Osakkeet

OP-bonukset ja kaupankäyntipalkkiot

Olen suurimman osan sijoituksistani tehnyt Nordnetin kautta, mutta pääasiallisena päivittäispankkinani toimii OP. Aktivoin noin vuosi sitten sinne myös arvo-osuustilin pörssin ulkopuolisia sijoituksia varten. Varsinaiseen kaupankäyntiin pidin kivijalkapankkia liian kalliina ja kankeana. Suurin osa maksuista kun oli Nordnetin tasolla tai korkeampia.

Tässä kuitenkin hiljattain Nordnetin suolaisia ulkomaisten osakkeiden välityspalkkioita kauhistellessa tuli mieleen, että mitä jos tekisikin ne OP:n kautta, mutta kuittaisi suolaiset välityspalkkiot OP-bonuksilla, joita minulle on kertynyt pankkiasioinnistani jo kohtalainen summa.

tursaanbonukset
Näitä bonuksia olisi kiva käyttää kaupankäyntipalkkioihin…

 

Tuumasta toimeen. Upgreidasin säilytystilini säästäjä-paketiksi, joka mahdollistaa osakekaupan Helsingin pörssissä ja useilla muillakin markkinoilla. Pienen temppuradan jälkeen ostotoimeksianto NYSE:ssä eli New Yorkin pörsissä odotti toteutumista ja pian osakkeet vaihtoivat omistajaa.

Parin päivän päästä ihmettelin kaupan myötä tehtyä tiliveloitusta. Kaupankäyntipalkkio (18 €) oli laskutettu normaalisti eikä bonuksiin oltu koskettu lainkaan. Selvittelin asiaa OP:n asiakaspalvelusta ja vastaushan kuului näin:

”Kaupankäyntipalkkiot eivät mene Op-bonuksista, koska kaupankäyntikuluja käytetään mahdollisten myyntivoittojen verotuksessa.”

Ei ole ensimmäinen kerta kun olen pettynyt OP:n nk. bonusohjelmaan. Edellisellä kerralla vastaava temppu tapahtui kun olin tekemässä merkintää OP:n Vuokratuotto-rahastoon. Merkintäpalkkiota ei voitu kuitata bonuksilla, koska se menee kuulemma suoraan varainsiirtoveron maksuun. Selittelyn makua. Kummasti kotimaisten osakkeiden kauppa oli iloisesti maksutonta alkuvuoden kampanjan aikana, tuskin verottajaa kamalasti häiritsi.

Don’t get me wrong. Olen ollut ihan tyytyväinen Osuuspankkiin päivittäispalveluissa ja keskinäinen (asiakasomistajuus) toimintamalli miellyttää enemmän kuin pörssiyhtiöt, joita suurin osa Suomessa toimivista liikepankeista ovat. Saan kuitattua peruspankkipalveluiden maksut helposti bonuksilla. Palvelu on yleensä ystävällistä. Mutta aina kun olen tekemässä vähänkin jotain erikoisempaa, niin heti keksitään jokin keppihevonen, minkä takia bonuksia ei voikaan juuri tähän käyttää.

Kaino pyyntö Osuuspankille: Minua ei harmita se, että bonukset eivät käy kaikkeen vaan se, että asia tulee yllätyksenä. Verkkosivuillanne on pitkä lista maksuista, jotka voi kuitata bonuksilla. Listatkaa samalla tavalla myös ne, joihin bonukset eivät kelpaa. Avoimuus ja rehellisyys ovat niitä arvoja, joilla asiakkaiden luottamus voitetaan. Kuten on maailmalta opittu, luottamus on pankkitoiminnan perusta. Kiitos ja aamen!

14 vastausta artikkeliin “OP-bonukset ja kaupankäyntipalkkiot

 1. Yksi positiivinen asia OP:n uudessa välityspalkkiohinnastossa on että Ruotsin pörssiin voi sijoittaa samalla välityspalkkiolla kuin Suomeen. Nordnet on tässä vielä törkeän kallis. Sen takia otin kokeiluun Degiron Amerikkaan sijoittamisessa.

  Tykkää

  1. Hyvä huomio. Pitääkin miettiä jos haluaa jotain suoraan Tukholmasta ostaa, niin sitten OP:n kautta. Samoin Saksan markkinoille näyttäisi pääsevän hieman halvemmalla (12 € vrt. 15 €).

   USA on kyllä kummallakin törkykallis. Ei vain jaksaisi avata enää uusia tilejä.

   Tykkää

 2. Olen vaihtamassa asiakkuuttani OP-ryhmään ja bonusohjelmaan tutustuessa sain myöskin käsityksen, että merkintäpalkkiot voi kuitata bonuksilla. Nyt kun katsoo, niin näyttäisi siltä, että esimerkiksi indeksilainojen merkintäpalkkiot voi kuitata bonuksilla, näistä poikkeuksista lienee syntynyt tuo väärä käsitys.

  Kiitos Tursaan ei tarvinnut itse oppia kantapään kautta.

  Tykkää

  1. Mukavaa että kokemuksistani oli hyötyä – sehän tämän bloggaamisen yksi tarkoitus onkin!

   Vähän tuntuu että sellaisia merkintäpalkkioita voi kuitata bonuksilla, joista syntyy tuottoa pankile (esim. indeksilainat). Samoin rahastomerkinnät. Suorista osakesijoituksista pankki ei saa mitään tuottoa omistusajalta, joten tuotto pitää nyhtää kaupankäyntipalkkioista.

   Tykkää

 3. Ja mikä parasta ennenhän bonukset sai vaikka rahana tilille eipä enää.. Nyt ensivuodesta vissiin perhepotretti ominaisuuskin hävitetään.. Eli että bonukset on kertyneet perhe kokonaisuudelta yhdelle henkilölle.
  Nää pankit on just sellasia omaan pussiin pelaajia että ei ikinä kannata uskoa niiden hölinöitä ja aina pitää olla skeptinen.. Sillä pankki voittaa aina !
  Ja etuuden senkun kutistuu ja maksut kallistuu..

  Tykkää

  1. Ihmettelin joo samaa tuossa, että enää ei voinut valita bonusten käyttökohteita.. aiemmin muistan nähneeni sellaisen sivun, jossa oli mahdollista ruksia mihin bonuksia käyttää ja yksi oli maksaa rahana. Silloin tosin joutui kait maksamaan pääomaverot bonareista.

   Kilpailevat pankit tuntuu olevan aika mustasukkaisia OP:n bonussysteemistä, joten koko ajan ahtaammalle niiden käyttö on menossa.

   Tykkää

 4. Kannattaa harkita toisenkin kerran ennenkuin osuuspankkiin siirtää yhtään mitään. Jos kuitenkin päätyy op:n asiakkaaksi niin kannattaa nauhottaa kaikki keskustelut koska heidän suullisesti kertomat asiat eivät pidä yleensä paikkaansa tai kiistävät kyseistä keskustelua ylipäätään käydyn.
  Myös pankkipalvelun kautta lähetetyt viestit kannattaa tulostaa heti koska viestit poistuvat itsestään joskus hyvinkin nopeasti ja aina alle vuodessa.
  Jos tulee ongelmia tai pankille epämieluisia asioita, eivät vastaa viesteihin ollenkaan tai vastaavat asian vierestä.
  Siellä kyllä on hämärtynyt osuuskunnan tarkoitus tuottaa jäsenilleen edullisia palveluja; taitaa olla suomessa toimivista ylivoimaisesti kallein pankki nykyisin bonuksista huolimatta.

  Tykkää

  1. Toki OP tekee bisnestä siinä missä muutkin pankit. Itse olen saanut ihan ok palvelua, tosin välillä etenkin laina-asioissa aika hidasta. Verkkopankissa kyllä usein vastaavat asian vierestä ja tuntuu vähän että tarkoituksella. Hyvä vinkki kyllä tuo viestien talteenotto.

   Nyt kun OP on kasvanut Suomen suurimmaksi pankiksi, rakentanut uuden hienon pääkonttorin ja laajentumassa terveysbisnekseen yms, niin vähän tuntuu että on suuruudenhulluutta ilmassa. Jos OP olisi pörssiyhtiö ja omistaisin niitä, niin myisin ne nyt 🙂

   Tykkää

 5. Kiitos vinkistä! Vähän samanlainen käsitys on itselleni jäänyt OP:sta. Kaunis ajatus, mutta käytännössä hieman hämyistä touhua. Ja sama meininki vakuutusten kanssa, mutta saa nyt nähä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

  Tykkää

  1. Pelkään pahoin, että OP:lla nousee markkinaosuus päähän, firma pöhöttyy ja pian suunta onkin alaspäin. Heillä tosin ei ole rasitteena lievästi arroganttia hallituksen puheenjohtajaa kuten Tukholmasta käsin operoivalla kilpailevalla pankkijätillä :p

   Tykkää

 6. Pitääpähä ihan omasta puolestanikin kiittää. Olin lähdössä tekemään juuri samaa, eli vaihtamaan sijoitustoimintaa Nordnetistä OP:hen bonuksia käyttääkseni. Onneksi googletin ensin enkä tyytynyt OP:n sivujen tavanomaisiin epäselvyyksiin.

  Verotuksen puolesta ei olisi mitään ongelmaa bonuksien käytöllä merkintäpalkkioihin! Pankki voi ilmoittaa Verottajalle vuosittaisella osto- ja myyntierittelyllään arvopaperikaupan kustannukset -kohdassa minkä vain luvun välillä 0000000000 – 9999999999 (kaksi viimeistä numeroa ovat senttejä). Kulujen suuruus on yksityisoikeudellisesti sovittavissa. Niin kauan kuin pankki päättää bonusten käyttökohteet, ei asiakkaalle synny verotettavaa etua (KVL 47/2011).

  Todennäköisemmin OP vain ei halua investoida ohjelmistomuutoksiin, joissa verottajallekin ilmoitettavan merkintäpalkkion suuruus riippuisi uudesta muuttujasta, bonuksista. Ja todennäköisesti bonusten käyttökohteiden valinnasta luovuttiin samaan tapaan siksi, ettei veronalaisia etuja tarvitsisi olla ilmoittamassa Verottajalle. Ehkä parin valistuneen asiakkaan menettäminen ei maksa yhtä paljon kuin monipuolisen palvelun tarjoaminen kaikille.

  Tykkää

  1. Juurikin näin. Päädyin jo myymään tuon OP:n kautta tehdyn sijoituksen. Säilytyspalkkiotkin ovat min 2e/kk per jokin omituinen osakelaji, joka määräytyy pörssin kotipaikan perusteella. Nuo nyt voisi kuitata bonuksilla, mutta eipä maksa vaivaa jos itse kaupankäyntikuluja ei voi.

   Ainoa mihin edelleen harkitsen OP:ta on Tukholman ja Saksan pörssit, jotka ovat selvästi Nordnetia halvempia, kuten aikaisemmista kommenteista tuli ilmi.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.