Vaihtoehtoiset sijoitukset

Osinkoja bitcoineina? – Osallistuin kryptovaluuttafirma Prasos Oy:n osakeantiin

Joukkorahoitus on päivän trendisana – niin hyvässä kuin pahassa. Markkinoilta löytyy jos jonkinlaista onnenonkijaa ja mehevin kombinaatio on saatu aikaiseksi yhdistämällä joukkorahoitus-soppaan ylikuumentuneet kryptovaluutat. Niin kutsutut kolikkoannit eli ICO:t (initial coin offering) ovat imuroineet sinisilmäisten sijoittajien rahoja varsin tehokkaasti. Nyt ei kuitenkaan puhuta ICOista, vaan ihan perinteisestä liiketoiminnasta, mutta tällä kertaa kryptovaluuttasektorilla.

prasos_1073af_light

Prasos Oy (est. 2012) on Jyväskylästä lähtöisin oleva suomalainen kasvuyritys, jonka pääbisnes on kryptovaluuttojen välittäminen. Liiketoiminta tapahtuu kolmen palvelun / brädin alla:

custom_coin_900x9001-300x300
Denarium-bittikolikko. Kuva: Prasos Oy.
 • Coinmotion – kryptopörssi, jonka kautta voi ostaa ja myydä bitcoineja ja kymmeniä muita kryptovaluuttoja
 • Denarium – fyysiset bitcoin-kolikot, jotka ovat suurelle yleisölle tuttuja lähinnä kryptovaluuttoja käsittelevien juttujen kuvituskuvista
 • Bittiraha.fi – kryptovaluttoja käsittelevä uutissivusto

Lisäksi firma on pyörittänyt ja pyörittää edelleen Bittimaatti-automaattiverkostoa ja Pikaosto.fi / Pikamyynti.fi -instant-kryptosiirtoihin tarkoitettua vaihtopalvelua.

Jokainen kryptovaluuttoja seurannut on varmasti pistänyt merkille bitcoinin ja monen muun kryptovaluutan markkina-arvojen rakettimaisen nousun. Toki matkalle on mahtunut syviäkin kuoppia ja varmasti tulee vielä vastedeskin, mutta itse ainakin olen sitä mieltä, että kryptovaluutat ovat tulleet jäädäkseen. Tähän markkinarakoon Prasos on pyrkimässä ja itse asiassa on siinä jo aika pitkällä. Nyt tarvitaan lisää pääomaa toiminnan laajentamiseen ja siksi firmalla on osakeanti käynnissä.

Kun on puhe osakeannista, niin yleensä on tässä välissä tapana esittää jotain avainlukuja:

 • liikevaihto 3 milj. euroa (ennuste 2017)
 • henkilöstömäärä 15 hlö
 • asiakaita 50 000

Kun kerran kyse ei ole pörssilistautumisesta, yhtä tarkkaa läpiluotausta talouslukuihin ei ole tarjolla. Tällä hetkellä toiminta on vielä varsin pienimuotoista, mutta markkinan poikkeuksellisuutta kuvaa se, että näinkin ”pienellä puljulla” on merkittävä asema paikallisilla markkinoilla. Kasvuvauhti on myös ollut hurjaa ja saattaa jatkua kohtuullisen hurjana lähitulevaisuudessakin. Välitysbisneksessä on se hauska piirre, että ”pankki voittaa aina”, eli välittäjä tienaa palkkionsa, vaikka kurssit laskisivatkin.

Prasoksen osakeanti on parhaillaan käynnissä Invesdor-joukkorahoituspalvelussa. Omistusosuutta on kaupan n. 5 – 15 % ja viimeinen merkintäpäivä on 4.1.2018. Osakkeen hinta on 77 € ja minimimerkintä 7 osaketta eli 539 €. Rahoituskierroksen minimitavoite 750 000 € on jo saavutettu, kirjoitushetkellä mennään n. 925 000 euron tuntumassa. Keräystavoitteen yläraja on 2,5 milj. euroa. Itse päädyin merkitsemään 15 osaketta yhteishintaan 1 155 euroa.

Koska Prasos on kasvuyritys, sijoituksesta on turha odottaa messeviä osinkovirtoja. Mutta ihan kuivaksi ei sijoittaja silläkään saralla jää, vaan Prasoksen tavoitteena on maksaa 8 % verohelpotetun osuuden verran osinkoa. Tietenkin bitcoineina, osinkoverot joutuu sitten kuittaamaan valitettavasti euroina 😉

Kryptovaluuttasektori elää voimakasta muotoutumisvaihetta ja on todella vaikea sanoa, ketkä toimijat selviävät voittajina ja ketkä katoavat. Markkinajohtajuus voi myös kadota hetkessä, poliittiset pelisäännöt muuttuvat jatkuvasti ja rikollisetkin ovat valitettavan kiinnostuneita kryptoista, joten vauhtia ja vaarallisia tilanteita piisaa. Suomalaisilla toimijoilla on kuitenkin luotettava maine maailmalla ja uskon, että Prasos löytää paikkansa markkinoilta, joko omin voimin, yritysostoin tai päätymällä jonkun isomman toimijan omistukseen.

Lisäksi Prasoksen tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu myös mahdollinen listautuminen First Northiin, joka olisi taas paitsi yksi askel eteenpäin kasvutarinassa, niin mahdollistaisi myös helpomman kaupankäynnin yhtiön osakkeilla.

Huom: Obs: NB: Hox pox: Prasos on ihan oikeasti listaamaton yritys, jonka osakkeita ei pysty myymään, ellet satu itse löytämään ostajaa ja järjestämään kauppoja oma-aloitteisesti. Hinnanmäärityskin on aika vaikeaa. Pikavoittoja siis ei ole luvassa ja sijoituksen aikahorisontti pitkä. Muutenkin listaamattomiin yritykseen sijoittaminen on erittäin riskialtista, joten tee sijoituspäätöksesi tarkkaan harkiten. Itse suhtaudun tähän sijoitukseen hieman samankaltaisena arpalappuna kuin vaikkapa kryptovaluuttoihin ylipäätään.

Vaikka kryptovaluutoissa on omat ongelmansa, olen aika varma, että lohkoketjuilla tulee olemaan merkittävä rooli maksunvälityksessä ja sijoitustoiminnassa. Minusta olisi hienoa, jos Suomesta tulisi merkittävä toimija tällä(kin) alalla. Hyvää itsenäisyyspäivää arvon lukijat!

Disclaimer: Minulla ei ole kytköksiä Prasokseen, enkä ole saanut tästä jutusta minkäänlaista korvausta. Tässä jutussa mainittu sijoitus on ensimmäinen sijoitukseni yhtiöön.

 

5 vastausta artikkeliin “Osinkoja bitcoineina? – Osallistuin kryptovaluuttafirma Prasos Oy:n osakeantiin

 1. Itse mietin osallistumista hetken, mutta tulin päätökseen, että Prasos on riippuvainen virtuaalivaluuttojen menestyksestä ja tällä hetkellä saattaa olla virtuaalivaluuttojen paras aika. Jos ei ole, niin sitten itse virtuaalivaluuttoihin sijoittamalla saa paremman tuoton joka tapauksessa. Tietenkin liiketoiminta saattaa pysyä kannattavana vaikka virtuaalivaluuttojen hinnat laskisivatkin 80%, mutta toiminnan laajuus ei varmaan pysy samana siinä tapauksessa. Luulen, että Prasokseen sijoittaminen on kumminkin turvallisempaa, kuin itse virtuaalivaluuttoihin.

  Tykkää

  1. Oikeassa olet tuossa, että jos kryptot kovasti romahtaisivat, niin aika hiljaista olisi välitysbisneksessä myyntiaallon jälkeen. Toisaalta taas nykyinen mania johtaisi helposti siihen, että vaikkapa $ 100 hintaan aika moni ryntäisi ostamaan taas bitcoineja uuden pompun toivossa.

   Ongelmista huolimatta jotenkin vaan tuntuu, että kryptot ovat tulleet jäädäkseen. Sijoitus Prasokseen on vain hieman eri tyyppinen veto sen puolesta (kuin suorat kryptosijoitukset, joita salkustani myös hieman löytyy).

   Tykkää

 2. Prasosin osakkeilla pystyy käymään kauppaa privanetissä 30 euron välityspalkkiolla. Sieltä sai anninkin aikana hieman halvemmalla, jos osti vähintään ~500 eurolla.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.