Luit oikein. Upotin kryptovaluuttani suohon. WTF?!? Luepa pidemmälle, kuitenkin kiinnostaa.
Ensin vähän taustaa. Uskolliset lukijani tietävät ja ehkä muistavatkin, että sijoitin viime syksynä kryptovaluuttoihin. Aluksi ostin Ethereumia, Bitcoineja, sitten Rippleä (nykyään XRP) ja lopulta sekalaisen kokoelman muitakin silloin kuumia kolikkoja. Kun kurssit lähtivät laukalle, myin virtuaalikolikkojani pikku hiljaa. Viimeisen erän myin syyskuussa, kun Coinmotion-pörssissä oli tarjousviikot täysin ilman vaihtokuluja.

Miksikö myin? Jotenkin tuntuu, että nämä kryptot on nyt nähty. Toki itse lohkoketju säilyy ja valtaa vielä lisää alaa, mutta en näe kryptoja kovinkaan houkuttelevana sijoituskohteena. Jo hieman maailmaa nähneen sijoittajanklopin mielestä tuntuu oudolta investoida spekulatiivisiin rahakkeisiin ilman sen kummempia fundamentteja. Hajautuksen kannalta pieni kryptopotti olisi varmasti fiksua, mutta päätin kumminkin likvidoida koko salkun.
Välihuomiona, viime vuoden kryptohuuma on nyt siirtynyt täysipainoisesti kannabis-osakkeisiin. Kryptoista poiketen ko. firmoilla on toki jonkinlaisia fundamentteja, mutta näillä arvostuksilla katson touhua mieluummin sivusta.
Paljonko sitten kryptoilla nettosin? Vuoden 2018 aikana olen myynyt virtuaalikolikoita (lähinnä BTC, mutta myös ETH) 2 624 euron edestä. Jos otetaan mukaan viime joulukuun 1 255 euron myynti, bruttosummaksi tulee n. 3 880 euroa. Tästä omaa pääomaa oli 800 euroa, joten arvonnousua kertyi reilussa vuodessa 475 % – oma ennätykseni tähän asti!
Voittoa siis kertyi n. 3 080 euroa. Tästä tietysti lainkuuliainen sijoittaja maksaa pääomatuloverot (30 %), joten nettovoittoa kertyi n. 2 155 euroa. Mutta miten ja miksi nuo päätyivät sinne suohon?
Kuulun siihen y-sukupolven edustajien joukkoon, joita ympäristöongelmat ja etenkin ilmastonmuutos ahdistaa toden teolla. Kuten kaikki kryptosijoittajat tietävät, lohkoketjun ylläpito vaatii tolkuttomasti laskentatehoa (=sähköenergiaa). Koen siis, että kryptoilla tienaamani rahat ovat hieman likaista rahaa ja muutenkin eräänlaista ansiotonta, spekulatiivista ns. windfall-tuottoa. Hyvä liiketoiminta vie yhteiskuntaa eteenpäin, valuuttakikkailu ei.
Suomen luonnonsuojeluliitto ry. (SLL) avasi elokuussa Hiilipörssin, jonka kautta omia (ja miksei muidenkin) hiilipäästöjä pystyy kompensoimaan. Mekanismi on yksinkertainen. Suomi on täynnä aikoinaan pelloksi ojitettuja soita, joissa hapettuva turve tuottaa runsaasti hiilidioksidia. Ennallistamalla (=nostetaan vedenpintaa) ojitettuja soita hiilivuoto katkeaa ja suo itse asiassa ryhtyy kuluttamaan hiiltä (=turpeen muodostuminen) eli muuttuu ns. hiilinieluksi.
Päästölaskenta on monimutkainen tieteenala, mutta yksinkertaistettuna yhden suohehtaarin ennallistaminen vähentää CO2-päästöjä n. 3,2 tonnia vuodessa. Hehtaarin ennallistaminen Hiilipörssin kautta kustantaa 800 euroa. Päätin ostaa Hiilipörssistä 2,5 hehtaaria ennallistettua suota, johon sainkin näppärästi upotettua tasan 2 000 euroa – lähes koko kryptovaluutoista saadut tuottoni.

Tuolla 2,5 hehtaarilla saan kompensoitua CO2-päästöjäni joka vuosi reilun 8 tonnin edestä. Tämä sattuu olemaan aika lähellä omia vuosittaisiani CO2-päästöjä ja päästövähennys tosiaan toistuu joka vuosi tästä eteenpäin. Omat hiilipäästösi saat muuten laskettua helposti viidessä minuutissa Sitran laskurilla. Suomalaisten keskipäästöt ovat muuten n. 10 tonnia CO2 vuodessa – itse alitan tuon vain niukasti.
Korostettakoon tässä kuitenkin vielä sitä, että sijoitus Hiilipörssiin ei ole oikeasti sijoitus. Omaa suopalstaa ei pysty myymään tai siirtämään eteenpäin, vaan loppupeleissä kyse on kohdistetusta lahjoituksesta Suomen luonnonsuojeluliiton toimintaan. Huomatkaa myös, että kyse on nimen omaan päästöjen kompensoimisesta – ei hyvittämisestä. Jo tapahtuneita päästöjä ei ilmakehästä kovin helpolla saada poistettua.
Mitä ajatuksia tempaukseni herätti? Ilmastotuskaa? Myötähäpeää? Olenko kenties liian sinisilmäinen? Itse koen, että meillä sijoittajillakin on jopa enemmän vastuuta osallistua globaalien ongelmia ratkaisuun. Täydellisiä keinoja ei löydy, mutta Hiilipörssi tuntui luontevalta tavalta osallistua päästöjen vähennystalkoisiin sijoittajan näkökulmasta.
Tämä postaus ei ole SLL:n tai minkään muunkaan tahon sponsoroima, mutta jos tekee mieli tehdä lahjoitus Hiilipörssin kautta, lue usein kysytyt kysymykset ja laske kuinka monen hehtaarin edestä haluat osallistua 🙂
Minä olisin osan kryptoista pitänyt just for laughs. Erityisesti XRP on potentiaalinen kasvuehdokas (ei louhimista ja pinnan alla pankit on testaamassa / ottamassa käyttöön ripplenettiä). Vertaan nykytilannetta ceissiin, jossa ostit IT buumin aikaan 10 kpl it-osakkeita ja huomaat 2018, että omistat amazonia -> profit.
TykkääTykkää
XRP:llä tein parhaimmat %-voitot alkuvuodesta, harmi vain että panos oli niin pieni. Itse kyllä näen Ripplen jonkinmoisena pyramidipelinä, vaikka toki siitäkin voi jonkinmoinen kunniallinenkin bisnes vielä tulla.
TykkääTykkää
Huh huh, onneksi en ole uskonnollinen, niin ei pääse ILMU-usko ahdistamaan tuolla tavalla…
TykkääTykkää
Ympäristö / ilmastonmuutosasiat kieltämättä tuntuvat välillä uskonnollisilta. Aika näyttää olenko 30v jälkeen samassa laarissa kuin taistolaiset nykypäivänä 😀
TykkääTykkää
Hei Tursas,
Nettosit hyvin kryptoilla ja osasit irroittautua oikeaan aikaan. Hienoa, että haluat ottaa vastuuta globaalien ongelmien ratkaisuun. Olen myös miettinyt mikä voisi olla oikea keino vähentää omia päästöjä. Luin tässä syksyllä jotain tutkimuksia aiheesta yliopistossa. Teoriassa omia päästöjä voi kompensoida ostamalla päästömaksuja. Käytännössä asiasta ei ole ilmeisesti täyttä varmuutta miten paljon päästömaksut auttavat vähentämään Co2 haittoja.
-Osinkovirta
TykkääTykkää
Eihän nämä maksut päästöjä tosiaan vähennä, mutta itse pidän Hiilipörssiä huomattavasti uskottavampana projektina kuin puiden istutusta tai muuta anekauppaa, jota lentoyhtiötkin lippujen yhteydessä myyvät.
TykkääTykkää