kumpaankin nyt 50 % – 50 % suhteessa ja toistaiseksi samalla summalla, eli yht. noin 600 euroa kuukaudessa.
On tosin mahdollista, että ETF-säästöt menevät pian kokonaan tauolle. Käteiskassani kun on huventunut Brexit-ostoihin aika tehokkaasti, jonka johdosta aktivoin Nordnetin Superluoton. En ole vielä nostanut luottoa, mutta sitten jos näin päädyn tekemään, niin ETF-kuukausisäästöt lakkaavat tietääkseni automaattisesti. En ihan tarkkaan ymmärrä miksi Nordnet näin tekee, mutta ehkäpä edullinen luotto + maksuttomat ETF-merkinnät eivät ole pankin näkökulmasta tuottava yhdistelmä.
Tämän postauksen myötä jäänkin kesälomalle. Tavoitteena on kirjoitella myös lomalla, mutta katsotaan miten käy. Leppoisia lomapäiviä muillekin lomailijoille!

Tarkoitatko, että kun Superluoton ottaa käyttöön, ei voi enää käyttää Nordetin kuukausisäästöohjelmaa? Itselläni samala tilanne, eli kuukausisäästöohjelma päällä ja Superluotto odottamassa mahdollista romahdusta (Brexit notkahdus jäi niin vaisuksi, etten ottanut vipua käyttöön vielä). En ole tullut ajatelleeksi, että kuukausisäästöohjelma voisi tyssätä, jos otan luoton käyttöön. Löytyykö asiasta tarkempaa tietoa jostain?
TykkääTykkää
Jep, juuri tätä: https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoitukset/etf.html
”Huomioithan, että ETF-kuukausisäästön ostoja ei voi toteuttaa luotolla.”
Ei näköjään erityisesti Superluottoon liity, vaan luototukseen yleisesti. Miksiköhän moinen rajoitus?
TykkääTykkää
Kuukausisäästäminen onnistuu edelleen luoton ollessa käytössä, jos avaa oman salkun sitä varten (onnistuu parilla klikkauksella). Eli salkussa jossa on Superluottosopimus ja luottoa käytössä näkyy EUR-saldo miinuksella, mutta toisessa salkussa voi olla oma saldonsa ja kuukausisäästösopimus. Tällä tavalla teen itse. Vähän ärsyttävää kikkailua, kun lopputulos on käytännössä sama, ja rahastoihin voi silti mielestäni kuukausisäästää vaikka luottoa olisi käytössä, mutta toimii näin.
TykkääTykkää
Vähän jatkoa vielä, eli on tässä kahden salkun tavassa tietty se ero, että se ei kasvata luottosalkun markkina-arvoa ja sitä kautta lainoitusarvoa kun uudet kuukausisäästöostot menevät eri paikkaan. Ja sitten ETF:t ovat eri arvo-osuustilillä kuin luotolla hankitut omistukset. Mutta kuukausisäästäminen ja luoton käyttö ylipäätään samaan aikaan siis onnistuu joka tapauksessa näin.
TykkääTykkää
Kiitokset vinkistä! Arvelinkin että jotenkin kikkailemalla tuon pystyy kiertämään.
Luulen kuitenkin että jos sellaista dippiä tulee että alkaisin luottoa nostamaan, niin varmaan ensin käännyn Superrahastojen puoleen 🙂
TykkääTykkää