Osakeannit

Fondia listautumassa First North -listalle

fondia-logo

Lakiasiantoimisto Fondia kertoi 12.1. aikeistaan listautua First North -markkinapaikalle. Tällä tarkoitetaan käytännössä pörssilistautumista, vaikka pörssisääntöjen mukaan pitääkin puhua nimen omaan First North -listautumisesta. Nyt listautumisanti on julkistettu ja alkaa maanantaina 20.3. Markkina-arvoksi tulee annin perusteella n. 30 milj. euroa.

Miksikö tämä on kiinnostavaa? Ensinnäkin siksi, että Helsingin pörssissä ei aiemmin ole ollut yhtään lakialan yritystä. Perinteisesti asianajotoimistot ovat olleet kohtalaisen pieniä ja asianajajien itsensä omistamia. Fondian listautuminen tarkoittaa mielenkiintoista hajautusmahdollisuutta suomalaisille sijoittajille sekä raivaa tietä muidenkin lakialan yrityisten listautumisille.

Toiseksi Fondia on myös aidosti poikkeuksellinen yritys konservatiiviseksi mielletyllä toimialalla. Heidän pääkonttorinsa Helsingin keskustassa on ollut useasti esillä eri medioissa työhyvinvointiin ja rentoon ilmapiiriin liittyen. Fondialla on lisäksi toimintaa ympäri maata ja toimistot löytyvät niin Ruotsista kuin Virostakin.

Fondian tavoite on kerätä listautumisannissa 2,4 milj. euroa. Tämä on minusta hämmentävän pieni summa. Viime syksyn hype-listautuja Vincit keräsi First North -annissa noin 5 milj. euroa, joka ylimerkittiin lähes 6-kertaisesti. En tunne lakibisnestä sen tarkemmin, mutta näillä luvuilla anti ylimerkitään väistämättä, kuten Arvopaperin Mirko Hurmerintakin kolumnissaan ounastelee.

Antihinnaksi on ilmoitettu 7,65 euroa. Minimimerkintä on 100 osaketta eli käytännössä 765 euroa. Anti päättyy viimeistään 29.3. mutta voidaan ja todennäköisesti tullaan keskeyttämään jo perjantaina 24.3. Jos siis antiin osallistuminen kiinnostaa, kannattaa tehdä sijoitus ajoissa.

Yleensä pyrin listautujien suhteen laskeskelemaan hieman arvostuksia sekä omistaja- että annin rakennetta, myyvätko vanhat omistajat vai kerätäänkö yhtiölle rahaa. Fondian tapauksessa a) anti on niin pieni ja b) kyseessä on edelläkävijä vakaalla ja arvostetulla toimialalla sekä c) tavoitteena on maksaa osinkoa 2/3 tuloksesta, että en kaipaa enempää vakuutteluita. Tämän tyyppisissä firmoissa on tulevaisuus, kankeat jätit kavahtakoon!

Aion siis osallistua antiin ja suosittelisin teitä kaikkia tekemään samoin, mikäli sijoitusneuvontaa voisin antaa, jota en siis tässä yhteydessä tietenkään harrasta, vaan tarjoanpa teille sen sijaan linkin Fondian anti-sivuille, jota kautta löydätte myös merkintälomakkeen 🙂

Muita Fondiasta kiinnostuneita? Vai löytyykö lukijoista kenties epäileviä tuomaita? Kommentit (etenkin kriittiset, sillä saatan katsoa tätä keissiä hieman ruusunpunaisten lasien läpi..) ovat tervetulleita!

 

11 vastausta artikkeliin “Fondia listautumassa First North -listalle

  1. Aivan. Kyllähän nuo pääomistajat ovat myyntilaidalla tässä annissa, joka aina on vähän huono signaali.

   Mutta toisaalta olen aika amatööri arvostusten yms laskennassa, luotan aika paljon talousmedian ja keskustelupalstojen antiin. Pahimmat källit tulevat kyllä ilmi jo sitä kautta.

   Tykkää

   1. Pääomistajat myymä osuus on kuitenkin vain 6,7% koko yrityksen osakekannasta, minusta se kuulostaa aika normaalilta. Heille jää vielä yli 80% koko yrityksestä annin jälkeen.

    Hintakaan ei ole kovin paha, tilikauden voitto n. 5% uudesta markkina-arvosta.

    Tykkää

   2. Itsekin yleensä luotan talousmedioiden arvioihin noin suurin piirtein, mutta esim. P/E-luku ei vielä kerro kaikkea. Itse tapaan kuitenkin hahmotella tunnusluvuista sekä EV/EBIT, P/E että vapaata kassavirtaa (esim. jossain koneenvuokrauksessa P/E voi näyttää matalalta, mutta etenkin kasvassa yrityksessä voitot pitää investoida uusiin laitteisiin eli omistajille ei riitä paljoa jaettavaa). Pahimmat källit kyllä yleensä tulevat esiin ainakin keskutelupalstoilla, mutta esim. Oravan tapauksessa eras nimeltä mainitsematon analyysitalo antoi aika pitkään jopa ostosuosituksia, vaikka varsinaisen liiketoiminnan kassavirta meni ihan jonnekin muualle kuin pienomistajille. Ja ainakin pienpanimoiden anneissa on ollut kaiken mailman tytäryhtiö-”vedätyksiä” (eli osakeannissa ei aina oikeasti olekaan saanut ostettua suoraan panimoa.vaan jotain osan panimosta omistavaa yhtiötä. Joskus myös osuus osinkoon on ollut huonompi kuin perustajilla).

    Eilen ehdin sen verran Fondian lukuihin tutustua, että arvostus ei vaikuta erityisen pahalta. Itse en myöskään näe, että tähän listautumiseen nyt mitään suurempaa riskiä liittyy. Hyvin todennäköisesti anti tullaan tosiaan ylimerkkaamaan. Onko nollakorkojen aikana P/E 20 nyt sitten liikaa vauhdilla kasvavasta, hyvin kassavirtaa tuottavasta ja ilmeisesti vielä defensiivisestä yrityksestä? Riippuu varmaan omasta tuottotavoitteesta ja riskinottohalukkuudesta.

    Tykkää

   3. Nähtävästi P/E 20 ei ole nyt liikaa, mutta korot taitaa olla jo lähdössä nousuun…

    Eipä varmaan pörssiin taikka FN-listallekaan pääse listautumaan jos on kovin pahoja källejä anti- tai yhtiörakenteessa. Orava nyt piristävänä poikkeuksena.. mutta ensimmäisenä kotimaisena REIT:nä taisi hiukkasen sekoittaa pakkaa. Onneksi ehdin myydä omat oravannahkani pienellä voitolla :p

    Tykkää

 1. Itselläni ei ollut tarkoitus osallistua antiin, mutta nyt harkitsen sitä. Ainut mikä minua epäilyttää tässäkin yhtiössä on suhteellisen korkealta tuntuva listautumishinta. Arvioisin yrityksen hinnan suurinpiirtein siihen mitä se listautumisessa on, mutta tyypillisesti listautumisissa tulisi antaa jonkin näköinen alennus suuremman riskin vuoksi.

  Luen parhaillaan Grahamin intelligent investoria ja siinä mainitaan, että ainakin ennen, lisääntynyt antienmäärä on ollut huono enne tulevasta. Varsinkin kun antien hinnat ovat ylioptimistisia. Kaiken tämän kurssilaskukeskustelun keskellä, kaikki indikaattorit alkavat pelottamaan.

  Tosiaan syyt miksi kumminkin harkitsen antiin osallistumista mainitsit itsekkin aika hyvin.

  Tykkää

  1. Listautumisalennukset alkavat kieltämättä olemaan pienenemään päin, mikä kertonee ylikuumenemisen vaarasta. Tämä ei estä minua osallistumasta Fondian antiin, mutta pistää kyllä miettimään löytyisikö salkusta jotain myytävääkin… vaikka yleensä myyminen ei kannata 🙂

   Tykkää

 2. Itse näkisin Fondian melko turvallisena sijoituskohteena yrityksen säännöllisen ja vahvan kassavirran vuoksi, ja kasvupotentiaalia yrityksellä on Suomen puolella. Nähtäväksi jää rajoittuuko kasvu jatkossakin Suomeen, vai onnistuvatko kansainvälistymisessä. Potentiaalinen osinkoyhtiö kylläkin.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.