Osakkeet

Pikkutankkaukset Orionia

Lääkeyhtiö Orion julkaisi osavuosikatsauksensa eilen, joka osoittautui selkeäksi pettymykseksi niin analyytikoiden kuin markkinoidenkin mielestä. Kurssi tipahti keskiviikkona n. 12 % ja tänään laskua tuli vielä 4 %. Moni oli sitä mieltä, että vihdoinkin ilmat pääsivät pihalle tuosta pörssin ikuisesta helium-pallosta. Mitäs tällä nyt tarkoitetaan?

581331
Aiemmin lääkemainoksetkaan ei olleet niin sliipattuja.. paras parhaiten parantaa 😀 Kuva: Naurunappula.

Orion on ollut analyytikoiden myyntisuosikki jo ties kuinka monta vuotta putkeen. Eikä ihme, osake kun on treidannut tukevasti tavoitehintojen yläpuolella. Korkeimmillaan kurssi huiteli alkukesästä 58,50 eurossa, kun tavoitehinnat ovat pyörineet 40-45 euron tietämillä. Jostain syystä sijoittajat ovat kuitenkin olleet valmiita maksamaan Orionista reilua preemiota eli lisähintaa.

Tässäpä pari valistunutta arvausta miksi näin:

 • defensiivisenä toimialana lääkeyhtiöt nähdään turvasatamana markkinoiden heitellessä
 • korkojen madellessa näitä turvallisena pidettyjä osinkopapereita pidetään ns. bondinkorvikkeina eli valtioiden obligaatioiden sijaan ostetaankin osinko-osakkeita
 • Orionin omistajissa on runsaasti lääkäreitä, jotka ehkä ammattinsakin puolesta holdaavat osakkeita, eikä heillä usein vakaan taloustilanteen takia ole tarpeita hätiköityihin myynteihin

Lisäksi jotkut ovat spekuloineet, että myyntisuositusten takia monet ovat shortanneet osaketta ja kurssinousun jatkuessa ovat joutuneet sulkemaan shorttipositioitaan, mahdollisesti suolaiseen hintaan. Tai moni rahasto, joka alun perin myi Orionit pois salkusta, joutui kuitenkin ostamaan ne takaisin, kun perusteluita myynnille ei ollutkaan.

Orion oli ensimmäisiä suoria osakesijoituksiani vuona 2011, mutta valitettavasti menin myymään ne pois pikkuvoitolla parin vuoden holdauksen jälkeen. Harmi homma, mutta hyppäsin sitten kelkkaan takaisin pari vuotta sitten, kun osake dippaili 34 euron tietämiin. Pidin hintaa kuitenkin silloinkin suolaisena, joten salkkuun päätyi vain pienehkö 30 osakkeen erä. Tämä ostos on ollut yksi parhaimmin tuottaneita eriä salkussani, aina ei siis kannata ostaa halpoja lappuja!

Mielestäni markkinat (etupäässä ulkomaiset sijoittajat) ylireagoivat pehmeään tulokseen, joten nappasin eilen salkkuuni 4 Orionin B -osaketta (ORNBV) hintaan 47,95 euroa. Tänään toistin tempun hintaan 46,20 euroa. Jos lasku jatkuu huomennakin, salkusta löytyy vielä tilaa yhdelle santsille.

Miksikö juuri 4 osaketta? Koska Nordnetin kesäkampanja, jonka puitteissa alle 200 euron kotimaiset kaupat maksavat vain 99 senttiä. Neljä Orionia kustantaa nykykursseilla juurikin mukavasti vähän alle tuon 200 euron. Loistava kamppis sanon minä, paljon mukavampaa pohja-onkia useammassa erässä, kuin yrittää ajoittaa yhtä isompaa satsia!

Huom: Orion on edelleen korkealle arvostettu ja tavoitehintojen yläpuolella, joten en aio isompia tankkauksia tehdä. Itse vain olen tässä seuraillut sopivaa saumaa kasvattaa pientä positiotani ja nyt toivon mukaan oli hyvä hetki siihen. Olin aiemmin kesällä myynyt Novo Nordiskin osakkeeni Tanskan osinkoverotuksen takia, joten terveyssektori-ylipainoakaan ei tässä nyt pääse syntymään.

Osinkoahan Orion maksoi tänä vuonna 1,55 euroa per osake, joka tämän hetken kurssilla tarkoittaa n. 3,2 % osinkotuottoa. Vakavaraisena yhtiönä Orion tuskin kovin äkkiä ainakaan laskee osinkoaan, joten sopii hyvin pitkään osinkosalkkuun.

Vai oletko kenties eri mieltä? Kerro ihmeessä kommenteissa, sana on vapaa! 🙂

4 vastausta artikkeliin “Pikkutankkaukset Orionia

 1. Entäs Orionin P/E luku, joka huitelee tasolla 27. Tulostuottohan on ainoastaan 3,7-%. Eikö tällaisen P/E luvun omaavan yhtiön pitäisi kasvattaa tulosta reilusti yli 10% vuodessa, jotta siitä tulisi hyvä sijoitus?

  Tykkää

  1. Orion on edellen hintava tunnuslukujen valossa. Tämä firma on minulle vähän sellainen ”poikkeus sääntöön”, ei tunnu purevan analyytikoiden hintasuositukset. Kovin isoa positiota en näillä hinnoilla kuitenkaan hankkisi, vain pientä täydennystä.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.